Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Που οφείλεται ο γνωστός ‘σφάχτης’ όταν τρέχουμε;

Όταν λέμε ότι μας έπιασε σφάχτης, όταν νιώθουμε δηλαδή στιγμιαίες σουβλιές στα πλευρά, ουσιαστικά εννοούμε ότι πονάει η σπλήνα μας (spleen pain).
Η σπλήνα είναι ένας αγγειώδης αδένας που βρίσκεται πάνω από το αριστερό μας νεφρό, πίσω από το θόλο του στομαχιού και μεταξύ του δέκατου και ενδέκατου πλευρού. Βρίσκεται στο μέγεθος της παλάμης ενός μέσου ανθρώπου.

  Οι βασικές λειτουργίες του, είναι  να προστατεύει από τις ιογενείς λοιμώξεις τον ανθρώπινο οργανισμό, να φιλτράρει το αίμα και να διαφυλάσσει την ευρωστία της κυκλοφορίας του.

Επίσης, έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των υγιών επιπέδων της παρουσίας του σιδήρου.
Εάν χρειασθεί να γίνει η σπληνεκτομή, ο ασθενής δεν πρέπει να φοβηθεί διότι δεν προκαλείται παύση της λειτουργίας του οργανισμού του.
Τον ρόλο του σπλήνα, τον αναλαμβάνει το ήπαρ (κοινώς, συκώτι).

Ο σάκος που περιβάλλει τη σπλήνα μας, επ’ ονόματι διαφραγματική επιφάνεια της σπλήνας, είναι ελάχιστα ελαστικός και διαθέτει πολλές νευρικές απολήξεις. Έτσι, αν τεντωθεί λίγο από την προσπάθεια, θα αρχίσει να πονάει και αυτό μεταφράζεται ως ένας οξύς πόνος στα πλευρά. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από σφάχτες είναι αυτοί που δεν είναι συνηθισμένοι στην άσκηση και υποβάλλουν το σώμα τους σε απρόσμενη προσπάθεια. Όταν αρχίσει να πονάει η σπλήνα σας λοιπόν, σταματήστε το τρέξιμο και περπατήστε σε ήρεμο ρυθμό για δέκα λεπτά. Έπειτα, μπορείτε να συνεχίσετε το τρέξιμο. 

 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr