Ήθελα καιρό τώρα να φτιάξω νηστίσιμο τσουρέκι με ίνες και λαστιχωτό, δοκίμασα να φτιάξω την συνταγή
ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ ,
και AΦΡΑΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟΥ , με μερικές αλλαγούλες και μερικά μυστικά που εφαρμόζω στα κανονικά τσουρέκια .
Αυτή την φορά δεν είχα σαλτσα μήλου στο ψυγείο ούτε μια κουταλιά δεν είχε το βαζάκι μμμμμμμμ... τι κάνουμε τώρα;
Κανένα πρόβλημα , την ποσότητα της σάλτσας μήλου την αντικαθιστούμε με χυμό πορτοκάλι και επειδή στα τσουρέκακια χωρίς ζύμωμα το κολπάκι τράβηγμα και μάζεμα δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα ...μαστιχωτό και ίνες ...
Πρόσθεσα ακόμα 40 ml καλαμποκέλαιο στα υλικά όπως θα δείτε πιο κάτω και φυσικά δεν είχα και αλεύρι για τσουρέκια .....μου έλειπαν καμία 200 γρ .. κανένα πρόβλημα ...συμπλήρωσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έτοιμο το νηστίσιμο τσουρέκι μας .. τίποτα δεν μας χαλαέι την ζυμαρένια μας δημιουργεία. Πριν σας δωσω την συνταγή την εχω φτιάξει τουλάχιστον 4 φορές
Πάμε λοιπόν να δούμε τις αλλαγούλες που έκανα στην συνταγή ...
ΥΛΙΚΑ:
650 γρ αλεύρι για τσουρέκια
40 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
160-180 γρ ζάχαρη ή 140 και 40 γρ ιμβερτοποιημένη ζάχαρη
5 γρ αλάτι
150 ml χλιαρό νερό ή αμυγδαλόγαλα
200 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από πορτοκάλι
1 βανίλια -ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
60 ml λάδι ελιάς και 40 ml καλαμποκέλαιο και 10- 20 ml ακόμα καλαμποκέλαιο για το ζύμωμα - τραβήγματα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ και
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
νεράκι ζεστό και λίγο μέλι για το τέλος
φυλέ αμυγδάλου και λίγη καστανή ζάχαρη για το τέλος .
1 ΓΕΜΙΣΗ :
100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα .
50 γρ ταχίνι
λίγο κονιάκ (προαιρετικά )
και καρυδόψυχα ή φουντούκια τριμμένα στο μπλέντερ .
2 ΓΕΜΙΣΗ :
2 κουταλίες της σούπας κακάο
60 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 70 % κακάο
4-5 χυμό πορτοκαλιού
και καρυδοψυχα τριμμένη ή αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
https://plathozymarakia.blogspot.gr
ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ ,
και AΦΡΑΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟΥ , με μερικές αλλαγούλες και μερικά μυστικά που εφαρμόζω στα κανονικά τσουρέκια .
Αυτή την φορά δεν είχα σαλτσα μήλου στο ψυγείο ούτε μια κουταλιά δεν είχε το βαζάκι μμμμμμμμ... τι κάνουμε τώρα;
Κανένα πρόβλημα , την ποσότητα της σάλτσας μήλου την αντικαθιστούμε με χυμό πορτοκάλι και επειδή στα τσουρέκακια χωρίς ζύμωμα το κολπάκι τράβηγμα και μάζεμα δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα ...μαστιχωτό και ίνες ...
Πρόσθεσα ακόμα 40 ml καλαμποκέλαιο στα υλικά όπως θα δείτε πιο κάτω και φυσικά δεν είχα και αλεύρι για τσουρέκια .....μου έλειπαν καμία 200 γρ .. κανένα πρόβλημα ...συμπλήρωσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έτοιμο το νηστίσιμο τσουρέκι μας .. τίποτα δεν μας χαλαέι την ζυμαρένια μας δημιουργεία. Πριν σας δωσω την συνταγή την εχω φτιάξει τουλάχιστον 4 φορές
Πάμε λοιπόν να δούμε τις αλλαγούλες που έκανα στην συνταγή ...
ΥΛΙΚΑ:
650 γρ αλεύρι για τσουρέκια
40 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
160-180 γρ ζάχαρη ή 140 και 40 γρ ιμβερτοποιημένη ζάχαρη
5 γρ αλάτι
150 ml χλιαρό νερό ή αμυγδαλόγαλα
200 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από πορτοκάλι
1 βανίλια -ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
60 ml λάδι ελιάς και 40 ml καλαμποκέλαιο και 10- 20 ml ακόμα καλαμποκέλαιο για το ζύμωμα - τραβήγματα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ και
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
νεράκι ζεστό και λίγο μέλι για το τέλος
φυλέ αμυγδάλου και λίγη καστανή ζάχαρη για το τέλος .
1 ΓΕΜΙΣΗ :
100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα .
50 γρ ταχίνι
λίγο κονιάκ (προαιρετικά )
και καρυδόψυχα ή φουντούκια τριμμένα στο μπλέντερ .
2 ΓΕΜΙΣΗ :
2 κουταλίες της σούπας κακάο
60 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 70 % κακάο
4-5 χυμό πορτοκαλιού
και καρυδοψυχα τριμμένη ή αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε 150 ml ζεστό νερό , 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 4 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι που ζυγίσαμε και κοσκινίσαμε και διαλύουμε την μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά
- Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές το
αλεύρι (κρατάμε λίγο και το προσθέτουμε προς το τέλος ίσωςκαι να
μην το χρειαστούμε)προσθέτουμε σταδιακά και τα άλλα υλικά την
υπόλοιπη ζάχαρη, το
χυμό ,την μαγιά ,το ξύσμα, την βανίλια, το
αλάτι και το λάδι ,το κακουλέ ,το μαχλέπι και το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε για 15 λεπτά
μια μαλακιά,ελαστική ζύμη που κολλάει στα χέρια μας ελαφρά .
- Παίρνουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε πάνω σε λαδομένο πάγκο και βάζουμε λάδι στις παλάμες μας και τις κάνουμε ζυμώματα - τραβήγματα και μετά την ανοίγουμε όπως φαίνετε στις φωτογραφίες και τις κάνουμε μαζέματα ,όλο αυτό το κάνουμε 5-6 φορες , την βάζουμε σε μπόλ λαδομένο και λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια της ζύμης και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 2-3 ώρες . Δείτε εδώ
- Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή για 15 λεπτα..
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένη ή αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4'η 6 ίσα μέρη την ζύμη μας.
- Και πλέκουμε πλέξούδες με 2 ή και περισότερα κορδόνια .
- Μεταφέρουμε τα τσουρεκάκια σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια περνάμε με ένα πινέλο λίγο λαδάκι με λίγο νεράκι ή μελι διαλυμένο σε ζεστό νερόκαι πασπαλίζουμε με φυλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και καστανή ζάχαρη .
- Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα .
https://plathozymarakia.blogspot.gr