Από μικρό παιδί θυμάμαι τις μυρωδιές από το φρεσκοψημένο και ροδοκόκκινο «μπάτουδο»
της μητέρας μου, η οποία αποδεδειγμένα – και χωρίς υπερβολές – είναι
μια από τις καλύτερες μαγείρισσες της Νάξου, αφού για τα φαγητά της,
όταν κρατούσε την ταβέρνα στο Αμπράμ, ερχόταν κόσμος από κάθε άκρη της γης για να γευτεί τη νοστιμιά τους.
Κεφτεδάκια, πάπια κοκκινιστή, κολοκυθόπιτα, ντολμαδάκια, λαχανικά στο φούρνο, λεμονάτο ακόμα και την πιο απλή συνταγή την κάνει τόσο
ελκυστική και νόστιμη που δίκαια της λέει ο Γιώργος "Εσύ και νερό να βράσεις, νόστιμο θα το κάνεις!!".
Ας δούμε λοιπόν κάποια μυστικά από τις «συνταγές της κυρ-Αθηνάς», και βέβαια από το Πασχαλινό, top παραδοσιακό φαγητό της Νάξου που δεν είναι άλλο από το Μπάτουδο.
(Παραδοσιακή συνταγή Κωμιακής)
Υλικά:
1 κατσικάκι 8-10 κιλά
1 κιλό ρύζι γλασέ (για γεμιστά)
2 ματσάκια μάραθο
2 ματσάκια μαϊντανό
1 ματσάκι σέφουκλο (σέσκουλο)
λίγο δυόσμο χλωρό
3-4 κρεμμύδια ξερά
Αλάτι πιπέρι λάδι λεμόνι
Όλα τα χορτάρικα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε από το κατσικάκι τα εντόσθια και τα τεμαχίζουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 φλυτζάνι λάδι.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) και τα τεμαχισμένα εντόσθια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Έπειτα προσθέτουμε όλα τα χορταρικά σιγά σιγά και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν, βάζουμε λίγο νερό και τα βράζουμε καλά μέχρι να “γίνουν”.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε περίπου για 5 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε το ρύζι το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και κλείνουμε αμέσως τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε το κατσικάκι (αλάτι πιπέρι και τα σχετικά) και προσθέτουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει, στην κοιλιά του κατσικιού. Έπειτα το ράβουμε με γερή κλωστή και βελόνα.
Το βάζουμε στο ταψί (αφού έχουμε στρώσει λαδόκολα) το αλείφουμε με λάδι και μπόλικο λεμόνι και το περιτριγυρίζουμε με χονδροκομμένες αλατοπιπερωμένες πατάτες.
Το σκεπάζουμε με λαδόκολα και το ψήνουμε για 2-3 ώρες στους 180 με 200 βαθμούς.
Αξίζει τον κόπο αυτό το Πάσχα, να δοκιμάσετε το μπάτουδο της Κωμιακής Νάξου και σίγουρα η γεύση του θα σας ξετρελάνει!
Καλή επιτυχία, καλή όρεξη και χρόνια πολλά!!
Πόπη Αλιμπέρτη
http://www.naxostimes.gr
Κεφτεδάκια, πάπια κοκκινιστή, κολοκυθόπιτα, ντολμαδάκια, λαχανικά στο φούρνο, λεμονάτο ακόμα και την πιο απλή συνταγή την κάνει τόσο
ελκυστική και νόστιμη που δίκαια της λέει ο Γιώργος "Εσύ και νερό να βράσεις, νόστιμο θα το κάνεις!!".
Ας δούμε λοιπόν κάποια μυστικά από τις «συνταγές της κυρ-Αθηνάς», και βέβαια από το Πασχαλινό, top παραδοσιακό φαγητό της Νάξου που δεν είναι άλλο από το Μπάτουδο.
(Παραδοσιακή συνταγή Κωμιακής)
Υλικά:
1 κατσικάκι 8-10 κιλά
1 κιλό ρύζι γλασέ (για γεμιστά)
2 ματσάκια μάραθο
2 ματσάκια μαϊντανό
1 ματσάκι σέφουκλο (σέσκουλο)
λίγο δυόσμο χλωρό
3-4 κρεμμύδια ξερά
Αλάτι πιπέρι λάδι λεμόνι
Όλα τα χορτάρικα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε από το κατσικάκι τα εντόσθια και τα τεμαχίζουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 φλυτζάνι λάδι.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) και τα τεμαχισμένα εντόσθια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Έπειτα προσθέτουμε όλα τα χορταρικά σιγά σιγά και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν, βάζουμε λίγο νερό και τα βράζουμε καλά μέχρι να “γίνουν”.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε περίπου για 5 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε το ρύζι το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και κλείνουμε αμέσως τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε το κατσικάκι (αλάτι πιπέρι και τα σχετικά) και προσθέτουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει, στην κοιλιά του κατσικιού. Έπειτα το ράβουμε με γερή κλωστή και βελόνα.
Το βάζουμε στο ταψί (αφού έχουμε στρώσει λαδόκολα) το αλείφουμε με λάδι και μπόλικο λεμόνι και το περιτριγυρίζουμε με χονδροκομμένες αλατοπιπερωμένες πατάτες.
Το σκεπάζουμε με λαδόκολα και το ψήνουμε για 2-3 ώρες στους 180 με 200 βαθμούς.
Αξίζει τον κόπο αυτό το Πάσχα, να δοκιμάσετε το μπάτουδο της Κωμιακής Νάξου και σίγουρα η γεύση του θα σας ξετρελάνει!
Καλή επιτυχία, καλή όρεξη και χρόνια πολλά!!
Πόπη Αλιμπέρτη
http://www.naxostimes.gr