Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Τα πιο νόστιμα και αρωματικά μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει!

Σιγά - σιγά πλησιάσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και ένα από τα βασικότερα γλυκά της εποχής αυτής είναι και το μελομακάρονο, όπου μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας.
Υλικά
  • 2 φλ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι (all spice )
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο κοπανισμένο
  • 2 κ.σ. κανέλλα
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια κι ένα λεμόνι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό (Αγ. Γεωργίου)(340 g)
  • 4 – 4 ½ φλ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι

  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. μέλι
  • 2 φλ. νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλλας
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα δυο
  • Καρύδια
Βήματα

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά με τα αρωματικά, διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το αφήνουμε ολο το βράδυ να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί (αν δεν το κάνουμε και ρίξουμε αμέσως το αλεύρι θα νομίσουμε ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι με τα γνωστά αποτελέσματα….)
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή, μόλις να πλάθεται και όταν μένει λίγο να βγάζει κάπως το λάδι. Αν είναι πιο σφιχτή τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι. Αν γίνει πολύ μαλακή τα μελομακάρονα θα σκάνε και θα διαλύονται. Το ιδανικό είναι να σκάνε πολύ λίγο στο ψήσιμο.Συνήθως δεν χρειάζεται το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι αλεύρι. Υπολογίστε περίπου 15-16 ml ζύμης για κάθε μελομακάρονο (1 κουταλια σουπας). Ξεγελάνε στο μάτι και φαίνονται μικρά αλλά όταν ψήνονται φουσκώνουν και απλώνουν.
  3. Τα πλάθουμε σαν χοντρά δάχτυλα κυλινδρικά, καθώς ψήνονται παίρνουν ένα πιο πεπλατυσμένο σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 175°C με αέρα για 25 min.
  4. Βάζετε όλα τα υλικά και αφήνετε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά ενώ το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα.
  5. Στρώνετε τα μελομακάρονα σε ένα-δύο ταψιά, κοντά το ένα στο άλλο. Ρίχνετε πάνω τους το βραστό σιρόπι (τα μελομακάρονα είναι κρύα). Σε 3 περίπου λεπτά τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα γυρίζουμε άλλες δύο φορές και τα αφήνετε να κρυώσουν ανάποδα.
  6. Ετοιμάζετε το καρύδι χοντροτριμμένο και βουτάτε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο καρύδι για να κολλήσει πάνω τους. Έτσι τα καρύδια μένουν στο μελομακάρονο κι όχι στην πιατέλα…
     http://i-gastronomie.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη