Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Γιατί η γλώσσα μας κολλάει στον πάγο ή σε παγωμένο μέταλλο;!

Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά όπως πάντα!
Αυτό συμβαίνει στο μέταλλο, στον πάγο, κλπ, αλλά δεν συμβαίνει στο πλαστικό και σε κάποια υλικά.
Όλα έχουν να κάνουν με θερμική αγωγιμότητα (=ικανότητα απορρόφησης θερμότητας) του κάθε υλικού και θα καταλάβετε παρακάτω τι συμβαίνει.

Αρχικά, η γλώσσα μας είναι λίγο πολύ υγρή: περιέχει σάλιο, το οποίο σάλιο

περιέχει μέσα του μεγάλη ποσότητα νερού.
Τώρα, όταν έρθει σε επαφή με κάποιο παγωμένο υλικό (με θερμοκρασία κάτω των 0 βαθμών κελσίου), είναι πολύ πιθανόν να την κάνει να κολλήσει επάνω του, αν καταφέρει να παγώσει το νερό του σάλιου.

 Έτσι δημιουργείται πάγος μεταξύ της γλώσσας και του υλικού, με αποτέλεσμα ο πάγος αυτός να τα έχει "κολλήσει" αναμεταξύ τους.


Τώρα, για να γίνει αυτό, θα πρέπει η θερμοκρασία που έχει η γλώσσα, να μην είναι ικανή να κρατήσει "ζεστό" σάλιο στο σημείο επαφής, δηλαδή, σε θερμοκρασία άνω των 0 βαθμών κελσίου.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αν το υλικό που ακουμπάμε τη γλώσσα μας, έχει την ικανότητα να απορροφάει τη θερμοκρασία της, και παρόλα αυτά, να καταφέρει να κρατήσει τη "θερμοκρασία επαφής" λίγο κάτω από τους 0 βαθμούς κελσίου, ώστε να παγώσει το σάλιο, παρόλη τη συνεχόμενη "παροχή θερμότητας" από το αίμα, στη γλώσσα!

Αντιλαμβάνεστε ότι αν υπάρχει αρκετό σάλιο στη γλώσσα, θα συμβεί πιο δύσκολα αυτό το φαινόμενο, αλλά αν συμβεί, θα κολλήσουμε πιο καλά επάνω του! (είναι πιο δύσκολο να το παγώσει)

Τώρα, το μέταλλο και το παγάκι, έχουν σχετικά μεγάλη θερμική αγωγιμότητα σε αντίθεση πχ με το πλαστικό, με αποτέλεσμα να είναι ικανά να δημιουργήσουν αυτό το φαινόμενο.

Πολύ απλά, το πλαστικό δεν απορροφάει τη θερμότητα και δεν τη διαχέει στο υπόλοιπο "σώμα του", με αποτέλεσμα να την κρατάει "τοπικά", έχοντας ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας του σε εκείνο το σημείο!

Ενώ το μέταλλο τη διαχέει στο υπόλοιπο σώμα του, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο τοπικά(στο σημείο επαφής) να ανέβει η θερμοκρασία.

Έτσι, είναι πολλές φορές πιθανόν, εξαιτίας αυτού, να παραμένει το σημείο επαφής κάτω από τους 0 βαθμούς, με αποτέλεσμα να παγώνει το σάλιο και να κολλάει η γλώσσα επάνω του!
 http://coolweb.gr/glossa-kollaei-pagomeno-metallo/

 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr