Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο Φούρνος Μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι στην ουσία μία λυχνία (μία ειδική λάμπα) η οποία εκπέμπει μικροκύματα. Τα μικροκύματα είναι ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (το σήμα που πιάνει το ραδιόφωνό σας είναι ηλεκτρομαγνητικό αλλά το ίδιο και οι ακτίνες Χ). Αναλυτικότερα: είναι κύματα ηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας τα οποία ταξιδεύουν μαζί. Τα μικροκύματα έχουν τις εξής ιδιότητες: δεν μπορούν να διαπεράσουν το μέταλλο (ακόμη και την απλή επιμεταλλωμένη επιφάνεια της συσκευασίας ενός κρουασάν), διαπερνούν γυαλί, κεραμικό,
πλαστικό και θερμαίνουν ό,τι υγρό υπάρχει μέσα στο φούρνο. Δεν έχει καμία σχέση με ραδιενέργεια (όμως καμία). Πρόκειται για ένα αστικό μύθο που δημιουργήθηκε στην εποχή του ψυχρού πολέμου όπου ο κόσμος είχε ελλιπή παιδεία και πρωτομάθαινε για αυτήν την "αόρατη" ακτινοβολία που σκοτώνει (ραδιενέργεια). Έτσι, συλλήβδην, όλες οι ακτινοβολίες μπήκαν στο ίδιο τσουβάλι ...και συνεχίζουν να μπαίνουν (κινητά, κομπιούτερ κ.ά.)
Εφευρέθηκε ως εξής. Κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι σύμμαχοι ανακάλυψαν το ραντάρ. Επρόκειτο για μια λυχνία που έστελνε μικροκύματα στον ορίζοντα. Όταν αυτά ακουμπούσαν σε μεταλλικό αντικείμενο (αεροπλάνο - πλοίο) γυρνούσαν πίσω (αντανάκλαση). Έτσι μπορούσαν να γνωρίζουν τόσο την ύπαρξη όσο και πόσο μακριά ήταν το μεταλλικό αντικείμενο. Σήμερα τα αεροπλάνα και πλοία με τεχνολογία stealth έχουν επικάλυψη με ένα ειδικό πλαστικό το οποίο απορροφά τα κύματα αυτά και έτσι δεν υπάρχει αντανάκλαση.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων για την τελειοποίηση της νέας αυτής τεχνολογίας, ένας από τους επιστήμονες ένιωσε ξαφνικά κάτι ζεστό, έως καυτό, να κυλάει στο μπατζάκι του. Κοιτάει και τι να δει; Ήταν η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του για κολατσιό. Είχε λιώσει! Επανέλαβε τη διαδικασία ξανά και ξανά (επειδή έτσι είναι η επιστήμη) και ανακάλυψε τις ιδιότητες της συγκεκριμένης συχνότητας των μικροκυμάτων. Το επόμενο στάδιο ήταν να χρησιμοποιήσει τη λυχνία του ραντάρ για να ζεσταίνει το φαγητό που έφερνε από το σπίτι του.
Με αυτόν τον τρόπο μπήκε ο φούρνος μικροκυμάτων στα σπίτια μας. Σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό φούρνο, που αντικατέστησε το φούρνο με τα ξύλα ο μικροκυμάτων δεν αντικαθιστά οτιδήποτε αλλά συμπληρώνει το οπλοστάσιο της κουζίνας μας. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ζεσταίνει νερό, γάλα και άλλα υγρά, λιώνει σοκολάτες, τυριά, βούτυρα κάνοντας τεράστια οικονομία χρόνου και ρεύματος.
Tα μικροκύματα (μεταξύ άλλων) έχουν τρεις ενδιαφέρουσες, για όσους ασχολούνται με τη μαγειρική, ιδιότητες:

  • Δεν διαπερνούν το μέταλλο
  • Διαπερνούν γυαλί, κεραμικό, πλαστικό κ.λπ.
  • Θερμαίνουν ό,τι υγρό
Το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων, όμως έχει και ιδιαιτερότητες τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε, αν θέλουμε να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα και να αποφύγουμε τα ατυχήματα (φαντάζομαι πως όταν πρωτοκυκλοφόρησε ο ηλεκτρικός φούρνος θα κυκλοφόρησαν και φυλλάδια με παρόμοιες οδηγίες για τις νοικοκυρές). Βλέπετε το πρόβλημα δεν είναι στη νέα τεχνολογία αλλά στην άγνοια του χειριστή της. Δεν πρέπει να βάζουμε μέσα οτιδήποτε αεροστεγές
Οι αεροστεγείς συσκευασίες εγκλωβίζουν τον ατμό που δημιουργείται με την θέρμανση των υγρών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έκρηξη. Ποτέ λοιπόν δεν βάζουμε αεροστεγή τάπερ, αυγά (με τσόφλι ή χωρίς), λουκάνικα, μανιτάρια κ.λπ. Ναι! Ακόμη και τα μανιτάρια (αλλά και άλλα λαχανικά) πρέπει να τα τσιμπήσουμε πολλές φορές με το πιρούνι για να μην εκραγούν. Μην παίζετε με τον ατμό. Μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό ατύχημα.
Καλό είναι να μαγειρεύουμε πάντα με καπάκι
Αρκεί βέβαια να μην παραβαίνουμε τον πρώτο κανόνα. Ο ατμός πρέπει πάντα να έχει δίοδο διαφυγής. Όταν μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι τα φαγητά αφυδατώνονται. Δοκιμάστε το πιο ακραίο παράδειγμα. Βάλτε μια φέτα ψωμί. Τα πρώτα δευτερόλεπτα θα είναι μαλακή, σαν φρέσκια, αλλά μόλις κρυώσει θα είναι πιο ξερή ...κι απ' το κεφάλι μου.
Δεν βάζουμε μέσα οτιδήποτε μεταλλικό, μεταλλιζέ ή επιμεταλλωμένο
Αυτό περιλαμβάνει και ό,τι γυαλίζει σαν μέταλλο και ας είναι πλαστικό ή χαρτί. Γίνεται αντανάκλαση των μικροκυμάτων, δημιουργούνται σπινθήρες και ενίοτε φωτιά και καταστρέφεται η λάμπα (λυχνία) του φούρνου.
Δεν βάζουμε μέσα οτιδήποτε ζωντανό
Μυρμήγκια, κατσαρίδες, ψάρια και ό,τι άλλο ζωντανό χωράει μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων δεν πρέπει να μπαίνει.Τα έντομα, μάλιστα, παίρνουν φωτιά και η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι τόσο μεγάλη που είναι ικανή να λιώσει και το γυαλί που υπάρχει στη βάση του φούρνου. Ο δε θάνατος των ζώων είναι φρικτός.

Χρήστος Νικολαΐδης
  http://www.chocosplash.gr
 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη