Από
τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι κάθε χρόνο το βράδυ της παραμονής του Αγίου Ανδρέα στο σπίτι μας φτιάχναμε λουκουμάδες!
Από πολύ
παλιά στη παράδοσή μας υπάρχει ένα έθιμο
σύμφωνα με το οποίο αναφέρουν ότι ο Χριστός ενώ βρισκόταν σε περιοδεία με τους μαθητές
του που δίδασκε και κήρυττε στο λαό, έφθασαν και στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα
πεινασμένοι και διψασμένοι.
Ο ΑπόστολοςΑνδρέας τον προσκάλεσε στο σπίτι του, μαζί με τους υπολοίπους μαθητές.
Και η
μοναδική και πρόχειρη λύση, ήταν να χρησιμοποιήσουν τα υλικά αυτά, φτιάχνοντας
τηγανίτες, για να φάει ο Ιησούς και οι μαθητές του.
Ο
λαός το κράτησε αυτό και μετά το θάνατο του Αγίου Ανδρέα για να τον τιμήσουν
και να έχουν την ευλογία του Αγίου, οι νοικοκυρές έκαναν λουκουμάδες.
Είναι
ένα έθιμο που το τηρούν σε αρκετά μέρη της χώρας μας, όπως, πέρα από την
Σαντορίνη, το τηρούν στο γειτονικό νησί της Ίου, την Κρήτη, αλλά και αρκετά
μέρη της χώρας μας.
Με μια άλλη παράδοση αναφέρουν ότι με το
εορτασμό του Αγίου και Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα, ξεκίναγε και η
συγκομιδή του λαδιού, και για να τον τιμήσουν για την σοδιά τους αυτή, έκαναν τους
λουκουμάδες για να γλυκάνουν την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων.
Επίσης,
προσέφεραν το πρώτο τους λάδι στις εκκλησίες για το άναμμα των καντηλιών.
Πάντως
ότι και να είναι από τις δύο περιγραφές της παράδοσής μας, είναι ένα ωραίο και
ευχάριστο έθιμο, το οποίο τηρείται ακόμη και στην σημερινή μας κοινωνία.
Πηγή:Εμείς και η Κοινωνία μας
Πηγή:Εμείς και η Κοινωνία μας
Luqma στα αραβικά σημαίνει μπουκιά ή στόμα γεμάτο. Από αυτή τη λέξη προέρχεται η Ελληνική ονομασία του Λουκουμά και του λουκουμιού.
Η Συνταγή:
Υλικά:
Αλεύρι σκληρό
Προζύμη
Χλιαρό νερό
Αλάτι
καννέλα, σουσάμι, μέλι
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την προζύμη σε χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με το αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακόμη για να γίνει ένας χυλός , ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος.
Το μείγμα είναι έτοιμο όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια.
Παίρνουμε στην παλάμη μας ζύμη, πατάμε κλείνοντας την χούφτα μας και με ένα κουταλάκι βρεγμένο παίρνουμε το μπαλάκι, που σχηματίστηκε ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη μας και το ρίχνουμε σε καυτό λάδι.
Μ'αυτόν τον τρόπο τους κάνουμε στρογγυλλούς. Στη συνέχεια τους γυρίζουμε να πάρουν χρώμα απ'όλες τις πλευρές αλλά όχι να ξεροψηθούν.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι και καννέλα ή καλύτερα ακόμη, καβουρδίζουμε σουσάμι στο φούρνο στους 120, το αλέθουμε και τους πασπαλίζουμε.
Αν το μέλι μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο νερό. Το βράζουμε ελαφρά, αφαιρούμε τον αφρό και το χρησιμοποιούμε.
Απολαύστε τους!!!
Πηγή:Εμείς και η Κοινωνία μας
Πηγή:Εμείς και η Κοινωνία μας
Λουκουμάδες
Ετυμολογία:Luqma στα αραβικά σημαίνει μπουκιά ή στόμα γεμάτο. Από αυτή τη λέξη προέρχεται η Ελληνική ονομασία του Λουκουμά και του λουκουμιού.
Η Συνταγή:
Υλικά:
Αλεύρι σκληρό
Προζύμη
Χλιαρό νερό
Αλάτι
καννέλα, σουσάμι, μέλι
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την προζύμη σε χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με το αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακόμη για να γίνει ένας χυλός , ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος.
Το μείγμα είναι έτοιμο όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια.
Παίρνουμε στην παλάμη μας ζύμη, πατάμε κλείνοντας την χούφτα μας και με ένα κουταλάκι βρεγμένο παίρνουμε το μπαλάκι, που σχηματίστηκε ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη μας και το ρίχνουμε σε καυτό λάδι.
Μ'αυτόν τον τρόπο τους κάνουμε στρογγυλλούς. Στη συνέχεια τους γυρίζουμε να πάρουν χρώμα απ'όλες τις πλευρές αλλά όχι να ξεροψηθούν.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι και καννέλα ή καλύτερα ακόμη, καβουρδίζουμε σουσάμι στο φούρνο στους 120, το αλέθουμε και τους πασπαλίζουμε.
Αν το μέλι μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο νερό. Το βράζουμε ελαφρά, αφαιρούμε τον αφρό και το χρησιμοποιούμε.
Απολαύστε τους!!!