Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Φτιάχνω σιρόπι για τη γρίπη

Οι καρποί της κουφοξυλιάς (Σαμπούκου-Sambucus nigra) έχουν προσελκύσει τον τελευταίο καιρό την προσοχή, για τις ιδιότητες της ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την ικανότητά τους να αυξήσουν την απόκριση αντισώματος σε μία λοίμωξη. 
Για αιώνες ήταν δημοφιλείς ως μία θεραπεία της γρίπης. Τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί ότι περιέχουν ενώσεις, λιγνάνες και φλαβονοειδή, που βοηθούν στην εμπόδιση των ιών της γρίπης
από τη διείσδυση των κυτταρικών μεμβρανών.

Με την πικρή και πικάντικη γεύση τους, έχουν αποτοξινωτική δράση και  βοηθούν στην επίλυση της θερμότητας και της φλεγμονής. Χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως και στο πονόλαιμο και στις μολύνσεις του ιγμόρειου.


Το σιρόπι σαμπούκου είναι ένας εύγευστος τρόπος για να το χορηγήσουμε σε παιδιά και μπορεί να είναι προτιμότερος από τη πικρή ύδραστις  (goldenseal) ή την εχινάτσεα .

Συνταγή για το σιρόπι σαμπούκου


Συστατικά 

Δύο φλιτζάνια μούρα κουφοξυλιάς

500 ml νερού

1-4 φλιτζάνια μέλι

1-4 φλιτζάνια χυμό λεμονιού

Παρασκευή

Μαγειρέψτε τα μούρα στο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να είναι μαλακά και το μίγμα με το

μέλι και το χυμό λεμονιού. Βάλτε τον πουρέ σε ένα καθαρό μπουκάλι και φυλάξτε το στο ψυγείο. Πάρτε μια κουταλιά σούπας σε ζεστό νερό, μια ή δύο φορές την ημέρα ως προληπτικό των μολύνσεων.
Πηγή: Herbal treatment of children-Anne Mclntyre

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ειδικά όταν λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα, βότανα ακόμα και συμπληρώματα.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
 http://www.ftiaxno.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη