Μέλι και Υγεία
Το μέλι είναι ένα υπέροχο ιξώδες γλυκαντικό που παράγεται από τις μέλισσες για τη δική τους τροφή. Η γεύση και υφή του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών και το νέκταρ από το οποίο έχει γίνει. Αν και η ευρύτερα διαδεδομένη ποσότητα μελιού γίνεται από το τριφύλλι, μηδική, άνθη ακακίας και φιλύρες, το μέλι μπορεί να γίνει από μια ποικιλία διαφορετικών λουλουδιών, συμπεριλαμβανομένων θυμάρι και λεβάντα. Το μέλι παράγεται σε μια σειρά από χρώματα συμπεριλαμβανομένου του λευκού, πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ και σχεδόν μαύρο. Χρώμα του μελιού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κριθεί η ποιότητά του. Μέλια με ανοικτό χρώμα είναι μεγαλύτερης αξίας από σκουρόχρωμα και έχουν μια λεπτή γεύση. Πιστεύεται επίσης ότι το πολυανθικό μέλι προσφέρει περισσότερα οφέλη από ό,τι το μονοανθικό μέλι.
Φυσικό μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο από τα τελευταία 2.500 χρόνια, σε όλο τον κόσμο, τόσο ως τρόφιμο και ως φάρμακο. Μελισσοκομία, η πρακτική της διαδικασίας για την παραγωγή μελιού, χρονολογείται τουλάχιστον 700 χρόνια πίσω π.Χ.. Για πολλούς αιώνες, το μέλι εθεωρείτο ιερό λόγω των υπέροχων γλυκών ιδιοτήτων του, καθώς και της σπανιότητας του. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε θρησκευτικές τελετές για να αποτίσουν φόρο τιμής στους θεούς, καθώς και να βαλσαμώνουν τους αποθανόντες. Μέλι χρησιμοποιήθηκε επίσης για μια ποικιλία των φαρμακευτικών και καλλυντικών σκοπών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία, η χρήση του στη μαγειρική ήταν μόνο για τους πλούσιους, δεδομένου ότι ήταν τόσο ακριβό που μόνο αυτοί θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά.
Το κύρος του μελιού συνεχίστηκε για χιλιετίες μέχρι - την "ανακάλυψη" της επεξεργασμένης ζάχαρης που παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα. Μόλις αυτές έγιναν ευρύτερα διαθέσιμες, ήταν σε μεγάλη ζήτηση, δεδομένου ότι παρείχαν μια σχετικά φθηνή μορφή γλύκανσης. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα τους, το μέλι εκτοπίσθηκε από τους παραγωγούς ζάχαρης για μαγειρική χρήση. Από τότε, αν και το μέλι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές ιδιότητές του, μεγάλο μέρος της χρήσης του έχει επικεντρωθεί στις φαρμακευτικές ιδιότητες του και τη χρήση του στη ζαχαροπλαστική.
Τι είναι αυτό που κάνει το μέλι τόσο δημοφιλές; Είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να καταναλωθεί. Κάποιος μπορεί να φάει μέλι άμεσα, το βάζουμε σε ψωμί σαν μαρμελάδα, το ανακατεύουμε με χυμό ή οποιοδήποτε ποτό αντί για ζάχαρη, ή ανακατέψτε το με ζεστό νερό, χυμό λάιμ, κανέλα και άλλα βότανα για να κάνει ένα φάρμακο. Είναι άρτυμα λόγω της γεύσης του, καθώς και για τα οφέλη του για την υγεία. Αν και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία του μελιού το έχουν καταστήσει μια σημαντική πτυχή των παραδοσιακών φαρμάκων, όπως η Ayurveda, οι επιστήμονες ερευνούν επίσης τα πλεονεκτήματα του μελιού στη σύγχρονη ιατρική και ιδιαίτερα στην επούλωση τραυμάτων.
Ανάμεσα στα οφέλη για την υγεία του μελιού περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Το μέλι είναι μια εξαιρετική γλυκαντική ουσία: Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι σε πολλά τρόφιμα και ποτά. Μέλι περιέχει περίπου 69% γλυκόζη και φρουκτόζη που επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία.
Ορθός ανεφοδιασμός του ήπατος είναι κεντρικής σημασίας για το βέλτιστο μεταβολισμό της γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου και την άσκηση. Το μέλι είναι το ιδανικό καύσιμο για το συκώτι διότι περιέχει σχεδόν αναλογία 1:1 φρουκτόζη με γλυκόζη. Η φρουκτόζη "ξεκλειδώνει" το ένζυμο από πυρήνα του κυττάρου του ήπατος που είναι απαραίτητο για την ενσωμάτωση της γλυκόζης σε γλυκογόνο (η μορφή με την οποία η ζάχαρη είναι αποθηκευμένη στο ήπαρ και μυϊκά κύτταρα). Μια επαρκής αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ είναι απαραίτητη για την παροχή του εγκεφάλου με καύσιμο όταν είμαστε στον ύπνο και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης. Όταν οι αποθήκες γλυκογόνου είναι ανεπαρκείς, ο εγκέφαλος προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες - αδρεναλίνης και της κορτιζόλης - προκειμένου να μετατραπούν πρωτεΐνες μυός σε γλυκόζη. Επαναλαμβανόμενο μεταβολικό στρες από Κορτιζόλη παράγεται όταν μικρότερη από την αναμενόμενη αποθήκη γλυκογόνου του ήπατος είναι διαθέσιμη κατά τη διάρκεια του ύπνου, και οδηγεί με την πάροδο του χρόνου, σε μειωμένη μεταβολισμό της γλυκόζης, τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, διαβήτης, και αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας.
Πειραματικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση του μελιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ουσίες. H ανοχή του σώματος, για το μέλι είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στη σακχαρόζη ή γλυκόζη μόνο. Τα άτομα με μεγαλύτερη δυσανεξία στη γλυκόζη, όπως τα άτομα με ήπια μορφή διαβήτη και διαβήτη τύπου 1, έδειξαν σημαντικά καλύτερη ανοχή, για το μέλι από τη σακχαρόζη.
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέλι επιβραδύνει την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αρτηριοσκλήρωσης, ή σκλήρυνσης των αρτηριών. Αγνό μέλι που λαμβάνεται σαν τροφή την ημέρα (αντί της λευκής ζάχαρης) απαλλάσσει διαμαρτυρίες χοληστερόλης. Αυτό είναι ευεργετικό για άτομα τρίτης ηλικίας , πάσχοντες από καρδιακή νόσο, διαβήτη, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες.
Παρά το γεγονός ότι το μέλι είναι γλυκό, βοηθά να διατηρήσει και να προστατεύσει τα δόντια! Η αντι-μικροβιακή του δραστηριότητα έχει δοκιμαστεί σε πολλά είδη βακτηρίων της οδοντικής πλάκας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το μέλι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την παραγωγή οξέων, με αποτέλεσμα να σκοτώνει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τερηδόνα, και αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων του στόματος.
