Ξεκινήσαμε να κάνουμε τα νοστιμότατα γιαπράκια της Σαντορίνης, αλλά στην πορεία μας αλλάξαμε θέση, ένεκα του ότι, κατά την δεδομένη στιγμή που θέλαμε να τα φτιάξουμε δεν βρήκαμε την ανάλογη γούλα, δηλαδή, την πράσινη λαχανίδα, που χρησιμοποιούμε.
Μάλιστα οι παλαιότεροι κάτοικοι της Σαντορίνης, αλλά και σε περίοδο μη νηστείας, αρκετοί έβαζαν μέσα σ΄ αυτά ένα χάραμα, δηλαδή, ένα κομμάτι παστό λαρδί, για να δώσει το δικό του άρωμα στα προαναφερόμενα γιαπράκια!
Έτσι λοιπόν αντί γούλας, βάλαμε λάχανο και κάναμε τους απλούς νηστίσιμους λαχανοντολμάδες!
Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία μας, προσθέτουμε
Πηγή Εμείς και η Κοινωνία μαςΜάλιστα οι παλαιότεροι κάτοικοι της Σαντορίνης, αλλά και σε περίοδο μη νηστείας, αρκετοί έβαζαν μέσα σ΄ αυτά ένα χάραμα, δηλαδή, ένα κομμάτι παστό λαρδί, για να δώσει το δικό του άρωμα στα προαναφερόμενα γιαπράκια!
Έτσι λοιπόν αντί γούλας, βάλαμε λάχανο και κάναμε τους απλούς νηστίσιμους λαχανοντολμάδες!
Για
την γέμισή των, βάζουμε στη κατσαρόλα μας λίγο λάδι με άφθονο κρεμμύδι, δυόσμο, τώρα τελευταία εμείς οι νεώτεροι βάζουμε και διάφορες
πιπεριές, και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν την ανάλογη γυαλάδα.
Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε για λίγο τον μπελτέ (την πάστα τοματοπολτού), για να βγάλει και αυτή τα δικά της αρώματα.
Προαιρετικά το σβήνουμε με ντόπιο κρασί.
Προσθέτουμε ρύζι γλασέ, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, την φρέσκια ντομάτα, και αν δεν έχουμε, τότε βάζουμε ντοματάκια κονσέρβας.
Επίσης κατά την δική σας επιθυμία μπορείτε να βάλετε, οτιδήποτε που σας αρέσει σαν γεύση, όπως ακριβώς φτιάχνεται τα γεμιστά σας.
Στη
μεγάλη κατσαρόλα απλώνουμε στον πάτο της, μερικά φύλλα, για να καλυφτεί και αρχίζουμε να βάζουμε στα ζεματισμένα φύλλα με την ανάλογη επιθυμητή γέμιση και τα
διπλώνουμε.Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε για λίγο τον μπελτέ (την πάστα τοματοπολτού), για να βγάλει και αυτή τα δικά της αρώματα.
Προαιρετικά το σβήνουμε με ντόπιο κρασί.
Προσθέτουμε ρύζι γλασέ, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, την φρέσκια ντομάτα, και αν δεν έχουμε, τότε βάζουμε ντοματάκια κονσέρβας.
Επίσης κατά την δική σας επιθυμία μπορείτε να βάλετε, οτιδήποτε που σας αρέσει σαν γεύση, όπως ακριβώς φτιάχνεται τα γεμιστά σας.
Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία μας, προσθέτουμε
λίγο λάδι, και
νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Εάν μας έχουν περισσέψει φύλλα από το λάχανο, βάζουμε από πάνω μια στρώση και στο τέλος ένα πιάτο με μια πέτρα για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.
Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και τ' αφήνουμε να μαγειρευτούν!
Εάν μας έχουν περισσέψει φύλλα από το λάχανο, βάζουμε από πάνω μια στρώση και στο τέλος ένα πιάτο με μια πέτρα για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.
Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και τ' αφήνουμε να μαγειρευτούν!
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες μαγειρέματος μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Δείτε το βίντεο! Πηγή Εμείς και η Κοινωνία μας
Κλικ εδώ. Γιαπράκια Σαντορίνης! Τα Γιαπράκια της Κυρά-Βαρβάρας!
Κλικ εδώ. Μελιτίνια Σαντορίνης
Κλικ εδώ. Κολοκυθερή Σαντορίνης
Κλικ εδώ! Φτιάχνω Μελιτίνια Σαντορίνης!
Κλικ εδώ! Φτιάχνω Πασχαλινά τραγανά κουλούρια!
Κλικ εδώ. Λαρδί με πατάτες κοκκινιστές! Ένα παλιό παραδοσιακό φαγητό της Σαντορίνης!
Κλικ εδώ. Λουκάνικα Σαντορίνης
Κλικ εδώ. Πατσάς! ένα νόστιμο πιάτο για όσους τον λατρεύουν
Κλικ Προϊόντα της Σαντορίνης, Σαντορινιά Κουζίνα
Κλικ Σαντορινιά Προϊόντα
Κλικ Αγροτικές Δραστηριότητες, Ζευγάρισμα, Σαντορίνη, Παλιές Αναμνήσεις, Παλιές Φωτογραφίες Σαντορίνης, Κουζίνα Σαντορίνης,