Του Παναγιώτη Στάθη
Τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond κι ενώ το ρυπογόνο κουφάρι του πλοίου βρίσκεται- και ρυπαίνει - στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης, εταιρία και κράτος παραμένουν αδρανείς απέναντι στην οικολογική καταστροφή ενός περιβάλλοντος φυσικού κάλλους και καθαρότητας.
Οι φορείς της πολιτείας μάλιστα - όπως καταγγέλουν φορείς και κάτοικοι στο ΣτΕ - αρνούνται να παρέμβουν , ενώ ταυτόχρονα προφανώς δεν ασκούν και πιέσεις προς την εταιρία να αναλάβει το κόστος ανέλκυσης.
Αυτή την άρνηση των αρμοδίων υπουργών Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων και του Λιμενικού Ταμείου Θήρας ως αντίθετη σε διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, αλλά και στο ελληνικό Σύνταγμα και στην ελληνική νομοθεσία, προσβάλλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με προσφυγή τους η «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης», το «Αρχιπέλαγος-Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου (έδρα Καστανιές Ραχών Ικαρίας)», η Κοινότητα Οίας και εννέα κάτοικοι της Σαντορίνης.
Όπως αναφέρουν η υποχρέωση της πολιτείας ,ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις του υπαιτίου της ρύπανσης, για την αποκατάσταση της βλάβης του περιβάλλοντος απορρέει από τη νομοθεσία: «Το ναυάγιο προκαλεί «μείζονα και πολλαπλή βλάβη του θαλάσσιου περιβάλλοντος η οποία επιδεινούται διαρκώς τόσο εκ της παραμονής του πλοίου στο βυθό, όσο και εκ της συνεχιζόμενης διαρροής επιβλαβών ουσιών εκ του πλοίου στη θάλασσα».
Κατά τους αιτούντες υπάρχει παράλληλη υποχρέωση του κράτους να προβαίνει το ίδιο στις αναγκαίες εκείνες ενέργειες αποκατάστασης, σε περίπτωση αδράνειας, κωλυσιεργίας ή γενικά μη συμμόρφωσης των υπευθύνων του ναυαγίου.
Με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα
Οι προσφεύγοντες αναφέρουν ακόμα πώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να προχωρεί σε τέτοιες ενέργειες με ίδια ή με ιδιωτικά μέσα. Και αναφέρουν πώς υπάρχουν δεκάδες προτάσεις ελληνικών και ξένων εταιριών για την ανέλκυση και το κόστος της αλλά το κράτος κωφεύει. Μάλιστα οι κάτοικοι είχαν υποβάλλει το αίτημά τους από τον Οκτώβριο του 2010 στους αρμόδιους υπουργούς (χωρίς να λάβουν απάντηση) και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο (που τους δήλωσε αναρμόδιος).
Έτσι έφτασαν στο ΣτΕ για να βρουν λύση ζητώντας να καμφθεί δικαστικά η άρνηση των κρατικών φορέων να προβούν στις κατά νόμο απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond, την εξάλειψη κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της περιοχής του ναυαγίου όπως και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας που προκλήθηκε από το ανωτέρω ναυάγιο και την παρατεταμένη παραμονή του στο βυθό.