Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Οι καλύτερες (και οι χειρότερες) τροφές για το συκώτι μας

Ποιες τροφές προστατεύουν και εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του συκωτιού μας; Ποιες μπορεί να το καταστρέψουν.
Το συκώτι είναι από τα πιο σημαντικά όργανα μέσα στο σώμα μας, αλλά μήπως συχνά… ξεχνάμε την ύπαρξή του; Ακόμα και αν δεν το καταστρέφουμε αργά κάνοντας κατάχρηση αλκοόλ, πρέπει να
θυμόμαστε ότι η δράση του είναι αναγκαία για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας, φιλτράροντας και αποβάλλοντας τοξίνες που απειλούν την υγεία μας. Και υπάρχουν τροφές που μπορούν να το προστατεύσουν ή να του κάνουν ακόμα μεγαλύτερο κακό. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.
ΝΑΙ στη βρώμη
Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι μας να λειτουργεί καλύτερα, και η βρώμη αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας μας—συνοδεία μερικών φρέσκων φρούτων και λίγων ξηρών καρπών, πάντα.
ΟΧΙ στα λιπαρά φαγητά 
Και δεν μιλάμε για τα καλά λιπαρά του αβοκάντο. Μιλάμε για τις τηγανιτές πατάτες, τα burgers και όλες εκείνες τις (πολύ) ένοχες απολαύσεις. Τα κορεσμένα λιπαρά παρεμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του συκωτιού, προκαλώντας με τον καιρό φλεγμονές.
ΝΑΙ στο μπρόκολο 
Υπάρχει κάτι με το οποίο να μην μας βοηθά το μπρόκολο; Ίσως, αλλά σίγουρα δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα. Αυτό το καταπράσινο, γεμάτο αντιοξειδωτικά λαχανικό μπορεί να μας προστατεύσει από παθήσεις του ήπατος που δεν σχετίζονται με το αλκοόλ.
ΝΑΙ στον καφέ 
Ακόμα ένα καλό πράγμα που κάνει αυτό το θαυματουργό ρόφημα για τον οργανισμό μας, είναι πως με 2-3 κούπες την ημέρα, μπορεί να αντιστρέψει κάποια από τη βλάβη που προκαλεί το αλκοόλ και η κακή διατροφή. Ορισμένες μελέτες, μάλιστα, έχουν προτείνει ότι ελαττώνει και τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Απλά, να θυμάστε…
ΟΧΙ στη ζάχαρη 
Η κατάχρηση της ζάχαρης μπορεί να αποβεί καταστροφική για το συκώτι μας, και αυτό συμβαίνει επειδή ένα κομμάτι της δράσης του είναι να την μετατρέπει σε λίπος. Αν καταναλώσουμε πολλή ζάχαρη, το συκώτι παράγει πολύ λίπος.
ΝΑΙ στο πράσινο τσάι 
Γεμάτο με τα ισχυρά αντιοξειδωτικά κατεχίνες, το πράσινο τσάι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Προσπαθήστε να το φτιάχνετε μόνοι σας και να το πίνετε ζεστό—το έτοιμο ή/και κατεψυγμένο τσάι περιέχει μικρότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, για να μην μιλήσουμε για την περιττή ζάχαρη.
ΝΑΙ στο νερό 
Κόψτε τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, και ικανοποιήστε την δίψα σας με το μόνο υγρό που έχει ειλικρινά σημασία για τον οργανισμό μας: το νερό. Πολύ νερό, κάθε μέρα, δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε.
ΝΑΙ στα αμύγδαλα 
Όλοι οι ξηροί καρποί είναι σημαντικοί, αλλά τα αμύγδαλα συγκεκριμένα περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία φαίνεται να μας προστατεύει από παθήσεις του ήπατος. Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικός σύμμαχος της υγείας της καρδιάς μας.
ΟΧΙ στο αλάτι 
Το αλάτι δεν είναι εντελώς κακό—σε μικρές, ελεγχόμενες δόσεις, μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από όσο πρέπει. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αλλαντικά, και θα καταφέρετε να κόψετε πολύ αλάτι από την διατροφή σας.
ΝΑΙ στο σπανάκι 
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που διατηρούν το συκώτι μας στα καλύτερά του. Χρησιμοποιήστε λοιπόν το σπανάκι ως βάση για την σαλάτα σας, και ως συστατικό σε smoothies.
ΝΑΙ στα blueberries
Αυτά τα μικρά μούρα περιέχουν πολυφαινόλες, που προστατεύουν από παθήσεις του ήπατος που δεν σχετίζονται με το αλκοόλ—ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικοί σύμμαχοί μας κατά της παχυσαρκίας και της αυξημένης χοληστερόλης.
ΟΧΙ στο αλκοόλ
…ή, τουλάχιστον, στις υπερβολικές ποσότητες. Μην καταναλώνετε περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα, και προτιμήστε κόκκινο κρασί.
ΝΑΙ στα μπαχαρικά και στα βότανα 
Προστατεύουν την καρδιά και το συκώτι. Δίνουν τέλεια γεύση στο φαγητό, και είναι εξαιρετικοί (και πολύ πιο ενδιαφέροντες) αντικαταστάτες του αλατιού. Πραγματικά, η λίστα με τους λόγους που λατρεύουμε τα μπαχαρικά μπορεί να μην τελειώσει ποτέ! 
 http://www.iatronet.gr
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη