Ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά πανηγύρια σ΄ όλη την νησιωτική Ελλάδα είναι το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην κάτω Μεριά της Αμοργού.
Οι ρίζες του είναι βαθιές και συνεχίζονται κατά τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο μέχρι και σήμερα.
Την παραμονή και μετά τον εσπερινό διανέμεται πανήγυρη αποτελούμενη από «οφτό» και «πατατάτο».
Το οφτό είναι το χυλωμένο σιτάρι με ξυνομυζίθρα και το οποίο έχει ευχάριστη όξινη γεύση.
Η προετοιμασία του ¨οφτού¨ είναι δουλιά που θέλει ιδιαίτερη τέχνη και επιδεξιότητα
Το πατατάτο είναι κρέας κατσικίσιο με πατάτες κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.
Την επομένη μέρα, δηλαδή στον εορτασμό της Αγίας, μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί «Ξιδάτο» το οποίο είναι τα εντόσθια - κοιλιές και αφού τις πλύνουν καλά, τις τεμαχίζουν για να κάνουν το «ξιδάτο». Αυτό είναι ότι πρέπει για τους χθεσινοβραδινούς που έφαγαν και ήπιαν ανάλογα με την παρέα τους.
και «πατατάτο»
Το ανακάτεμά τους θέλει γερά χέρια και αντοχή στη μεγάλη ζέστη.
Κυρίαρχο ρόλο όμως παίζουν οι προσφορές σε ζωντανά ζώα. Εξ΄ όσων γνωρίζουμε πριν 2 – 3 χρόνια περίπου οι αριθμητικές προσφορές ήταν 135 αιγοπρόβατα και 5 αγελάδες, αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ για το πανηγύρι.
Φέτος (2011) οι ατομικές μερίδες έφθασαν περίπου τις 3.000 χιλιάδες επί 2 είδη καταλαβαίνετε τον αριθμό των πιατών…..
1. Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό
25.7.2010
3. Φωτογραφίες από το πανηγύρι μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ 25.7.2005