Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
1 κιλό αρνί διάφορα μέρη (μπριζόλες, παϊδάκια ή άλλο)χωρίς λίπος
1-2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 κουτάλια της σούπας σπορέλαιο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια, ζεστό ζωμό λαχανικών
1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό
1 κιλό κόκκινες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
(μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλα είδη πατάτας)
Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170oC.
Πάρτε τη ρίγανη στο χέρι και τρίψτε με αυτή το κρέας παντού. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρέας μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας μία φορά. Μεταφέρουμε το κρέας από το τηγάνι στη γάστρα (που να διαθέτει καπάκι). Αραδιάστε πάνω από το κρέας το μισό δυόσμο. Χρησιμοποιώντας το ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήθηκε για το αρνί, προσθέστε λίγο επιπλέον σπορέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό , τη σάλτσα Worcestershire, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίξτε το μίγμα του ζωμού στην γάστρα πάνω από το κρέας και πασπαλίστε με το υπόλοιπο δυόσμο και τα φύλλα δάφνης.
Τακτοποιήστε τις πατάτας πάνω από το κρέας. Απλώστε το βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήστε για 90 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε για ακόμα 1 ώρα. Περιστασιακά με ένα κουτάλι, μαζεύουμε ζωμό από την γάστρα και περιχύνουμε με αυτό το κρέας και τις πατάτες.
Σερβίρετε το φαγητό αυτό με πράσινη σαλάτα και στραγγιστό γιαούρτι.