Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Από που προέρχεται η φράση: Αυγά σου καθαρίζουν;

αυγά μελάτα Όλοι μας έχουμε ακούσει τη φράση Αυγά σου καθαρίζουν. Περίεργη σε σχέση με την ερμηνεία της. Πως όμως και από τι προήλθε; Ας δούμε!
Όλοι μα όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει ή έστω ακούσει την συγκεκριμένη φράση!

Την χρησιμοποιούμε όταν βλέπουμε κάποιον να γελάει χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο ή αιτία.

Ωστόσο η προέλευση της δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται και φυσικά η φράση αυτή έκανε τα πρώτα της βήματα στα βάθη της ιστορίας...

αυγά καθαρίζουνΟι Ρωμαίοι λοιπόν, είχαν καθιερώσει μία γιορτή για τους θεούς τους (την Αφροδίτη και τον Απόλλωνα συγκεκριμένα) η οποία ξεχώριζε από οποιαδήποτε άλλη είχε καθιερωθεί μέχρι τότε.

Στις 15 Μαϊου, λοιπόν, ο λαός έβγαινε στους δρόμους και έπαιζε "πετροπόλεμο" με αυγά μελάτα! Δεν είναι ακριβώς σίγουρο για ποιό λόγο το έκαναν αυτό ή πως συνδεόντουσαν τα αυγά με τους συγκεκριμένους θεούς! Αν μιλάγαμε για τον Διόνυσο θα είχε κάποια βάση!

Τέλος πάντων, επόμενο ήταν ο κόσμος να ξεσπάει σε γέλια! Και το αστείο είναι ότι οι κάτοικοι γελάγαν για εβδομάδες καθώς συζητούσαν για τις εκφράσεις των "θυμάτων", τα όσα είχαν συμβεί και γενικότερα για την όλοι κατάσταση της οποίας ήταν μάρτυρες!

Βέβαια στην γιορτή αυτή δεν συμμετείχαν όλοι! Πολίτες κατώτερης κοινωνικής τάξης αλλα και ανώτερης όπως άρχοντες, πολιτικοί και στρατηγοί, αυτοκράτορες και δεσποινίδες της πόλης δεν επιτρέπονταν να συμμετάσχουν στον "αυγοπόλεμο"!

Χαρακτηριστικό είναι πως ο αυτοκράτορας Νέρωνας πέταγε αυγά στους αξιωματικούς του ... χωρίς να είναι 15, Μαϊου! Έτσι στο ξεκάρφωτο!
γιορτή με αυγά
Η γιορτή αυτή συνεχίστηκε για λίγο καιρό με μεγάλη επιτυχία και στο Βυζάντιο όπυ μάλιστα ήταν και της μόδας! Σε πολλά Βυζαντινά κείμενα υπάρχουν αναφορές, οι οποίες ωστόσο δεν ξεπερνούν τις 10 λέξεις.

Φαίνεται πως η σπουδαία γιορτή των αυγών είχε αρχίσει να χάνει την δύναμη της...

Έτσι, μέσα στους αιώνες χάθηκε το έθιμο αλλά παρέμεινε η φράση: "Αυγά σου καθαρίζουν;" την οποία χρησιμοποιούμε όταν βλέπουμε κάποιον να γελάει χωρίς λόγο και αφορμή!

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά τον Donald για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.