Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Όλα τα άχρηστα υλικά είναι σκουπίδια για την χωματερή;

Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει σκουπίδια στην περιοχή του. 
Όλοι ασχολούνται να βρουν το κατάλληλο σημείο,
την κατάλληλη μέθοδο, σχέδια σχέδια, μελέτες μελέτες και μόνο διαφωνίες και τσακωμούς ακούει κανείς.
Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί όλοι εμείς, αλλά κυρίως οι δημοτικοί μας άρχοντες, πως θα ήταν η Σαντορίνη με μια σειρά επιχειρηματικών δράσεων,  που σαν βάση θα είχε την αξιοποίηση αχρήστων υλικών (σκουπίδια)?
Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιχειρήσεις εμπορικές, βιοτεχνικές ή ακόμα και βιομηχανικές με παραγωγή υλικών που είναι άχρηστα για άλλους και πρώτη βασική υλη για την παραγωγή νέων προϊόντων?
 Θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις αυτές  να παράγουν έσοδα για την εθνική μας οικονομία.
 Θα μπορούσαν να έχουν ως τελικό αποτέλεσμα ίδιον οικονομικό όφελος?
 Θα μπορούν να εξασφαλίσουν ότι θα είναι καθαρότερο το νησί μας για όλους?
Θα μπορούσαν τελικά να συνδράμουν στην μείωση δημοτικών τελών?
Για μένα η απάντηση είναι ΝΑΙ μπορούν. Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι εφικτά εάν υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσουμε και να ακολουθήσουμε όλοι. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι :
Να βρεθεί ο τρόπος, ώστε ιδιώτες να δημιουργήσουν τέτοιες επιχειρήσεις, μόνοι τους ή ως κοινοπραξία ή ακόμα και με την βοήθεια του Δήμου. Να έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό σε κάθε περίπτωση και να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες άδειες. Να είναι μονάδες σκόρπιες, σε διάφορες περιοχές του νησιού και οι πολίτες να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση και άμεση  επικοινωνία με αυτές τις μονάδες.
Να υπάρχει ένα και μόνο ένα κέντρο επιχειρήσεων με τον ανάλογο εξοπλισμό (τηλεφωνικό κέντρο, μηχανογράφηση) που θα δέχεται τις όποιες πληροφορίες – παρατηρήσεις και θα συντονίζει αναλόγως τις μονάδες ώστε να σπεύσουν και να έχουν ένα σωστό αποτέλεσμα στο δυνατόν συντομότερο χρόνο.
Οι κανόνες είναι βασικός παράγοντας για τη καλή λειτουργία των παραπάνω. Με τον κανονισμό θα οριστεί το πλαίσιο, που όλοι μας πρέπει να τηρήσουμε προκειμένου να έχουμε την λύση για τα δυο πλέον σημαντικότερα θέματα από τα παραπάνω, την καθαριότητα του περιβάλλοντος μας γενικά και την μικρότερη οικονομικά πάγια συνδρομή μας στο Δήμο.
Η σωστή ενημέρωση όλων των δημοτών, είναι επίσης άλλος ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να εξασφαλιστεί. Υπάρχουν δυο τρόποι, ο πρώτος τρόπος είναι γνωστός, μέσα από τα ΜΜΕ με ενημερωτικά δελτία (υπενθύμιση) και ο δεύτερος η προσέγγιση από ειδικούς συνεργάτες.
Οι συνεργάτες αυτοί, θα επισκεφτούν ένα προς ένα όλα τα σχολεία, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Η ενημέρωση για τον νέο τρόπο συγκέντρωσης, αποκομιδής των αχρήστων αυτών υλικών για πολλούς από μας  (σκουπίδια), θα γίνει ομαδικά, σε κάθε τάξη σχολείου. Οι μαθητές, οι δάσκαλοι, όπως όλοι μας, πρέπει να ενημερωθούν πλήρως και ακριβώς πως πρέπει να διαχειριστούμε αυτά τα υλικά, ώστε τελικά να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 Οι συνεργάτες μας, θα επισκεφτούν όλα τα δημοτικά διαμέρισμα  του νησιού μας. Θα ενημερώσουν ατομικά και ομαδικά όλους τους κατοίκους, δημότες και επιχειρήσεις,  για το σχέδιο που υπάρχει προκειμένου να έχουμε ένα νησί καθαρό, με μικρότερο κόστος εξόδων. Θα μιλήσουν για τον νέο σχεδιασμό καθαριότητας. Θα ενημερώσουν όλους για το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης. Θα ενημερώσουν  για τις υποχρεώσεις, τις απαιτήσεις αλλά και την τιμωρία αυτών που δεν θα συμμορφωθούν. Θα καταγράψουν τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας δημότης ή μια επιχείρηση, προκειμένου αμέσως να δοθεί λύση.
Γνωρίζουμε ότι το νησί μας όπως όλα τα  νησιά λόγο της ιδιομορφίας τους έχουν ανάλογα προβλήματα. Αυτά θα καταγράφουν και οι λύσεις θα είναι άμεσες.
Πρέπει να μην ξεχάσουμε ποτέ, την παράμετρο της ιδιομορφίας του νησιού μας, (χωριά με στενά σοκάκια, χωρίς άμεση πρόσβαση σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κλπ).  
Θα προσπαθήσω με τίτλους να αναφερθώ σε μια σειρά από μονάδες επεξεργασίας αυτών των άχρηστων για πολλούς υλικών. Φυσικά υπάρχουν και άλλες μονάδες που πρέπει να δημιουργηθούν. Αν όμως στο νησί μας υπήρχε
1.     Μονάδα επεξεργασίας ακατέργαστης ξυλείας γενικά.
2.     Μονάδα πολτοποίησης χαρτιού.
3.     Μονάδα τεμαχισμού πλαστικού.
4.     Μονάδα συγκέντρωσης υάλου.
5.     Μονάδα επεξεργασίας αδρανών υλικών (μπάζα).
6.     Μονάδα διαλογής άχρηστων μεταλλευμάτων.
7.     Μονάδα παραγωγής κομπόστ (φυτοχώματος) και οργανικού λιπάσματος.
8.     Μονάδα παραγωγής τρίματος ελαστικών αυτοκινήτων.
9.     Μονάδα συγκέντρωσης ορυκτελαίων και καμένων λαδιών από καταστήματα μαζικής εστίασης.
10.         Κλπ κλπ
 
Θα μπορούσαν άραγε, οι παραπάνω μονάδες να σταθούν οικονομικά κατ αρχήν και παράλληλα να βοηθήσουν, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος καθιστώντας το νησί μας ως καθαρότερο? Η απάντηση είναι ΝΑΙ μπορούν, έστω οριακά μερικές απ αυτές. Η βασική προϋπόθεση όμως είναι να τηρηθούν κανόνες καθαριότητος (που ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ή ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ), οι παραβάτες να τιμωρούνται και από τις δυο πλευρές.
Αν κάθε μια από τις παραπάνω ενέργειες, τις δούμε ως ιδιωτική πρωτοβουλία – επαγγελματική λύση, νομίζω ότι ο καθένας που του αρέσει να επιχειρεί,  θα μπορούσε να δει μέσα από κάθε μια απ αυτές την επιχείρηση του. Γνωρίζω ότι δυστυχώς η γραφειοκρατία που υπάρχει,  για την απόκτηση μιας τέτοιας άδειας λειτουργίας, είναι σαν την λερναία Ύδρα, ενώ νομίζεις ότι ξεπέρασες έναν σκόπελο, εμφανίζετε ο άλλος κοκ.
Πιστεύω  ότι οι δυσκολίες είναι για να ξεπερνιούνται. Εδώ χρειάζεται να υπάρχει μια αρχή που να υποστηρίξει τέτοιες ενέργειες και να γίνει ένα βήμα μπροστά.
Η επιτυχία του ενός τέτοιου προγράμματος, είναι ευθύνη όλων μας.
Το καθαρό περιβάλλον, εξαρτάται από την δική μας συνέπεια, συνέχεια και εφαρμογή κανόνων και εξαιρέσεων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προϊόντων που στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε (κινητά τηλ, ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα κλπ), είναι από άχρηστα για πολλούς υλικά (ανακυκλώσιμα).
Χρωστάμε στα παιδιά μας ένα καθαρό περιβάλλον σαν αυτό περίπου που εμείς είχαμε όταν είμαστε παιδιά.
Σκεφτείτε το.
Υ.Γ.
Οι κανόνες, η ενημέρωση των δημοτών κλπ, καθώς και επιπλέον στοιχεία υπάρχουν αναλυτικά και θα τα έχετε σύντομα.

Η σύνταξη του παρόντος κειμένου, έγινε με τη ευθύνη του αρμόδιου περιβάλλοντος της παράταξης μας, Σαντορίνη – Θηρασία, Ενότητα – Αλλαγή.
Μάρκου Ζώρζου                                          Υπεύθυνος παράταξης   
                                                                            Αντώνιος Σιγάλας

Πηγές φωτογραφιών : http://www.neasantorinis.gr/topikes_eidiseis/1226
http://www.ellinikigeorgia.gr/paragogi-poiotikou-kompost-dimotika-sterea-apovlita/
https://www.alfapellet.gr/en/news/environment-news/48-katigories-pellet.html

http://www.karfitsa.gr/wp-content/uploads/2015/02/images4.jpg 
 http://etsigianaperaseihora.blogspot.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη