Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Οικολογικό βάψιμο αυγών, με φυτικές χρωστικές ουσίες

• Οικολογικό βάψιμο αβγών 
Για να βαφτούν βαθιά κόκκινα τα αυγά σας θα χρειαστείτε κοκκινογούλια ( το κάτω μέρος από τα παντζάρια) , ενώ για ανοικτό κόκκινο , παπαρούνες , για μωβ , βιολέτες , για κίτρινο, ζαφορά ή άχυρο ή φύλλα αμυγδαλιάς, για πράσινο, μαϊντανό ,για μελί , φλούδες κρεμμυδιών και για πορτοκαλί σκόνη τσίλι ή πάπρικα.

• Βάψιμο αβγών – Γαλάζιο, Μπλε χρώμα 
Βράστε τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.

• Βάψιμο αβγών – Κίτρινο χρώμα
Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι

• Βάψιμο αβγών – Πράσινο χρώμα
Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι

• Βάψιμο αβγών - Κόκκινο χρώμα 
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

• Διακόσμηση αβγών
Βράστε από πριν τα λευκά αβγά. Διαλέξτε φύλλα από φυτά και λουλούδια. Βάλτε από ένα πάνω σε κάθε αβγό και με προσοχή τυλίξτε τριγύρω μια παλιά κάλτσα. Στερεώστε την κάλτσα με μια κλωστή και βουτήξτε το αβγό μέσα σε βαφή για κρύο νερό. Ακολουθήστε τη γνωστή διαδικασία στεγνώματος και γυαλίσματος.

• Βάψιμο αβγών 
Για να έχετε τέλεια αποτελέσματα κατά την βαφή των αβγών σας διαλέγετε αβγά λευκά, χωρίς ραβδώσεις και μικρές αμυχές.

• Βρασμένα αβγά
Τα βρασμένα και τσουγκρισμένα αβγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

 • Βράσιμο αβγών 
Ένα μυστικό για να μην σπάσουν τα αβγά κατά το βράσιμο , είναι να βάλετε τα αβγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά
asxetos 
http://pournari.blogspot.com/2010/04/blog-post_01.html