2. Το μέλι είναι μια πηγή ενέργειας: Το μέλι χρησιμοποιείται επίσης από πολλούς ως πηγή ενέργειας καθώς παρέχει περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη θα σας δώσει περίπου 50 θερμίδες. Περαιτέρω τα σάκχαρα του μελιού μπορεί να μετατραπούν εύκολα σε γλυκόζη από ακόμη και τα πιο ευαίσθητα στομάχια. Το μέλι είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων
Τα οφέλη του μελιού υπερβαίνουν τη μεγάλη γεύση του. Μια μεγάλη φυσική πηγή υδατανθράκων που παρέχουν δύναμη και ενέργεια στο σώμα μας, το μέλι είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην άμεση ενίσχυση της απόδοσης, την αντοχή και τη μείωση μυϊκής κόπωσης των αθλητών. Φυσικά σάκχαρα φρούτων του, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η γλυκόζη στο μέλι που απορροφάται από το σώμα γρήγορα και δίνει μια άμεση ώθηση ενέργειας, ενώ η φρουκτόζη απορροφάται πιο αργά παρέχει σταθερή ενέργεια. Μέλι διευκολύνει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ανάρρωση των μυών και την αποκατάσταση του γλυκογόνου μετά από μια προπόνηση. Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις στο Εργαστήριο Άσκησης και Αθλητικής διατροφής, διαπιστώθηκε ότι το μέλι μπορεί να είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές υδατανθράκων αν φαγωθεί λίγο πριν από την άσκηση, επειδή το μέλι που καταναλώνεται είναι εύπεπτο και απελευθερώνονται στο σύστημα με σταθερό ρυθμό για χρήση από σώμα. Αν και το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι, όταν καταναλώνεται με ζεστό νερό βοηθά στην αφομοιώνει το λίπος αποθηκεύεται στο σώμα. Ομοίως, το μέλι και το χυμό λεμονιού και το μέλι, κανέλα και βοηθούν στη μείωση του βάρους.
3. Το μέλι αποτελεί πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών: Μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες με περίπλοκες διασυνδέσεις που κάνει τεχνητή παραγωγή μελιού αδύνατη. Η σύνθεση και θρεπτική αξία του μελιού διαφέρουν σε σχέση με τη χλωρίδα που οι μέλισσες πηγές έχουν επισκεφθεί. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι σκούρα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.
Το μέλι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών. Αυτό δεν είναι εξίσου αληθές για τις βιταμίνες των λαχανικών και φρούτων. Για παράδειγμα, σπανάκι χάνει το 50% περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του, εντός 24 ωρών μετά τη συγκομιδή. Τα φρούτα χάνουν κάποιες των βιταμινών τους κατά την αποθήκευση. Αντίθετα, το μέλι κρατά καλά. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως το μόνο τρόφιμο που δεν λήγει ποτέ!
Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα του μελιού εξαρτάται από το είδος των λουλουδιών. Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σε μια ποικιλία των βιταμινών Β και επίσης Al, Δ, Ε και βιταμίνες. Μεταξύ ιχνοστοιχείων - τα πιο σημαντικά στοιχεία που προσδιορίζονται στο σκούρο χρώμα μελιού - είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, φώσφορος, θείο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, νάτριο, ασβέστιο, ιώδιο, το χλώριο, ψευδάργυρος και υψηλές συγκεντρώσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Μέλι περιέχει επίσης τις ορμόνες, αλκοόλες και αιθέρια έλαια.
Τα ανόργανα συστατικά του μελιού, τα μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό και τη διατροφή. Λόγω του περιεχόμενου του σε χολίνη, το μέλι εκτιμήθηκε ως εξαιρετικό τονωτικό και βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και άλλα εντερικά προβλήματα.
Όλες οι ποικιλίες μελιού είναι πλούσιες σε αμινοξέα. Το επίπεδο των αμινοξέων που υπάρχουν στο μέλι είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της αντιοξειδωτικής ικανότητας του μελιού. Τα απαραίτητα αμινοξέα που βρίσκονται στο μέλι είναι: τρυπτοφάνη, λυσίνη, μεθειονίνη, κυστεΐνη, ιστιδίνη, γλουταμίνη, και τυροσίνη.
Το μέλι περιέχει επίσης περισσότερα από 18 διαφορετικά οργανικά οξέα (γλυκονικό, κιτρικό, μηλικό, μυρμηκικό, κ.λπ.).
4. Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες: Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντισηπτικό.
Το μέλι έχει μια ξεχωριστή βακτηριοκτόνο δύναμη η οποία οφείλεται κυρίως στην υγροσκοπικές ιδιότητές του. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί απαιτούν ένα ορισμένο ποσό της υγρασίας να διατηρήσουν τη ζωή τους. Όταν τα βακτήρια έρχονται σε επαφή με το μέλι που στερούνται της ζωτικής υγρασία και πεθαίνουν. Η όξινη αντίδραση του μελιού είναι επίσης ένα δυσμενές μέσο για τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα καταστρέφονται στο μέλι.
Η εξωτερική εφαρμογή του μελιού έχει μια μακραίωνη ιστορία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν χειρουργικό ντύσιμο. Ο πάπυρος Ebers συνέστησε οι πληγές να καλύπτονται για τέσσερις ημέρες με λινά βουτηγμένα στο μέλι και θυμίαμα. Πίστευαν ότι ο καταρράκτης θεραπεύονταν με θεραπείες με μέλι. Το μέλι που έπεφτε στα μάτια θεωρείτο ότι θεράπευε φλεγμονές και άλλες ασθενειες των βλεφάρων. Οι Κινέζοι και οι Ινδουιστές καλύπτουν το σύνολο των φορέων των μικρών ασθενών με ευλογιά, με μέλι για να επιταχύνει τη λήξη της νόσου, αλλά και για να αποφεύγεται η δημιουργία ουλών. Γαληνός (129-200) έκρινε ότι «Μέλι ζεσταίνει και ανοίγει πληγές και έλκη, εξασθενεί και διαλύει υπερσαρκώματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος». Το Ταλμούδ συνιστούσε το μέλι για πληγές, ιδίως για εκτεταμένη πληγές των ζώων.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το μέλι χρησιμοποιήθηκε εκτενώς με τη μορφή αλοιφών και έμπλαστρα για, πληγές, εγκαύματα και έλκη, σκέτο ή αναμειγμένο με άλλα συστατικά. Ο Charles Butler (1560 -1647, που ονομάζεται μερικές φορές ο Πατέρας της αγγλικής Μελισσοκομίας) πίστευε ότι το μέλι «θα συγχωνεύει ψευδή και διαρρηγμένα έλκη και επίσης κλείνει διαχωρισμένες σάρκες». Επαίνεσε την "Unguentum Aegyptiacum" που έγινε από τον βράζων μέλι, το ξίδι και πυραυλίδα. Αυτό το επίθεμα , σύμφωνα με Butler, θα «ανοιχτό, καθαρό, στεγνό και για να αφομοιώσουν όλες τις φλεγμονές και να αντισταθούν σήψη».
Οι αγροτικοί πληθυσμοί της ευρωπαϊκής ηπείρου, ιδιαίτερα των σλαβικών χωρών, χρησιμοποιούν το μέλι για όλα τα είδη των πληγών και φλεγμονών. "Αλοιφή μέλι", που αποτελείται από ίσα μέρη του μελιού και το λευκό αλεύρι, αναμειγνύονται καλά με λίγο νερό, και έχουν μια πολύ ευρεία χρήση. Μια καλή αλοιφή θα πρέπει να είναι πηχτή και όχι υδαρής.
Οι αρχαίοι Έλληνες συχνά αναφέρονται σε "epomphalia", μία ομφάλια αλοιφή από μέλι για το νεογέννητο. Παλιά υδρόμελι, το οποίο έχει σχεδόν εξαφανιστεί σήμερα, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως αντισηπτική λοσιόν. Η Δρ. Shona Μπλερ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έλεγξε τη αντιμικροβιακή ικανότητα του μελιού με προβληματικά παθογόνων παραγόντων, όπως: ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών. Αναερόβια (60 είδη), Μύκητες (Candida και tinea), Βιο-ταινίες. Η εργασία της με τίτλο, «Η έντονη αντιμικροβιακή υποεκμετάλλευη παρουσιάστηκε στο πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για το μέλι και ανθρώπινη υγεία, στις 17 Ιανουαρίου 2008.
Εκτός από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι είναι ένας ισχυρός θεραπευτής πληγών διότι:
Καταπραΰνει τοπικά τον πόνο.
Είναι ωσμωτικό και προσελκύει νερό. Δεδομένου ότι τα βακτηρίδια έχουν γίνει ως επί το πλείστον από το νερό, είναι ξηρά με την παρουσία του μελιού. Τα βακτήρια αναχαιτίζονται από το μέλι επειδή παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου και είναι όξινο.
Ενεργοποιεί την ανοσολογική απάντηση από την παροχή της γλυκόζης για τα λευκά αιμοσφαίρια.
E πιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον με την παραγωγή ορού μέχρι μέσα στους ιστούς του δέρματος που βοηθά στο σχηματισμό επουλωτικής κρούστας.
Το μέλι μειώνει επίσης φλεγμονή, βοηθά στην αποβολή νεκρού ιστού, και διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων του αίματος. Αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού επίσης συμβάλουν στην πρόληψη των λοιμώξεων από την αποφυγή μετάδοσης σε άλλες πληγές.
. Το μέλι είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών: Το μέλι περιέχει συστατικά, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών από το σώμα μας. Ως αποτέλεσμα, η ανοσία του σώματος μας βελτιώνεται. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, ισχυρές ενώσεις που καταπολε3μούν τις ελεύθερες ρίζες και αναστρέφουν την γύρανση. Ελεύθερες ρίζες είναι παντού - στον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, και ακόμη και στο φως του ήλιου. Κάθε στιγμή, το σώμα απορροφά το οξυγόνο και το μετατρέπει σε ενέργεια σε μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει επίσης ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν τη γήρανση με την εξουδετέρωση αυτών των ελευθέρων ριζών. Εκτελούν επούλωση στο βαθύτερο κυτταρικό επίπεδο, επιτρέποντας τα οφέλη από το μέλι για την υγεία να εκδηλωθούν με μυριάδες τρόπους.
Φυσικό αντιοξειδωτικό από το μέλι μπορεί να καταστρέψει βιολογικά καταστροφικούς χημικούς παράγοντες που έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτές οι πολύτιμες ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην προστασία του δέρματος κάτω από τον ήλιο και να βοηθούν το δέρμα να αναζωογονηθεί και να μείνει με νεανικό σε εμφάνιση. Ως εκ τούτου, έχει υπάρξει αύξηση του αριθμού των παραγωγών των προϊόντων περιποίησης με βάση το μέλι, όπως αντηλιακά και τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου και για την επεξεργασία καταστραμμένου ή ξηρού δέρματος. Μια μελέτη του 2004 που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά όπως το σπανάκι, μήλα, τα πορτοκάλια και οι φράουλες.
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λόγους για τους οποίους είναι τόσο αποτελεσματικό στον καλλωπισμό του δέρματος:
Είναι γνωστό αντιβακτηριακός και αντιμυκητιακός παράγοντας, και βοηθά να απολυμαίνονται εύκολα και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων από γρατσουνιές και εγκαύματα.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και τα αμινοξέα, τα οποία είναι θαυμάσια ενίσχυση ομορφιά του δέρματος.
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά για καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και την αντιστροφή της γήρανσης.
Είναι πλούσιο και παχύ, καθιστώντας ένα αποτελεσματικό ενυδατικό. Όπως και άλλα ενυδατικά, το μέλι παρέχει υγρασία που συνδέεται με το δέρμα και βοηθά να μένει ενυδατωμένο.
Λόγω των υγροσκοπικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται σε ενυδατικά διαλύματα, καθαριστικά, κρέμες, σαμπουάν και μαλακτικά. Δεν παρέχει μόνο νερό, αλλά το διατηρεί μέσα στο δέρμα. Εάν το δέρμα χάνει την ικανότητά του να συγκρατεί υγρασία τότε παρουσιάζονται ρυτίδες και ξήρανση.. Με τον τρόπο αυτό, το μέλι που θα αποτρέψει τις ρυτίδες και ξηρότητα. Διατηρεί ευλυγισία και την ελαστικότητα του δέρματος.
Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει τον παιδικό νυχτερινό βήχα. Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη για την υγεία του μελιού είναι ότι είναι σε θέση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι δεν ηρεμεί μόνο το λαιμό, αλλά μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτηρία που προκαλούν τη λοίμωξη. Επαγγελματίες τραγουδιστές χρησιμοποιούν συνήθως μέλι για να απαλύνει τους λαιμούς τους πριν παραστάσεις.
Η καταπραϋντική ιδιότητα του μελιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του λαιμού από νυχτερινό βήχα σε παιδιά. Από τα φάρμακα χωρίς συνταγή μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά, το 2007 μελέτη από ερευνητική ομάδα του Penn State College of Medicine διαπίστωσε ότι το μέλι που μπορεί να προσφέρουν οι γονείς είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι η συμβουλευτική επιτροπή της FDA που συνέστησε πρόσφατα ότι φάρμακα χωρίς συνταγή (OTC) για το βήχα και ψυχρά φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών, λόγω της έλλειψης της αποτελεσματικότητας και του δυναμικού για τις παρενέργειες.
7. Το Μέλι βοηθά την πέψη
Το μέλι είναι καλό για το στομάχι και την πέψη. Ο Δρ Tobias Olofsson και Alejandra Vasquez του Πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία, έδειξαν στοιχεία από την έρευνα τους ότι οι διάφορες ποικιλίες μελιού διαθέτουν ένα μεγάλο μέρος των φιλικών βακτηρίων: βιώσιμων γαλακτοβάκιλλων (6 είδη)
και bifidobacteria (4 είδη), η οποία μπορεί να εξηγήσει τις «μυστηριώδης θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού». Μέλι περιέχει επίσης σύνθετους υδατάνθρακες που είναι προβιοτικά. Η κατανάλωση τους ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φιλικών εντερικών βακτηρίων στο σώμα. Επίσης, το μέλι περιέχει μεγάλη ποσότητα ενζύμων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κατανάλωση μελιού θα βοηθήσει την πέψη και την αύξηση της ενέργειας.
8. Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει την ακμή.
Σε μία μελέτη του 2008 που έγινε από Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, διερευνήθηκε η αντιβακτηριακή δυνατότητα του ιατρικού μελιού ποιότητας (Revamil). Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλι «είναι μια πολλά υποσχόμενος επίκαιρος αντιμικροβιακός παράγοντας για την πρόληψη ή τη θεραπεία των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από πολυανθεκτικά βακτήρια». Το μέλι είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά συστατικά καταπολέμηση της ακμής. Αυτό συμβαίνει επειδή το μέλι σκοτώνει πραγματικά το βακτήριο που προκαλεί ακμή. Το μέλι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αντιμετωπίζει τη φλεγμονή που συνδέεται με την ακμή και ηρεμεί την επιδερμίδα. Μέλι επίσης ηρεμεί την επιδερμίδα και την τρέφει παρέχοντας μια υγιή λάμψη στο δέρμα.
9. Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει την αϋπνία
Σύμφωνα με τον Michael Mclnnes της Royal Pharmaceutical Society, μια κουταλιά ή δύο από μέλι πριν την κατάκλιση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου δεν προκαλείται αύξηση του σωματικού βάρους. Σε αντίθεση με άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα, το μέλι αυξάνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ελαφρώς. Προκαλεί μια ελεγχόμενη αύξηση της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί το αμινοξύ τρυπτοφάνη να εισέλθει στον εγκέφαλο. Στον εγκέφαλο, η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε ορμόνη σεροτονίνης, η οποία προωθεί τη χαλάρωση. Στο σκοτάδι, η σεροτονίνης μετατρέπεται σε μελατονίνη στην επίφυση. Τώρα, η μελατονίνη είναι μια γνωστή θεραπεία για διαταραχές του ύπνου. Χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αϋπνίας για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς κατάθλιψης. Ενισχύει επίσης την ποιότητα της αποκατάστασης του ύπνου.
10. Το μέλι είναι χρήσιμο για τη δερματίτιδα των μαλλιών και πιτυρίαση. Το μέλι είναι ένα φυσικό μαλακτικό για τα μαλλιά. Παραδοσιακή χρήση του μελιού για μαλλιά έχει γίνει γνωστή ευρέως σε όλες τις εποχές. Μία μελέτη του 2001 που διεξήχθη από το Ντουμπάι Specialist Medical Center , ανακαλύφθηκε ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία απολέπιση, φαγούρα και απώλεια μαλλιών. Μπορεί να προστεθεί σε βελτιωτικά, σαμπουάν και κρέμες.
11. Το μέλι είναι μια θεραπεία για τις αλλεργίες Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι η γύρη συχνά προκαλεί αλλεργίες, αλλά γύρη στο μέλι έχει συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το ακατέργαστο μέλι είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το 90% του συνόλου των αλλεργιών. Μια σημαντική παλιά θεραπεία για αλλεργικές καταρροές, είναι ντόπιο μέλι και κηρήθρα. Με την κατανάλωση ακατέργαστου μελιού που παράγεται από τις τοπικές μέλισσες, μπορεί να αποευαισθητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την τοπική γύρη. Η σύσταση είναι να αρχίσει δύο μήνες πριν από την εποχή των καταρροών, να φάει 2 κουταλιές της σούπας μέλι την ημέρα και να μασάει τα κερί για 5 έως 10 λεπτά. Θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος των αλλεργιών.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη μελιού, καθώς και γύρη από ένα ή περισσότερα φυτά είναι πιθανόν υπάρχει στο μέλι που καταναλώνετε. Επομένως, εάν είστε αλλεργικοί σε μεγάλο βαθμό σε διάφορες χλωρίδες, μπορείτε να θελήσετε να πάρετε επιπλέον προφυλάξεις όταν καταναλώνετε μέλι ή να αποβάλετε το γλυκό αυτό άρτυμα από την δίαιτά σας.
12. Το μέλι είναι ένα σύστημα οικοδόμησης ανοσίας.
Το μέλι θεωρείται από τα αρχαία χρόνια, η τροφή των τροφίμων, των ποτών των ποτών, καθώς και το γιατρικό των γιατρικών. Οι αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι και Αιγύπτιοι διατηρούσαν όλοι μέλισσες, και έπλεκαν το εγκώμιο του μελιού. Ορισμένοι ονομάζουν το μέλι γλυκό φάρμακο από τον ουρανό, άλλοι, ελιξίριο της μακράς ζωής.
Ανάμεσα στα πολλά οφέλη του μελιού για την υγεία, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να είναι ένα ισχυρό επιταχυντής του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ακατέργαστο μέλι περιέχει 5000 ζωντανά ένζυμα, ένα πλήρες φάσμα των βιταμινών, 22 αμινοξέα και 27 μέταλλα.. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιιικό, περιέχει φυσικά αντιβιοτικά, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε δράση και συμβάλει στην καταπολέμηση του αναπνευστικού συνθήκες-ειδικά όταν συνδυάζεται με ξίδι μήλων. Αντιοξειδωτικό Μέλι και αντιβακτηριακές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος και βοηθούν να μείνετε υγιείς να καταπολεμήσετε νόσους.
Το μέλι έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε φαρμακευτικό αντιβιοτικό στη θεραπεία του έλκους του στομάχου, γάγγραινας, λοιμώξεις χειρουργικών τομών, καθώς και την ταχεία επούλωση των χειρουργικών τομών. Το μέλι είναι αξεπέραστο για την προστασία των μοσχευμάτων δέρματος, κερατοειδών, των αιμοφόρων αγγείων, και οστών και κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά. Στην πραγματικότητα, το μέλι είναι εξαιρετικό συντηρητικό για ζωντανούς ιστούς, και χρησιμοποιήθηκε συχνά για να κρατήσει πτώματα από την αποσύνθεση, ενώ μεταφέρονται πίσω στην πατρίδα τους για ταφή.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού δεν είναι προκατειλημμένες. Η Waikato Ερευνητική Μονάδα παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την παγκόσμια έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τα οφέλη του μελιού στην ιατρική. Περαιτέρω, το BBC ανέφερε, τον Ιούλιο του 2006, ότι οι γιατροί στο Christie Hospital του Didsbury, Manchester σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν το μέλι για την ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών με καρκίνο του μετά την επέμβαση. Η εν λόγω έρευνα θα παράσχει επιστημονικά στοιχεία για τις πεποιθήσεις που κατέχονται από τους λάτρεις του μελιού σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσει στη διάδοση των ωφέλιμων ιδιοτήτων του μελιού σε περισσότερους ανθρώπους.
http://www.slideshare.net/apteithe/ss-3505737#postComment
Το μέλι είναι ένα υπέροχο ιξώδες γλυκαντικό που παράγεται από τις μέλισσες για τη δική τους τροφή. Η γεύση και υφή του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών και το νέκταρ από το οποίο έχει γίνει. Αν και η ευρύτερα διαδεδομένη ποσότητα μελιού γίνεται από το τριφύλλι, μηδική, άνθη ακακίας και φιλύρες, το μέλι μπορεί να γίνει από μια ποικιλία διαφορετικών λουλουδιών, συμπεριλαμβανομένων θυμάρι και λεβάντα. Το μέλι παράγεται σε μια σειρά από χρώματα συμπεριλαμβανομένου του λευκού, πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ και σχεδόν μαύρο. Χρώμα του μελιού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κριθεί η ποιότητά του. Μέλια με ανοικτό χρώμα είναι μεγαλύτερης αξίας από σκουρόχρωμα και έχουν μια λεπτή γεύση. Πιστεύεται επίσης ότι το πολυανθικό μέλι προσφέρει περισσότερα οφέλη από ό,τι το μονοανθικό μέλι.
Φυσικό μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο από τα τελευταία 2.500 χρόνια, σε όλο τον κόσμο, τόσο ως τρόφιμο και ως φάρμακο. Μελισσοκομία, η πρακτική της διαδικασίας για την παραγωγή μελιού, χρονολογείται τουλάχιστον 700 χρόνια πίσω π.Χ.. Για πολλούς αιώνες, το μέλι εθεωρείτο ιερό λόγω των υπέροχων γλυκών ιδιοτήτων του, καθώς και της σπανιότητας του. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε θρησκευτικές τελετές για να αποτίσουν φόρο τιμής στους θεούς, καθώς και να βαλσαμώνουν τους αποθανόντες. Μέλι χρησιμοποιήθηκε επίσης για μια ποικιλία των φαρμακευτικών και καλλυντικών σκοπών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία, η χρήση του στη μαγειρική ήταν μόνο για τους πλούσιους, δεδομένου ότι ήταν τόσο ακριβό που μόνο αυτοί θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά.
Το κύρος του μελιού συνεχίστηκε για χιλιετίες μέχρι - την "ανακάλυψη" της επεξεργασμένης ζάχαρης που παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα. Μόλις αυτές έγιναν ευρύτερα διαθέσιμες, ήταν σε μεγάλη ζήτηση, δεδομένου ότι παρείχαν μια σχετικά φθηνή μορφή γλύκανσης. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα τους, το μέλι εκτοπίσθηκε από τους παραγωγούς ζάχαρης για μαγειρική χρήση. Από τότε, αν και το μέλι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές ιδιότητές του, μεγάλο μέρος της χρήσης του έχει επικεντρωθεί στις φαρμακευτικές ιδιότητες του και τη χρήση του στη ζαχαροπλαστική.
Τι είναι αυτό που κάνει το μέλι τόσο δημοφιλές; Είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να καταναλωθεί. Κάποιος μπορεί να φάει μέλι άμεσα, το βάζουμε σε ψωμί σαν μαρμελάδα, το ανακατεύουμε με χυμό ή οποιοδήποτε ποτό αντί για ζάχαρη, ή ανακατέψτε το με ζεστό νερό, χυμό λάιμ, κανέλα και άλλα βότανα για να κάνει ένα φάρμακο. Είναι άρτυμα λόγω της γεύσης του, καθώς και για τα οφέλη του για την υγεία. Αν και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία του μελιού το έχουν καταστήσει μια σημαντική πτυχή των παραδοσιακών φαρμάκων, όπως η Ayurveda, οι επιστήμονες ερευνούν επίσης τα πλεονεκτήματα του μελιού στη σύγχρονη ιατρική και ιδιαίτερα στην επούλωση τραυμάτων.
Ανάμεσα στα οφέλη για την υγεία του μελιού περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Το μέλι είναι μια εξαιρετική γλυκαντική ουσία: Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι σε πολλά τρόφιμα και ποτά. Μέλι περιέχει περίπου 69% γλυκόζη και φρουκτόζη που επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία.
Ορθός ανεφοδιασμός του ήπατος είναι κεντρικής σημασίας για το βέλτιστο μεταβολισμό της γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου και την άσκηση. Το μέλι είναι το ιδανικό καύσιμο για το συκώτι διότι περιέχει σχεδόν αναλογία 1:1 φρουκτόζη με γλυκόζη. Η φρουκτόζη "ξεκλειδώνει" το ένζυμο από πυρήνα του κυττάρου του ήπατος που είναι απαραίτητο για την ενσωμάτωση της γλυκόζης σε γλυκογόνο (η μορφή με την οποία η ζάχαρη είναι αποθηκευμένη στο ήπαρ και μυϊκά κύτταρα). Μια επαρκής αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ είναι απαραίτητη για την παροχή του εγκεφάλου με καύσιμο όταν είμαστε στον ύπνο και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης. Όταν οι αποθήκες γλυκογόνου είναι ανεπαρκείς, ο εγκέφαλος προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες - αδρεναλίνης και της κορτιζόλης - προκειμένου να μετατραπούν πρωτεΐνες μυός σε γλυκόζη. Επαναλαμβανόμενο μεταβολικό στρες από Κορτιζόλη παράγεται όταν μικρότερη από την αναμενόμενη αποθήκη γλυκογόνου του ήπατος είναι διαθέσιμη κατά τη διάρκεια του ύπνου, και οδηγεί με την πάροδο του χρόνου, σε μειωμένη μεταβολισμό της γλυκόζης, τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, διαβήτης, και αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας.
Πειραματικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση του μελιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ουσίες. H ανοχή του σώματος, για το μέλι είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στη σακχαρόζη ή γλυκόζη μόνο. Τα άτομα με μεγαλύτερη δυσανεξία στη γλυκόζη, όπως τα άτομα με ήπια μορφή διαβήτη και διαβήτη τύπου 1, έδειξαν σημαντικά καλύτερη ανοχή, για το μέλι από τη σακχαρόζη.
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέλι επιβραδύνει την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αρτηριοσκλήρωσης, ή σκλήρυνσης των αρτηριών. Αγνό μέλι που λαμβάνεται σαν τροφή την ημέρα (αντί της λευκής ζάχαρης) απαλλάσσει διαμαρτυρίες χοληστερόλης. Αυτό είναι ευεργετικό για άτομα τρίτης ηλικίας , πάσχοντες από καρδιακή νόσο, διαβήτη, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες.
Παρά το γεγονός ότι το μέλι είναι γλυκό, βοηθά να διατηρήσει και να προστατεύσει τα δόντια! Η αντι-μικροβιακή του δραστηριότητα έχει δοκιμαστεί σε πολλά είδη βακτηρίων της οδοντικής πλάκας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το μέλι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την παραγωγή οξέων, με αποτέλεσμα να σκοτώνει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τερηδόνα, και αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων του στόματος.
2. Το μέλι είναι μια πηγή ενέργειας: Το μέλι χρησιμοποιείται επίσης από πολλούς ως πηγή ενέργειας καθώς παρέχει περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη θα σας δώσει περίπου 50 θερμίδες. Περαιτέρω τα σάκχαρα του μελιού μπορεί να μετατραπούν εύκολα σε γλυκόζη από ακόμη και τα πιο ευαίσθητα στομάχια. Το μέλι είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων
Τα οφέλη του μελιού υπερβαίνουν τη μεγάλη γεύση του. Μια μεγάλη φυσική πηγή υδατανθράκων που παρέχουν δύναμη και ενέργεια στο σώμα μας, το μέλι είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην άμεση ενίσχυση της απόδοσης, την αντοχή και τη μείωση μυϊκής κόπωσης των αθλητών. Φυσικά σάκχαρα φρούτων του, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η γλυκόζη στο μέλι που απορροφάται από το σώμα γρήγορα και δίνει μια άμεση ώθηση ενέργειας, ενώ η φρουκτόζη απορροφάται πιο αργά παρέχει σταθερή ενέργεια. Μέλι διευκολύνει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ανάρρωση των μυών και την αποκατάσταση του γλυκογόνου μετά από μια προπόνηση. Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις στο Εργαστήριο Άσκησης και Αθλητικής διατροφής, διαπιστώθηκε ότι το μέλι μπορεί να είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές υδατανθράκων αν φαγωθεί λίγο πριν από την άσκηση, επειδή το μέλι που καταναλώνεται είναι εύπεπτο και απελευθερώνονται στο σύστημα με σταθερό ρυθμό για χρήση από σώμα. Αν και το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι, όταν καταναλώνεται με ζεστό νερό βοηθά στην αφομοιώνει το λίπος αποθηκεύεται στο σώμα. Ομοίως, το μέλι και το χυμό λεμονιού και το μέλι, κανέλα και βοηθούν στη μείωση του βάρους.
3. Το μέλι αποτελεί πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών: Μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες με περίπλοκες διασυνδέσεις που κάνει τεχνητή παραγωγή μελιού αδύνατη. Η σύνθεση και θρεπτική αξία του μελιού διαφέρουν σε σχέση με τη χλωρίδα που οι μέλισσες πηγές έχουν επισκεφθεί. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι σκούρα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.
Το μέλι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών. Αυτό δεν είναι εξίσου αληθές για τις βιταμίνες των λαχανικών και φρούτων. Για παράδειγμα, σπανάκι χάνει το 50% περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του, εντός 24 ωρών μετά τη συγκομιδή. Τα φρούτα χάνουν κάποιες των βιταμινών τους κατά την αποθήκευση. Αντίθετα, το μέλι κρατά καλά. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως το μόνο τρόφιμο που δεν λήγει ποτέ!
Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα του μελιού εξαρτάται από το είδος των λουλουδιών. Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σε μια ποικιλία των βιταμινών Β και επίσης Al, Δ, Ε και βιταμίνες. Μεταξύ ιχνοστοιχείων - τα πιο σημαντικά στοιχεία που προσδιορίζονται στο σκούρο χρώμα μελιού - είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, φώσφορος, θείο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, νάτριο, ασβέστιο, ιώδιο, το χλώριο, ψευδάργυρος και υψηλές συγκεντρώσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Μέλι περιέχει επίσης τις ορμόνες, αλκοόλες και αιθέρια έλαια.
Τα ανόργανα συστατικά του μελιού, τα μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό και τη διατροφή. Λόγω του περιεχόμενου του σε χολίνη, το μέλι εκτιμήθηκε ως εξαιρετικό τονωτικό και βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και άλλα εντερικά προβλήματα.
Όλες οι ποικιλίες μελιού είναι πλούσιες σε αμινοξέα. Το επίπεδο των αμινοξέων που υπάρχουν στο μέλι είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της αντιοξειδωτικής ικανότητας του μελιού. Τα απαραίτητα αμινοξέα που βρίσκονται στο μέλι είναι: τρυπτοφάνη, λυσίνη, μεθειονίνη, κυστεΐνη, ιστιδίνη, γλουταμίνη, και τυροσίνη.
Το μέλι περιέχει επίσης περισσότερα από 18 διαφορετικά οργανικά οξέα (γλυκονικό, κιτρικό, μηλικό, μυρμηκικό, κ.λπ.).
4. Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες: Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντισηπτικό.
Το μέλι έχει μια ξεχωριστή βακτηριοκτόνο δύναμη η οποία οφείλεται κυρίως στην υγροσκοπικές ιδιότητές του. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί απαιτούν ένα ορισμένο ποσό της υγρασίας να διατηρήσουν τη ζωή τους. Όταν τα βακτήρια έρχονται σε επαφή με το μέλι που στερούνται της ζωτικής υγρασία και πεθαίνουν. Η όξινη αντίδραση του μελιού είναι επίσης ένα δυσμενές μέσο για τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα καταστρέφονται στο μέλι.
Η εξωτερική εφαρμογή του μελιού έχει μια μακραίωνη ιστορία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν χειρουργικό ντύσιμο. Ο πάπυρος Ebers συνέστησε οι πληγές να καλύπτονται για τέσσερις ημέρες με λινά βουτηγμένα στο μέλι και θυμίαμα. Πίστευαν ότι ο καταρράκτης θεραπεύονταν με θεραπείες με μέλι. Το μέλι που έπεφτε στα μάτια θεωρείτο ότι θεράπευε φλεγμονές και άλλες ασθενειες των βλεφάρων. Οι Κινέζοι και οι Ινδουιστές καλύπτουν το σύνολο των φορέων των μικρών ασθενών με ευλογιά, με μέλι για να επιταχύνει τη λήξη της νόσου, αλλά και για να αποφεύγεται η δημιουργία ουλών. Γαληνός (129-200) έκρινε ότι «Μέλι ζεσταίνει και ανοίγει πληγές και έλκη, εξασθενεί και διαλύει υπερσαρκώματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος». Το Ταλμούδ συνιστούσε το μέλι για πληγές, ιδίως για εκτεταμένη πληγές των ζώων.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το μέλι χρησιμοποιήθηκε εκτενώς με τη μορφή αλοιφών και έμπλαστρα για, πληγές, εγκαύματα και έλκη, σκέτο ή αναμειγμένο με άλλα συστατικά. Ο Charles Butler (1560 -1647, που ονομάζεται μερικές φορές ο Πατέρας της αγγλικής Μελισσοκομίας) πίστευε ότι το μέλι «θα συγχωνεύει ψευδή και διαρρηγμένα έλκη και επίσης κλείνει διαχωρισμένες σάρκες». Επαίνεσε την "Unguentum Aegyptiacum" που έγινε από τον βράζων μέλι, το ξίδι και πυραυλίδα. Αυτό το επίθεμα , σύμφωνα με Butler, θα «ανοιχτό, καθαρό, στεγνό και για να αφομοιώσουν όλες τις φλεγμονές και να αντισταθούν σήψη».
Οι αγροτικοί πληθυσμοί της ευρωπαϊκής ηπείρου, ιδιαίτερα των σλαβικών χωρών, χρησιμοποιούν το μέλι για όλα τα είδη των πληγών και φλεγμονών. "Αλοιφή μέλι", που αποτελείται από ίσα μέρη του μελιού και το λευκό αλεύρι, αναμειγνύονται καλά με λίγο νερό, και έχουν μια πολύ ευρεία χρήση. Μια καλή αλοιφή θα πρέπει να είναι πηχτή και όχι υδαρής.
Οι αρχαίοι Έλληνες συχνά αναφέρονται σε "epomphalia", μία ομφάλια αλοιφή από μέλι για το νεογέννητο. Παλιά υδρόμελι, το οποίο έχει σχεδόν εξαφανιστεί σήμερα, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως αντισηπτική λοσιόν. Η Δρ. Shona Μπλερ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έλεγξε τη αντιμικροβιακή ικανότητα του μελιού με προβληματικά παθογόνων παραγόντων, όπως: ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών. Αναερόβια (60 είδη), Μύκητες (Candida και tinea), Βιο-ταινίες. Η εργασία της με τίτλο, «Η έντονη αντιμικροβιακή υποεκμετάλλευη παρουσιάστηκε στο πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για το μέλι και ανθρώπινη υγεία, στις 17 Ιανουαρίου 2008.
Εκτός από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι είναι ένας ισχυρός θεραπευτής πληγών διότι:
Καταπραΰνει τοπικά τον πόνο.
Είναι ωσμωτικό και προσελκύει νερό. Δεδομένου ότι τα βακτηρίδια έχουν γίνει ως επί το πλείστον από το νερό, είναι ξηρά με την παρουσία του μελιού. Τα βακτήρια αναχαιτίζονται από το μέλι επειδή παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου και είναι όξινο.
Ενεργοποιεί την ανοσολογική απάντηση από την παροχή της γλυκόζης για τα λευκά αιμοσφαίρια.
E πιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον με την παραγωγή ορού μέχρι μέσα στους ιστούς του δέρματος που βοηθά στο σχηματισμό επουλωτικής κρούστας.
Το μέλι μειώνει επίσης φλεγμονή, βοηθά στην αποβολή νεκρού ιστού, και διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων του αίματος. Αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού επίσης συμβάλουν στην πρόληψη των λοιμώξεων από την αποφυγή μετάδοσης σε άλλες πληγές.
. Το μέλι είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών: Το μέλι περιέχει συστατικά, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών από το σώμα μας. Ως αποτέλεσμα, η ανοσία του σώματος μας βελτιώνεται. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, ισχυρές ενώσεις που καταπολε3μούν τις ελεύθερες ρίζες και αναστρέφουν την γύρανση. Ελεύθερες ρίζες είναι παντού - στον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, και ακόμη και στο φως του ήλιου. Κάθε στιγμή, το σώμα απορροφά το οξυγόνο και το μετατρέπει σε ενέργεια σε μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει επίσης ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν τη γήρανση με την εξουδετέρωση αυτών των ελευθέρων ριζών. Εκτελούν επούλωση στο βαθύτερο κυτταρικό επίπεδο, επιτρέποντας τα οφέλη από το μέλι για την υγεία να εκδηλωθούν με μυριάδες τρόπους.
Φυσικό αντιοξειδωτικό από το μέλι μπορεί να καταστρέψει βιολογικά καταστροφικούς χημικούς παράγοντες που έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτές οι πολύτιμες ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην προστασία του δέρματος κάτω από τον ήλιο και να βοηθούν το δέρμα να αναζωογονηθεί και να μείνει με νεανικό σε εμφάνιση. Ως εκ τούτου, έχει υπάρξει αύξηση του αριθμού των παραγωγών των προϊόντων περιποίησης με βάση το μέλι, όπως αντηλιακά και τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου και για την επεξεργασία καταστραμμένου ή ξηρού δέρματος. Μια μελέτη του 2004 που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά όπως το σπανάκι, μήλα, τα πορτοκάλια και οι φράουλες.
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λόγους για τους οποίους είναι τόσο αποτελεσματικό στον καλλωπισμό του δέρματος:
Είναι γνωστό αντιβακτηριακός και αντιμυκητιακός παράγοντας, και βοηθά να απολυμαίνονται εύκολα και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων από γρατσουνιές και εγκαύματα.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και τα αμινοξέα, τα οποία είναι θαυμάσια ενίσχυση ομορφιά του δέρματος.
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά για καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και την αντιστροφή της γήρανσης.
Είναι πλούσιο και παχύ, καθιστώντας ένα αποτελεσματικό ενυδατικό. Όπως και άλλα ενυδατικά, το μέλι παρέχει υγρασία που συνδέεται με το δέρμα και βοηθά να μένει ενυδατωμένο.
Λόγω των υγροσκοπικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται σε ενυδατικά διαλύματα, καθαριστικά, κρέμες, σαμπουάν και μαλακτικά. Δεν παρέχει μόνο νερό, αλλά το διατηρεί μέσα στο δέρμα. Εάν το δέρμα χάνει την ικανότητά του να συγκρατεί υγρασία τότε παρουσιάζονται ρυτίδες και ξήρανση.. Με τον τρόπο αυτό, το μέλι που θα αποτρέψει τις ρυτίδες και ξηρότητα. Διατηρεί ευλυγισία και την ελαστικότητα του δέρματος.
Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει τον παιδικό νυχτερινό βήχα. Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη για την υγεία του μελιού είναι ότι είναι σε θέση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι δεν ηρεμεί μόνο το λαιμό, αλλά μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτηρία που προκαλούν τη λοίμωξη. Επαγγελματίες τραγουδιστές χρησιμοποιούν συνήθως μέλι για να απαλύνει τους λαιμούς τους πριν παραστάσεις.
Η καταπραϋντική ιδιότητα του μελιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του λαιμού από νυχτερινό βήχα σε παιδιά. Από τα φάρμακα χωρίς συνταγή μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά, το 2007 μελέτη από ερευνητική ομάδα του Penn State College of Medicine διαπίστωσε ότι το μέλι που μπορεί να προσφέρουν οι γονείς είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι η συμβουλευτική επιτροπή της FDA που συνέστησε πρόσφατα ότι φάρμακα χωρίς συνταγή (OTC) για το βήχα και ψυχρά φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών, λόγω της έλλειψης της αποτελεσματικότητας και του δυναμικού για τις παρενέργειες.
7. Το Μέλι βοηθά την πέψη
Το μέλι είναι καλό για το στομάχι και την πέψη. Ο Δρ Tobias Olofsson και Alejandra Vasquez του Πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία, έδειξαν στοιχεία από την έρευνα τους ότι οι διάφορες ποικιλίες μελιού διαθέτουν ένα μεγάλο μέρος των φιλικών βακτηρίων: βιώσιμων γαλακτοβάκιλλων (6 είδη)
και bifidobacteria (4 είδη), η οποία μπορεί να εξηγήσει τις «μυστηριώδης θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού». Μέλι περιέχει επίσης σύνθετους υδατάνθρακες που είναι προβιοτικά. Η κατανάλωση τους ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φιλικών εντερικών βακτηρίων στο σώμα. Επίσης, το μέλι περιέχει μεγάλη ποσότητα ενζύμων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κατανάλωση μελιού θα βοηθήσει την πέψη και την αύξηση της ενέργειας.
8. Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει την ακμή.
Σε μία μελέτη του 2008 που έγινε από Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, διερευνήθηκε η αντιβακτηριακή δυνατότητα του ιατρικού μελιού ποιότητας (Revamil). Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλι «είναι μια πολλά υποσχόμενος επίκαιρος αντιμικροβιακός παράγοντας για την πρόληψη ή τη θεραπεία των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από πολυανθεκτικά βακτήρια». Το μέλι είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά συστατικά καταπολέμηση της ακμής. Αυτό συμβαίνει επειδή το μέλι σκοτώνει πραγματικά το βακτήριο που προκαλεί ακμή. Το μέλι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αντιμετωπίζει τη φλεγμονή που συνδέεται με την ακμή και ηρεμεί την επιδερμίδα. Μέλι επίσης ηρεμεί την επιδερμίδα και την τρέφει παρέχοντας μια υγιή λάμψη στο δέρμα.
9. Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει την αϋπνία
Σύμφωνα με τον Michael Mclnnes της Royal Pharmaceutical Society, μια κουταλιά ή δύο από μέλι πριν την κατάκλιση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου δεν προκαλείται αύξηση του σωματικού βάρους. Σε αντίθεση με άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα, το μέλι αυξάνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ελαφρώς. Προκαλεί μια ελεγχόμενη αύξηση της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί το αμινοξύ τρυπτοφάνη να εισέλθει στον εγκέφαλο. Στον εγκέφαλο, η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε ορμόνη σεροτονίνης, η οποία προωθεί τη χαλάρωση. Στο σκοτάδι, η σεροτονίνης μετατρέπεται σε μελατονίνη στην επίφυση. Τώρα, η μελατονίνη είναι μια γνωστή θεραπεία για διαταραχές του ύπνου. Χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αϋπνίας για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς κατάθλιψης. Ενισχύει επίσης την ποιότητα της αποκατάστασης του ύπνου.
10. Το μέλι είναι χρήσιμο για τη δερματίτιδα των μαλλιών και πιτυρίαση. Το μέλι είναι ένα φυσικό μαλακτικό για τα μαλλιά. Παραδοσιακή χρήση του μελιού για μαλλιά έχει γίνει γνωστή ευρέως σε όλες τις εποχές. Μία μελέτη του 2001 που διεξήχθη από το Ντουμπάι Specialist Medical Center , ανακαλύφθηκε ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία απολέπιση, φαγούρα και απώλεια μαλλιών. Μπορεί να προστεθεί σε βελτιωτικά, σαμπουάν και κρέμες.
11. Το μέλι είναι μια θεραπεία για τις αλλεργίες Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι η γύρη συχνά προκαλεί αλλεργίες, αλλά γύρη στο μέλι έχει συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το ακατέργαστο μέλι είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το 90% του συνόλου των αλλεργιών. Μια σημαντική παλιά θεραπεία για αλλεργικές καταρροές, είναι ντόπιο μέλι και κηρήθρα. Με την κατανάλωση ακατέργαστου μελιού που παράγεται από τις τοπικές μέλισσες, μπορεί να αποευαισθητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την τοπική γύρη. Η σύσταση είναι να αρχίσει δύο μήνες πριν από την εποχή των καταρροών, να φάει 2 κουταλιές της σούπας μέλι την ημέρα και να μασάει τα κερί για 5 έως 10 λεπτά. Θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος των αλλεργιών.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη μελιού, καθώς και γύρη από ένα ή περισσότερα φυτά είναι πιθανόν υπάρχει στο μέλι που καταναλώνετε. Επομένως, εάν είστε αλλεργικοί σε μεγάλο βαθμό σε διάφορες χλωρίδες, μπορείτε να θελήσετε να πάρετε επιπλέον προφυλάξεις όταν καταναλώνετε μέλι ή να αποβάλετε το γλυκό αυτό άρτυμα από την δίαιτά σας.
12. Το μέλι είναι ένα σύστημα οικοδόμησης ανοσίας.
Το μέλι θεωρείται από τα αρχαία χρόνια, η τροφή των τροφίμων, των ποτών των ποτών, καθώς και το γιατρικό των γιατρικών. Οι αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι και Αιγύπτιοι διατηρούσαν όλοι μέλισσες, και έπλεκαν το εγκώμιο του μελιού. Ορισμένοι ονομάζουν το μέλι γλυκό φάρμακο από τον ουρανό, άλλοι, ελιξίριο της μακράς ζωής.
Ανάμεσα στα πολλά οφέλη του μελιού για την υγεία, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να είναι ένα ισχυρό επιταχυντής του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ακατέργαστο μέλι περιέχει 5000 ζωντανά ένζυμα, ένα πλήρες φάσμα των βιταμινών, 22 αμινοξέα και 27 μέταλλα.. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιιικό, περιέχει φυσικά αντιβιοτικά, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε δράση και συμβάλει στην καταπολέμηση του αναπνευστικού συνθήκες-ειδικά όταν συνδυάζεται με ξίδι μήλων. Αντιοξειδωτικό Μέλι και αντιβακτηριακές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος και βοηθούν να μείνετε υγιείς να καταπολεμήσετε νόσους.
Το μέλι έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε φαρμακευτικό αντιβιοτικό στη θεραπεία του έλκους του στομάχου, γάγγραινας, λοιμώξεις χειρουργικών τομών, καθώς και την ταχεία επούλωση των χειρουργικών τομών. Το μέλι είναι αξεπέραστο για την προστασία των μοσχευμάτων δέρματος, κερατοειδών, των αιμοφόρων αγγείων, και οστών και κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά. Στην πραγματικότητα, το μέλι είναι εξαιρετικό συντηρητικό για ζωντανούς ιστούς, και χρησιμοποιήθηκε συχνά για να κρατήσει πτώματα από την αποσύνθεση, ενώ μεταφέρονται πίσω στην πατρίδα τους για ταφή.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού δεν είναι προκατειλημμένες. Η Waikato Ερευνητική Μονάδα παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την παγκόσμια έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τα οφέλη του μελιού στην ιατρική. Περαιτέρω, το BBC ανέφερε, τον Ιούλιο του 2006, ότι οι γιατροί στο Christie Hospital του Didsbury, Manchester σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν το μέλι για την ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών με καρκίνο του μετά την επέμβαση. Η εν λόγω έρευνα θα παράσχει επιστημονικά στοιχεία για τις πεποιθήσεις που κατέχονται από τους λάτρεις του μελιού σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσει στη διάδοση των ωφέλιμων ιδιοτήτων του μελιού σε περισσότερους ανθρώπους.
http://www.slideshare.net/apteithe/ss-3505737#postComment