ΥΛΙΚΑ
Κι επειδή πάντα στην λεπτομέρεια κρίνεται η διαφορά, θα σας πω ένα μυστικάκι που μου είπε η κυρά Στέλλα. Στην πραγματικότητα δηλαδή που μου ψιθύρισε συνωμοτικά στο αυτί όπως μόνο η κυρά Στέλλα ξέρει να κάνει όταν έρχεται η ώρα για το πιο σημαντικό μέρος της συνταγής. Με κάνει να χαμογελάω αυτή η χαριτωμένη συνήθεια… Είναι διαπιστωμένο ότι οι παλιές καλές μαγείρισσες αφήνουν έξω από την συνταγή που δίνουν κάτι τέτοια μικρά tips, έτσι ώστε και κατά γράμμα να την ακολουθήσεις, πάλι οι ίδιες να τα φτιάχνουν καλύτερα και να δηλώνουν άγνοια όταν το δικό σου δεν πετυχαίνει τόσο!
Μετά από ώριμη σκέψη κι ένα μικρό δισταγμό η κυρά Στέλλα μου ψιθύρισε το εξής. «Μαζί με την γέμιση κορίτσι μου να βάζεις πάντα ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και μετά να το τυλίγεις. Και από πάνω να περιχύνεις το καθένα με μία κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο, το κανταΐφι δεν θέλει τσιγκουνιές!» Μοναδικό, ανεπανάληπτο, το πιο νόστιμο κανταΐφι που έχω δοκιμάσει ποτέ, το κανταΐφι της κυρά Στέλλας! Και ό,τι είπαμε, μεταξύ μας….
Ένα άλλο «μυστικό» επιτυχίας που είναι όμως πολύ γνωστό είναι η σωστή επιλογή των υλικών. Δοκιμάστε τα καρύδια, αν τα πάρετε καθαρισμένα. Να είναι γλυκά, νόστιμα και να μην έχουν άσχημη μυρωδιά (ταγγισμένα). Φροντίστε το κανταΐφι που θα επιλέξετε να είναι προσεγμένο, φτιαγμένο με καλές πρώτες ύλες, με λεπτές και ελαστικές ίνες και αφού ψηθεί να μείνει μέσα υγρό, μαλακό και βουτυράτο, αλλά απ΄έξω τραγανό και ροδοκοκκινισμένο. Και φυσικά μην παραλείψετε το καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σ΄ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια. Χοντροκόβουμε και τα καρύδια. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι. Παίρνουμε μία ποσότητα όπως στην φωτογραφία και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε πάνω μία κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και ένα κυβάκι βούτυρο. Ρολάρουμε και τυλίγουμε.
Τοποθετούμε τα τυλιγμένα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψί. Λιώνουμε τα κυβάκια βούτυρο που μας περίσσεψαν και ρίχνουμε 1 κ. σούπας σε κάθε κανταΐφι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μόλις το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης. Καλά είναι να μείνει όλη την νύχτα να ρουφήξει καλά το σιρόπι και μετά να το απολαύσετε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Για 24 κανταΐφια
Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια. Χοντροκόβουμε και τα καρύδια. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι. Παίρνουμε μία ποσότητα όπως στην φωτογραφία και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε πάνω μία κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και ένα κυβάκι βούτυρο. Ρολάρουμε και τυλίγουμε.
Τοποθετούμε τα τυλιγμένα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψί. Λιώνουμε τα κυβάκια βούτυρο που μας περίσσεψαν και ρίχνουμε 1 κ. σούπας σε κάθε κανταΐφι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μόλις το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης.
Το κανταΐφι μετά τον
μπακλαβά είναι τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά και παραδοσιακά δεν
λείπουν ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της
Πρωτοχρονιάς. Στην πραγματικότητα είναι ένα εύκολο γλυκό που μπορεί ο
καθένας να το φτιάξει αντί να το αγοράσει και αν δεν το έχετε τολμήσει
μέχρι σήμερα ίσως ήρθε η ώρα να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!- 500 γρ. κανταΐφι
- 300 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 100 γρ. ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης για το πασπάλισμα
- 250 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
- 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κ. σούπας ζάχαρη
- 1 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 1 βανίλια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- 1/2 λεμόνι τον χυμό
- 1 κ. σούπας γλυκόζη
- 2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σ΄ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια. Χοντροκόβουμε και τα καρύδια. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι. Παίρνουμε μία ποσότητα όπως στην φωτογραφία και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε πάνω μία κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και ένα κυβάκι βούτυρο. Ρολάρουμε και τυλίγουμε.
Τοποθετούμε τα τυλιγμένα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψί. Λιώνουμε τα κυβάκια βούτυρο που μας περίσσεψαν και ρίχνουμε 1 κ. σούπας σε κάθε κανταΐφι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μόλις το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης.
Κι επειδή πάντα στην λεπτομέρεια κρίνεται η διαφορά, θα σας πω ένα μυστικάκι που μου είπε η κυρά Στέλλα. Στην πραγματικότητα δηλαδή που μου ψιθύρισε συνωμοτικά στο αυτί όπως μόνο η κυρά Στέλλα ξέρει να κάνει όταν έρχεται η ώρα για το πιο σημαντικό μέρος της συνταγής. Με κάνει να χαμογελάω αυτή η χαριτωμένη συνήθεια… Είναι διαπιστωμένο ότι οι παλιές καλές μαγείρισσες αφήνουν έξω από την συνταγή που δίνουν κάτι τέτοια μικρά tips, έτσι ώστε και κατά γράμμα να την ακολουθήσεις, πάλι οι ίδιες να τα φτιάχνουν καλύτερα και να δηλώνουν άγνοια όταν το δικό σου δεν πετυχαίνει τόσο!
Μετά από ώριμη σκέψη κι ένα μικρό δισταγμό η κυρά Στέλλα μου ψιθύρισε το εξής. «Μαζί με την γέμιση κορίτσι μου να βάζεις πάντα ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και μετά να το τυλίγεις. Και από πάνω να περιχύνεις το καθένα με μία κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο, το κανταΐφι δεν θέλει τσιγκουνιές!» Μοναδικό, ανεπανάληπτο, το πιο νόστιμο κανταΐφι που έχω δοκιμάσει ποτέ, το κανταΐφι της κυρά Στέλλας! Και ό,τι είπαμε, μεταξύ μας….
Τι θα χρειαστούμε…
*Για 24 κλασικού μεγέθους κανταίφια (3 σειρές Χ 8 κομμάτια)- 500 γρ. κανταΐφι
- 300 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 100 γρ. ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης για το πασπάλισμα
- 250 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
- 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κ. σούπας ζάχαρη
- 1 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 1 βανίλια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- 1/2 λεμόνι τον χυμό
- 1 κ. σούπας γλυκόζη
- 2 βανίλιες
Πώς θα το φτιάξουμε…
Ένα άλλο «μυστικό» επιτυχίας που είναι όμως πολύ γνωστό είναι η σωστή επιλογή των υλικών. Δοκιμάστε τα καρύδια, αν τα πάρετε καθαρισμένα. Να είναι γλυκά, νόστιμα και να μην έχουν άσχημη μυρωδιά (ταγγισμένα). Φροντίστε το κανταΐφι που θα επιλέξετε να είναι προσεγμένο, φτιαγμένο με καλές πρώτες ύλες, με λεπτές και ελαστικές ίνες και αφού ψηθεί να μείνει μέσα υγρό, μαλακό και βουτυράτο, αλλά απ΄έξω τραγανό και ροδοκοκκινισμένο. Και φυσικά μην παραλείψετε το καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σ΄ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια. Χοντροκόβουμε και τα καρύδια. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι. Παίρνουμε μία ποσότητα όπως στην φωτογραφία και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε πάνω μία κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και ένα κυβάκι βούτυρο. Ρολάρουμε και τυλίγουμε.
Τοποθετούμε τα τυλιγμένα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψί. Λιώνουμε τα κυβάκια βούτυρο που μας περίσσεψαν και ρίχνουμε 1 κ. σούπας σε κάθε κανταΐφι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μόλις το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης. Καλά είναι να μείνει όλη την νύχτα να ρουφήξει καλά το σιρόπι και μετά να το απολαύσετε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!