Σαλέπι, Μια εύγευστα πικρή ιστορία
Αντικαταστήστε
το με τη παρακάτω συνταγή και συμβάλετε στη προστασία της σπάνιας και
μοναδικής χλωρίδας της χώρας μας και των Βαλκανίων.
Anacamptis morio x papilionacea
Πολλοί γνωρίζουν για τις θερμαντικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του σαλεπιού, λίγοι γνωρίζουν όμως το παρανομο εμπόριο και τη καταστροφή που βρίσκεται πίσω από τη γεύση του.
Το σαλέπι προέρχεται από την αποξήρανση και κονιορτοποίηση του βολβού ενός μικρού αριθμού φυτών της
οικογένειας των ορχιδέων ( Οrchidaceae ), φυτά γνωστά για το μοναδικό
τους κάλλος, τη σπανιότητα τους και το ευαίσθητο και επιλεκτικό
οικοσύστημα τους που
προστατεύεται από διεθνής συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης κ.α.
προστατεύεται από διεθνής συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης κ.α.
Οι
θερμαντικές του ιδιότητες του οφείλονται κατά κύριο λόγο στο
αμυλο-γλίσχρασμα που περιέχει ο βολβός που όμως μπορεί να αντικατασταθεί
άψογα από άλλα αμυλο-γλισχρασματούχα υλικά της φύσης όπως θα δούμε πιο
κάτω, έχοντας τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας καθώς και όμοια
τέρψη όπως αυτή που παραδοσιακά το σαλέπι χαρίζει.
Τα
πιο πάνω χαρακτηριστικά όμως απειλούνται εκτεταμένα από την παράνομη
και σκανδαλώδη συλλογή των φυτών αυτών από αδίστακτους διακινητές του
σαλεπιού αλλά και από την ίδια την άγνοια μας καθώς έτσι συμβάλλουμε και
εμείς στη διαιώνηση του προβλήματος.
Λύση δυστυχώς δε μπορεί να δώσει μια πιθανή καλλιέργεια τους από τον άνθρωπο καθότι αυτό είναι ακατόρθωτο λόγω της πολυπλοκότητας και της μοναδικής τους αναπαραγωγής στη φύση. Έτσι η μόνη διέξοδος των παράνομων «κυνηγών» είναι το ύπαιθρο.
Λύση δυστυχώς δε μπορεί να δώσει μια πιθανή καλλιέργεια τους από τον άνθρωπο καθότι αυτό είναι ακατόρθωτο λόγω της πολυπλοκότητας και της μοναδικής τους αναπαραγωγής στη φύση. Έτσι η μόνη διέξοδος των παράνομων «κυνηγών» είναι το ύπαιθρο.
Η
Ελλάδα είναι μια χώρα στεφανωμένη κυριολεκτικά από ένα σημαντικό αριθμό
πανέμορφων και σπάνιων ορχιδεοειδών, διακοσίων και πλέον, ο οποίος
προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον γνωστών ορχιδεολόγων και βιολόγων αλλά
και χαρίζει σε όλους μας το μοναδικό προνόμιο να τις χαιρόμαστε στη
φύση.
H
Ελλάδα όμως είναι γνωστή και για μια ακόμη ιδιότητα της, αυτή να
σκοτώνει τα παιδιά της, και μαζι, το οικοσύστημά της, το φυσικό πλούτο
της και τη μοναδικότητά της.
Η ελλιπής εως ανύπαρκτη ενημέρωση σε πολλούς τομείς προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα με αυτά αυτών που βάλλουν και βλέπουν το ευαίσθητο οικοσύστημα σαν μια πηγή εσόδων.. σε όλα αυτά μπορούμε και οφείλουμε να πάρουμε μια υπεύθυνη θέση.
Η ελλιπής εως ανύπαρκτη ενημέρωση σε πολλούς τομείς προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα με αυτά αυτών που βάλλουν και βλέπουν το ευαίσθητο οικοσύστημα σαν μια πηγή εσόδων.. σε όλα αυτά μπορούμε και οφείλουμε να πάρουμε μια υπεύθυνη θέση.
Η λύση είναι απλή, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
Για
τους λάτρεις του σαλεπιού σαν ρόφημα αλλά και σα φάρμακο σας προσφέρω τη
πιο κάτω συνταγή με απλά οικιακά υλικά, με την ίδια γεύση και τις ίδιες
ιδιότητες με αυτές του σαλεπιού.
Για μια φλιτζάνα του τσαγιού θέλετε :
· 1 κττ (κουταλάκι του τσαγιού) άμυλο αραβοσίτου (νεσεστες - περιέχει άμυλο-γλισχραμα όπως το σαλέπι).
· 1 κττ ζάχαρη ή γλυκόριζα σε σκόνη.
· Μισό κοφτό κττ κανέλα (περιέχει γλισχρασμα και αυτή).
· 1 με 2 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα) τριμμένα.
· λίγο κακουλές (καρδαμωμο ή και καρδαμο) σε σκόνη ή
· λιγο τζιτζερ (πιπεροριζα) σε σκονη, κατα βουληση
Εκτέλεση :
Σε
μια στέγνη κούπα βάζουμε πρώτα το άμυλο και τη ζάχαρη και με λιγάκι
δροσερό νερό τα ανακατεύουμε.
Παράλληλα σιγοβράζουμε σ'ενα μπρίκι μια φλιτζανα νερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 2 με 3 λεπτά .. προσθέτουμε το καυτό νερό σιγά σιγά στη κούπα ανακατεύοντας συγχρόνως.
Παράλληλα σιγοβράζουμε σ'ενα μπρίκι μια φλιτζανα νερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 2 με 3 λεπτά .. προσθέτουμε το καυτό νερό σιγά σιγά στη κούπα ανακατεύοντας συγχρόνως.
Το σωτήριο σαλέπι είναι έτοιμο.