Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Κωνσταντάρας και Παπαγιαννόπουλος στην πρώτη γραμμή του πολέμου το '40 [εικόνες]

 Τόσο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας όσο και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου και αντιμετώπισαν τους εισβολείς στον πόλεμο του '40.
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μάχης και νοσηλεύτηκε. Όταν έγινε καλά κι ενώ υπηρετούσε στα μετόπισθεν, ζήτησε να τον ξαναστείλουν στην πρώτη γραμμή. Ο δημοφιλής ηθοποιός έλαβε και μετάλλιο τραυματία πολέμου.


Την παρακάτω απίστευτα ωραία-ρετρό φωτογραφία ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο γνωστός δημοσιογράφος και γιος του, Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Μία (σπάνια) ασπρόμαυρη φωτογραφία που δείχνει τον πατέρα του, Λάμπρο, ντυμένο φαντάρο και μάλιστα το 1940!!! Ο Δημήτρης έχει γράψει και το εξής σχόλιο:

«Εκπληκτική -και άγνωστη σε μένα- φωτογραφία του πατέρα μου ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, το 1940, στα βουνά. 
Ευχαριστώ τον φίλο και συνάδελφο Τάσο Κοντογιαννίδη που μου την έστειλε αφού τη δημοσίευσε στην εφημερίδα του.

Από αριστερά στη φωτογραφία όρθιοι: Δ. Γαλερίδης (δημοσιογράφος), Γεώργιος Καρτάλης (υπουργός), Δ. Θιβαδόπουλος (καθηγητής), Γεώργιος Θεοτοκάς (συγγραφέας), Συμεόνογλου (βιομήχανος), Κώστας Μάγερ (δημοσιογράφος). Καθιστοί: Ευ. Μαγκλιβέρας (βαρύτονος), Λάμπρος Κωνσταντάρας (ηθοποιός), Κώστας Σάμιος (τενόρος) και Τσαλίκης (έμπορος)».





Το 1940, ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κλήθηκε να υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή και πήρε μέρος σε μεγάλες μάχες. Οι συνθήκες διαβίωσης πάνω στα βουνά ήταν πολύ σκληρές για εκείνον και τους υπόλοιπους φαντάρους.

Πολύ αργότερα, όταν ο πόλεμος ήταν μια μακρινή ανάμνηση από το παρελθόν, ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του: «Δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και αν περάσουν. Πώς να σβήσει από τη μνήμη μου η εξόρμησις στο ύψωμα του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρα; Ανεβήκαμε με χέρια και πόδια, πολεμώντας με πέτρες. Είχα, θυμάμαι, πέντε φυσίγγια επί 20 ώρες. Εκεί που είχαμε σκαρφαλώσει, δεν μπορούσαν να μας φτάσουν τα μεταγωγικά. Κι εμείς πολεμούσαμε με πέτρες».

Ο Παπαγιαννόπουλος βγήκε ζωντανός από την πρώτη γραμμή του μετώπου και μετά τη συνθηκολόγηση επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Διακοφτό, με το μόνο διαθέσιμο μέσο. Τα πόδια του.



Πηγή: Wikipedia

28 Οκτωβρίου 1940: Βασίλειος Τσιαβαλιάρης. Ο πρώτος νεκρός Έλληνας στρατιώτης

 

greece 

Κλικ εδώ. Το έπος του ’40 στα αλβανικά βουνά -Συγκεντρωμένο υλικό για σχολική ή όποια χρήση 

 



 Για περισσότερα εδώ.

 


Κλικ εδώ. Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας Βουρβουλιανούς ήρωες 2013

  






 



Κλικ εδώ. Η περιγραφή της εκτέλεσης των Βουρβουλιανών, από τον κ. Αρτέμη Καφούρο




 




Κλικ εδώ για να δείτε την τελετή του εορτασμού 29.4.2012








 

 

 Κλικ εδώ. Ακρόπολη 1941. Κουκκίδης Κωνσταντίνος ο πρώτος αντιστασιακός!





 

Κλικ εδώ. Μανώλης Δαρζέντας Ένας Σαντορινιός Ήρωας!!!    ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ 37 βατραχανθρώπων φθάνει κρυφά στην Κύπρο τις ημέρες της εισβολής. Επιφέρουν βαρύτατα πλήγματα στον εχθρό, με μεγαλύτερο, τη βύθιση του αντιτορπιλικού Αμίτ Πασά. Μόνο τρεις από την ομάδα τους όμως θα................

 

 

Κλικ εδώ. Ένας Σαντορινιός ήρωας....   


Από τους τριάντα επτά που έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα επέζησαν μόνο τρεις.


«Εμείς σαν ειδική ελληνική δύναμη, βατραχάνθρωποι ήμασταν, συμμετείχαμε σε αποστολές δολιοφθοράς του εχθρού.


Ανατινάξαμε αποθήκες καύσιμων, αποθήκες πυρομαχικών, ίλες αρμάτων , τουρκικά ραντάρ, άλλα η μεγαλύτερη μας επιτυχία ήταν η ανατίναξη του τουρκικού αντιτορπιλικού Αμιτ Πασά το οποίο έβαζε κατά των θέσεων μας».


Αυτά και άλλα αφηγείται Σαντορινιός ο δικός μας :Ο Μανώλης Δαρζέντας, ένας από τους «άγνωστους» ήρωες της Κύπρου. 


Κλικ εδώ. Για Παρελάσεις 28ης Οκτωβρίου στη Σαντορίνη

 


Κλικ εδώ. Για Παρελάσεις 25ης Μαρτίου στη Σαντορίνη

 

 Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη