Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μελιτίνια από τη Σαντορίνη


melitinia6Τα Μελιτίνια είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα από την Σαντορίνη που παραδοσιακά παρασκευάζεται την εβδομάδα του Πάσχα εν όψει της Ανάστασης! Οπτικά μπορεί να μοιάζουν με τα κρητικά σκαλτσούνια αλλά αυτό που ουσιαστικά τα διαφοροποιεί είναι η πολύ λεπτή ζύμη και οι δαντελωτές άκρες τους. Στην Σαντορίνη, οι παραδοσιακές νοικοκυρές συνηθίζουν να κάνουν πάρα πολλά «τσιμπήματα» με τα λεπτοκαμωμένα τους δάχτυλα ενώ οι πιο μοντέρνες νοικοκυρές αρκούνται συνήθως στα 17.

Η συνταγή που χρησιμοποιήσαμε μετράει τουλάχιστον 70 χρόνια και περνάει από μάνα σε κόρη. Προέρχεται από μια γνήσια Σαντορινιά, την Μαρκεττούσα!

Τα Υλικά που θα χρειαστούμε για 80 περίπου μελιτίνια!
Για την Γέμιση
1 κιλό ανθότυρο
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι σόδα
4 αυγά
6 κ.τ.σ. σιμιγδάλι
6 κ.τ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.τ.γ. μαστίχα σκόνη
1 βανίλια
Για το Φύλλο
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό
1 ρακοπότηρο ελαιόλαδο
ή 80 έτοιμα φυλλαράκια για σκαλτσούνια

Διάρκεια : 15’ προετοιμασία + 20’ ψήσιμο

Μέθοδος Παρασκευής:
melitinia1
Στο μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά το τυρί και ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, μετά τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε. Προσοχή! Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε την χαμηλή σκάλα καθώς το μίγμα δεν θέλουμε να γίνει ρευστό.
melitinia2
Σε μια καθαρή επιφάνεια ελάχιστα αλευρωμένη οποία τοποθετούμε το φύλλο και 1 κουταλιά της σούπας από την γέμιση.
melitinia3
Ύστερα τσιμπάμε σιγά-σιγά την άκρη ώστε να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό δαντελωτό σχήμα.


Ψήνουμε περίπου 20' μέχρι τα μελιτίνια μας να ροδίσουν και να πάρουν το υπέροχο αυτό χρώμα!


Τα Μυστικά της Επιτυχίας:
    melitinia4melitinia5
  • Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο, το περνάμε από το ειδικό μηχάνημα μέχρι να γίνει εξαιρετικά λεπτό και ύστερα το κόβουμε με ένα ποτήρι ώστε να αποκτήσει η ζύμη στρογγυλό σχήμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε έτοιμα φυλλαράκια που βρίσκουμε στο εμπόριο.
  • Αν η γέμιση είναι ρευστή συμπληρώνουμε λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  • Ένα σπίρτο είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για το τσίμπημα ώστε να τραβιέται το φύλλο προς τα έξω και να το τσιμπάμε πιο εύκολα με τα δάχτυλα!
melitinia6Καλη Επιτυχία και Καλή Ανάσταση!

( Είμαι σίγουρος ότι οι καλές και μερακλούδες νοικοκυρές κάτω θα συναγωνιστούν η μία την άλλη ποιά θα κάνει τα περισσότερα τσιμπήματα στα μελιτίνια και δεν χρειάζονται σπίρτα... μεράκι και κανα τραγούδι Για πάρα πολλά χρόνια κάναμε και σπίτι μου στην Αθήνα μελιτίνια.... το τί τραγούδι έπεφτε το τι ψαλμωδία μην ξεχάσουμε και κανένα άγιο του χωριού...μη και κακό....και δεν πετύχει σωστά το μελιτίνι.... Και οι παλαιότεροι που θυμούνται ακόμα τη μυρωδιά από τους παραδοσιακούς φούρνους.... Ξέρετε θαρρώ τι λέω....Και του χρόνου!!Καλό τσίμπημα)


http://kallistorwntas.blogspot.com/2010/03/blog-post_6381.html