Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τοπικά Προιόντα Σαντορίνης



Δημοφιλής φάβα Σαντορίνης

Ξανθιά, διάσημη και.. νοστιμότατη, απέκτησε πρόσφατα και ευρωπαϊκή αναγνώριση. Ο λόγος για τη φάβα Σαντορίνης που μόλις πριν από ένα μήνα εντάχθηκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα βέβαια έρχεται το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να προστατεύσουν στην πράξη το μοναδικό προϊόν.

 

Ο σαντορινιός αμπελώνας

Η καλλιέργεια της αμπέλου στη Σαντορίνη έχει ιστορία 3.500 χρόνων. Ευρήματα των ανασκαφών της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου αποδεικνύουν πως η αμπελοκαλλιέργεια, η οινοποίηση και το εμπόριο κρασιού αποτελούσαν σημαντικές δραστηριότητες των κατοίκων. Η έκρηξη του ηφαιστείου το 17ο αιώνα π.Χ. εξαφάνισε κάθε ίχνος ανθρώπινης ζωής και φυτικής βλάστησης από το νησί για τρεις αιώνες περίπου.
 

Αυθεντικός τοματοπολτός Σαντορίνης

Μετά από τις διακρίσεις από τα περιοδικά «Gourmet» και «Γαστρονόμος», προστίθεται ακόμα ένα βραβείο στην συλλογή της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για τον αυθεντικό τοματοπολτό τριπλής συμπύκνωσης Santo.
Περισσοτερα...
 

Φάβα Σαντορίνης...στην Ακρόπολη

Η πόλη στο πιάτο και η ατμόσφαιρα καλλιτεχνική...Πού μπορεί κανείς να απολαύσει αγνά προϊόντα ελληνικής προέλευσης έχοντας στο... πιάτο τον Παρθενώνα; Μα φυσικά στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης με σήμα κατατεθέν τη λιτότητα, τη σβελτάδα και τις προσιτές τιμές...
Περισσοτερα...
 

«Αλέθουμε την περσινή φάβα»

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση της φάβας στη Σαντορίνη. Περίπου οκτώ στους δέκα, ντόπιοι και τουρίστες, την επιλέγουν στο βασικό μενού. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από αυτήν, γιατί είναι μοναδική και ένα από τα λίγα προϊόντα που παράγει το νησί», λέει  ο Νίκος Πουλιάσης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κoukoumavlos» στην περιοχή Θήρα της Σαντορίνης.
  Περισσοτερα...