Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Η Κολοκυθερή της Σαντορίνης. Ένα απίθανο παραδοσιακό γλυκό!

Πέρα από τα ιδιαίτερα και πεντανόστιμα παροσικά γλυκά της Σαντορίνης, όπως είναι το μελιτίνι, τα κουλουράκια κλπ,  είναι και η κολοκυθερή της Σαντορίνης.
Από τα παιδικά μου χρόνια, θυμάμαι κατά την περίοδο της Μεγαλοβδομάδας, πηγαινοερχόντουσαν στο ξυλόφουρνο του χωριού οι λαμαρίνες από τα είδη αυτά.....
Όμως για το γλυκό αυτό, συγκεκριμένα μια γιαγιά μου έλεγε τα
εξής:
"Εξήντα χρόνια είμαι παντρεμένη και κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο, το σπίτι μου μοσχομύριζε απ΄ αυτό το γλυκό.
Έτσι λοιπόν και φέτος, παρά τα πολλά μου χρόνια, κατάφερα πάλι και φέτος να κάνω το αγαπημένο μου παραδοσιακό γλυκό, την Κολοκυθερή!"
Δηλαδή για τους παλιούς κατοίκους του νησιού, το γλυκό αυτό ήταν και είναι συνυφασμένο με την γιορτή του Πάσχα!
Στη συνέχεια θα σας δώσουμε την πιο κάτω παραδοσιακή συνταγή, που για πολλά χρόνια γίνεται με αυτό το τρόπο, καθώς και τον τρόπο της παρασκευής.

Υλικά
1/2 κιλό φρέσκο χλωρό (ντόπιο σπιτικό τυρί, για την δική σας επιλογή, μπορείτε να προμηθευτείτε ανθότυρο)   
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό αλεύρι
1 κιλό μέλι
6 αυγά
2 κιλά ξερό κολοκύθι
   πιπέρι και κανέλα.

Εκτέλεση
Λιώνουμε με το χέρι μας τη ζάχαρη, τα αυγά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα.
Στο τέλος βάζουμε το κολοκύθι για να μη νερουλιάσει και παράλληλα ο φούρνος είναι έτοιμος στους 200 βαθμούς, όπου και τη βάζουμε άμεσα στο φούρνο, για μία ώρα περίπου.
Όταν πάρει το ανάλογο χρώμα, τότε την χαμηλώνουμε και την τρυπάμε με το πιρούνι.
Περιχύνουμε το μέλι και σε λίγο είναι έτοιμη.

Το γλυκό αυτό τρώγεται με φυσική θερμοκρασία του χώρου.
Καλή σας επιτυχία!
Κλικ εδώ για να δείτε τον εορτασμό του Πάσχα 2013 στο Καμάρι της Σαντορίνης 5.5.2013

  Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη





Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη


Κλικ εδώ! Φτιάχνω Μελιτίνια Σαντορίνης! 







Κλικ στις πιο κάτω ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη