Είναι ένα από τα πιο εύγευστα είδη
χόρτων και γι' αυτό αποτελεί και βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες που
φτιάχνετε στο σπίτι ή παραγγέλνετε απ' έξω ή στο εστιατόριο.
Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι η ρόκα έχει μερικές σπάνιες και εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία σας.
Μαζί με άλλα φυλλώδη λαχανικά, η ρόκα περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων (πάνω από 250 mg/100g). Η υψηλή πρόσληψη διατροφικών νιτρικών
αλάτων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενισχύει την αθλητική απόδοση.
Η κατανάλωση περίπου 80γρ ρόκα σας παρέχει το 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη Α, πάνω από το 50% σε βιταμίνη Κ και 8% σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και ασβέστιο.
Οφέλη για την υγεία
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως η ρόκα, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και τη συνολική θνησιμότητα, ενώ συμβάλλει σε μια υγιή επιδερμίδα, στην αύξηση της ενέργειας και στη μείωση του συνολικού βάρους.
Καρκίνος
Η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών (όπως η ρόκα) έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, κυρίως των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Πρόσφατα, μελέτες έδειξαν ότι οι ενώσεις που περιέχουν θείο (δηλαδή η σουλφοραφάνη) και που δίνουν στα σταυρανθή λαχανικά την πικρή τους γεύση, είναι εκείνες που καταπολεμούν και τον καρκίνο.
Η σουλφοραφάνη έχει την ικανότητά να καθυστερεί ή να εμποδίζει τον καρκίνο, που συνδέεται με μελάνωμα, με τον οισοφάγο, με τον προστάτη και με το πάγκρεας.
Η ρόκα περιέχει επίσης χλωροφύλλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα των καρκινογόνων επιδράσεων των ετεροκυκλικών αμινών που παράγονται όταν το φυτό ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία.
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ βελτιώνει την υγεία των οστών, ενεργώντας ως τροποποιητής πρωτεϊνών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνοντας την ουρική έκκριση του ασβεστίου. Η ρόκα συμβάλλει επίσης στην καθημερινή ανάγκη σας για ασβέστιο, αφού το παρέχει σε ποσότητα 64mlg ανά περίπου 80γρ (2 φλιτζάνια).
Διαβήτης
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει το άγχος που προκαλείται από τις οξειδωτικές αλλαγές σε ασθενείς με διαβήτη. Μελέτες για το άλφα-λιποϊκό οξύ έχουν δείξει, επίσης, ότι μειώνει την περιφερική ή την αυτόνομη νευροπάθεια σε διαβητικούς.
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.iatropedia.gr
Μαζί με άλλα φυλλώδη λαχανικά, η ρόκα περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων (πάνω από 250 mg/100g). Η υψηλή πρόσληψη διατροφικών νιτρικών
αλάτων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενισχύει την αθλητική απόδοση.
Η κατανάλωση περίπου 80γρ ρόκα σας παρέχει το 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη Α, πάνω από το 50% σε βιταμίνη Κ και 8% σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και ασβέστιο.
Οφέλη για την υγεία
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως η ρόκα, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και τη συνολική θνησιμότητα, ενώ συμβάλλει σε μια υγιή επιδερμίδα, στην αύξηση της ενέργειας και στη μείωση του συνολικού βάρους.
Καρκίνος
Η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών (όπως η ρόκα) έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, κυρίως των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Πρόσφατα, μελέτες έδειξαν ότι οι ενώσεις που περιέχουν θείο (δηλαδή η σουλφοραφάνη) και που δίνουν στα σταυρανθή λαχανικά την πικρή τους γεύση, είναι εκείνες που καταπολεμούν και τον καρκίνο.
Η σουλφοραφάνη έχει την ικανότητά να καθυστερεί ή να εμποδίζει τον καρκίνο, που συνδέεται με μελάνωμα, με τον οισοφάγο, με τον προστάτη και με το πάγκρεας.
Η ρόκα περιέχει επίσης χλωροφύλλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα των καρκινογόνων επιδράσεων των ετεροκυκλικών αμινών που παράγονται όταν το φυτό ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία.
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ βελτιώνει την υγεία των οστών, ενεργώντας ως τροποποιητής πρωτεϊνών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνοντας την ουρική έκκριση του ασβεστίου. Η ρόκα συμβάλλει επίσης στην καθημερινή ανάγκη σας για ασβέστιο, αφού το παρέχει σε ποσότητα 64mlg ανά περίπου 80γρ (2 φλιτζάνια).
Διαβήτης
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει το άγχος που προκαλείται από τις οξειδωτικές αλλαγές σε ασθενείς με διαβήτη. Μελέτες για το άλφα-λιποϊκό οξύ έχουν δείξει, επίσης, ότι μειώνει την περιφερική ή την αυτόνομη νευροπάθεια σε διαβητικούς.
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.iatropedia.gr