Λόγω του
υψηλού περιεχομένου του σε αιθέριο έλαιο, το δεντρολίβανο έχει πολλές
επιδράσεις παρόμοιες με αυτές των άλλων φυτών της οικογένειας της
μέντας. Το δεντρολίβανο όμως θεωρείται πιο διεγερτικό από τις άλλες
μέντες. Το έλαιο του δεντρολίβανου περιέχει διάφορα ισχυρά
αντιοξειδωτικά, τόσο ισχυρά που ένα εκχύλισμα του δεντρολίβανου
διερευνάται για να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό εναλλακτικό στα συνθετικά
αντιοξειδωτικά που προστίθενται συχνά στα τρόφιμα ως συντηρητικά.
http://www.voicenews.gr
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.
Ένα από τα κύρια
αντιοξειδωτικά του δεντρολίβανου είναι το ροσμαρινικό οξύ. Μελέτες έχουν
δείξει ότι αυτό το συστατικό μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις
ανταποκρίσεις αλλάζοντας τις συγκεντρώσεις των φλεγμονωδών αγγελιοφόρων
μορίων, όπως το λευκοτριένιο Β4, κάτι που κάνει το δεντρολίβανο δυνητικά
χρήσιμο για ανθρώπους με φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως τη ρευματοειδή
αρθρίτιδα, καθώς και βρογχικό άσθμα και αθηροσκλήρωση.
Το δεντρολίβανο
περιέχει επίσης συστατικά όπως φλαβονοειδή και πτητικό έλαιο που είναι
χρήσιμα για τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αύξηση της
κυκλοφορίας και τη βελτίωση της πέψης. Το δεντρολίβανο έχει φανεί ότι
αυξάνει την αιματική ροή στο κεφάλι και στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι
τη συγκέντρωση. Το πτητικό έλαιο, συμπεριλαμβανομένης της ευκαλυπτόλης (cineole),
θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριδιακή δράση και χαλαρώνει τους μαλακούς
μύες στους πνεύμονες. Ένα συστατικό του δεντρολίβανου, η καρνοσόλη,
εμποδίζει τη δημιουργία καρκίνου σε μελέτες σε ζώα.
Η χρησιμοποίηση
δεντρολίβανου στα ψητά μπορεί να μπλοκάρει τις καρκινογόνες (HCAs)
ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν, όταν μαγειρεύεται το κρέας σε
υψηλές θερμοκρασίες.
Οι ενώσεις ροσμαρινικό οξύ, καρνοσικό οξύ και η καρνοσόλη μπλοκάρουν και εμποδίζουν τα HCAs προτού να μπορέσουν να διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της θέρμανσης.
Οι ενώσεις ροσμαρινικό οξύ, καρνοσικό οξύ και η καρνοσόλη μπλοκάρουν και εμποδίζουν τα HCAs προτού να μπορέσουν να διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της θέρμανσης.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitionershttp://www.voicenews.gr
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.