Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Μπαστουνάκια πορτοκαλιού με σοκολάτα

ΥΛΙΚΑ
4 πορτοκάλια (250 γρ φλούδες)

  • 500 γρ ζάχαρη
  • χυμό ½  λεμονιού
  • 200 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Πλένω και σκουπίζω τα πορτοκάλια. Τα καθαρίζω αφαιρώντας πρώτα ένα μικρό κυκλικό τμήμα από το πάνω και κάτω μέρος τους. Χαράζω με το μαχαίρι περιμετρικά κάθετους τομείς και στη συνέχεια τους αφαιρώ.
    2. Κόβω σε κάθετα μπαστουνάκια τις φλούδες (βγαίνουν 250 γρ) και τις βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα.
    3. Τα σκεπάζω με νερό (να τα καλύπτει 2 εκ) και τα βάζω σε μέτρια-χαμηλή φωτιά να βράσουν για 5 λεπτά.
    4. Στραγγίζω το νερό, γεμίζω με νέο νερό και τα βάζω να βράσουν αυτή τη φορά για 40 λεπτά.
    5. Στραγγίζω το νερό, γεμίζω με νέο να τα καλύπτει και συμπληρώνω 500 γρ ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού.
    6. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και έπειτα αφήνω να βράσουν για 30 λεπτά σε μέτρια-χαμηλή ένταση. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι στην κατσαρόλα για 12 ώρες.
    7. Επαναλαμβάνω την διαδικασία βρασμού – κρυώματος για άλλες 2-3 φορές.
    8. Αφού είναι κρύα τα στραγγίζω από το σιρόπια (αν έχει περισσέψει) και τα τοποθετώ πάνω σε σχάρα με ταψί από κάτω. Τα αφήνω για 12 ώρες να στεγνώσουν ή αφού προθερμάνω το φούρνο στους 120*C, τον κλείνω, τα βάζω μέσα και αφήνω για 1 ώρα να στεγνώσουν.
    9. Λιώνω την σοκολάτα είτε σε μπεν-μαρί (σε κατσαρολάκι με 2 εκ νερό βάζω πάνω τη πυρίμαχο μπολ με τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά) και την βάζω σε ψηλό δοχείο.
    10. Βουτάω ένα ένα τα ζαχαρωμένα μπαστουνάκια μέχρι τη μέση μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα, τινάζω να φύγει η περίσσεια, και τα ακουμπάω πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
    11. Αφήνω να στεγνώσουν και τα αποθηκεύω μέσα σε σκεπασμένο δοχείο.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

    ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
    35 ΛΕΠΤΑ

    ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
    2 ΩΡΕΣ & 40 ΛΕΠΤΑ

    ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
    60 ΩΡΕΣ

    ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
    1 ΩΡΑ