Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Οξεία Παγκρεατίτιδα!

Τί είναι η οξεία παγκρεατίτιδα Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι μια οξεία φλεγμονή του παγκρέατος. Είναι μια σπάνια κατάσταση που μπορεί να είναι από ήπια έως και πολύ σοβαρή.

Πόσο συχνή είναι η οξεία παγκρεατίτιδα

 Η οξεία παγκρεατίτιδαείναι σχετικά σπάνια και προσβάλλει περίπου 50-100
άτομα ανά 100.000. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες και η μέση ηλικία εμφάνισής της είναι τα 40-60 έτη, αλλά είναι πιθανό να προσβάλλει και άτομα νεαρότερης ηλικίας, 20-40 ετών, εάν η αιτία της είναι η κατάχρηση αλκοόλ.

Ποιά είναι τα αίτια της οξείας παγκρεατίτιδας

Η οξεία παγκρεατίτιδαοφείλεται κατά κανόνα σε δύο αίτια: στην ύπαρξη λίθου στη χολή και στην κατάχρηση οινοπνεύματος. Ωστόσο, σε ένα σχετικά υψηλό ποσοστό (10-30%) δεν ανευρίσκεται καμία αιτία. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις όπως φάρμακα (διουρητικά, οιστρογόνα κ.λπ.), υπερασβεστιαιμία, ορισμένους ιούς, τραυματισμούς ιδίως κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων κ.λπ.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οξείας παγκρεατίτιδαςείναι η εμφάνιση έντονου πόνου στην κοιλιά. Ο πόνος δεν είναι σαφώς εντοπισμένος, εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή του στομάχου, στο πάνω μέρος της κοιλιάς ή λίγο χαμηλότερα, αριστερά και είναι συνεχής. Συνήθως, αυξάνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου και κορυφώνεται σε 15-60 λεπτά. Μπορεί ακόμη να εμφανιστούν ναυτία και έμετος, μετεωρισμός και δυσκοιλιότητα, ενώ συχνή είναι ακόμη και η εμφάνιση πυρετού μέχρι 38,50C.

Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός την οξεία παγκρεατίτιδα

Σε περίπτωση υποψίας οξείας παγκρεατίτιδας, μετά την κλινική εξέταση, ο γιατρός θα ζητήσει να γίνει μια εξέταση αίματος από την οποία θα διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν αυξηθεί τα ένζυμα που παράγονται από το πάγκρεας στο αίμα, κάτι που είναι σημαντικό για τη διάγνωση. Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα κοιλίας και σπανιότερα αξονική τομογραφία.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση – θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας

Όλοι οι ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα πρέπει να εισάγονται στο νοσοκομείο και να παρακολουθούνται στενά. Η θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας εστιάζει κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση του πόνου και στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται με τους εμέτους. Συνήθως, είναι απαραίτητη η διακοπή της σίτισης του ασθενούς και η τοποθέτηση καθετήρα μέχρι τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του. Σπάνια, μπορεί να χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικών. Εάν η αιτία της οξείας παγκρεατίτιδας είναι λίθος στη χολή, μετά την ανάρρωση θα απαιτηθεί επέμβαση με σκοπό την αφαίρεσή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος υποχωρεί σε διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ σπάνια μόνο μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή του ατόμου.
 http://www.healthpress.gr