Το ξύδι είναι ένα προϊόν ζύμωσης, που προέρχεται κυρίως από το κρασί. Κυκλοφορούν αρκετά είδη ξυδιού πχ μηλόξυδο, βαλσάμικο, ξύδι με αρωματικά βότανα, ξύδι από καρύδα ενώ στις ασιατικές κουζίνες χρησιμοποιείται ξύδι που φτιάχνεται από ρύζι.
Το ξύδι έχει τη δική του θέση στην ελληνική κουζίνα. Οι χρήσεις του είναι πάμπολες: συμπληρώνει ιδανικά σαλάτες, νοστιμεύει το φαγητό, είναι κύριο συστατικό σε σάλτσες και μαρινάδες. Ακόμα όταν αφήσουμε το κρέας μέσα σε μαρινάδα με ξύδι, αυτό βοηθάει το κρέας να μαλακώσει. Παράλληλα το ξύδι είναι ένα φυσικό συντηρητικό, τα τρόφιμα μέσα σε ξύδι διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα: λαχανικά τουρσί, γαύρος σε ξύδι κλπ Τέλος έχει αντιμικροβικακή δράση, για αυτό χρησιμοποιείται ακόμα και σαν καθαριστικό.
Από την άλλη το ξύδι έχει ελάχιστες θερμίδες : μόλις 12 Kcal στα 100 γραμμαρια, δηλ 0,6 θερμίδες ανά κουταλάκι του τσαγιού !
Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στον έλεγχο της υπεργλυκαιμίας (και ειδικότερα της μεταγευματικής γλυκαιμίας) σε διαβητικούς τύπου 1 και 2, αλλά και σε υγιή άτομα. Ακόμα φαίνεται ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
μπλε γραμή: επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από κατανάλωση ψωμιού
μωβ γραμμή: επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από κατανάλωση ψωμιού με ξύδι
Τα επίπεδα γλυκόζης μετά από κατανάλωση ψωμιού με ξύδι είναι χαμηλότερα.
Μερικές πιθανές εξηγήσεις είναι ότι καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης , γίνεται πιο αργά η απορρόφηση των υδατανθράκων και ενισχύεται το αίσθημα κορεσμού. Παράλληλα ενισχύει τη αναπλήρωση γλυκογόνου στο ήπαρ και τους μυες. Ωστόσο χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα.
Σε γενικές γραμμές 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπορούν να προστεθούν στο γεύμα πχ στη σαλάτα για να μειώσουν την μεταγευματική γλυκαιμία.
ΠΗΓΗ: ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