Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σπιτικά Ντονατσ

3 κουταλιες ξηρή μαγιά
1\2 κουπα χλιαρό νερό
2 1/2 φλυτζανι γάλα
1\2 φλυτζανι βουτυρο
1\2  φλυτζανι ζάχαρη
2 κουταλακια αλάτι
2 αβγά
6 φλ. αλεύρι
1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
 
Ρίξτε τη μαγιά στο χλιαρό νερό σε ένα  μπολ και αφήστε τη να διαλυθεί για 5 λεπτά.


Βάλτε το γάλα και τη μαργαρίνη σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήστε το να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό.
Ανακατέψτε μαγια και γαλα τη ζαχαρη,το αλατι, τα αυγα και σιγα σιγα προσθετετε αλευρι.
Ζυμωνετε απαλα να πετυχετε μια ζυμη πολυ αφρατη που θα κολαει στα χερια σας ελαφρα.
Σκεπάστε το μπολ και αφήστε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα).
Πασπαλίστε τον μπακγο της κουζίνας  με αλεύρι και βάλτε πάνω τη ζύμη σας. Η ζύμη θα κολλάει και θέλει αρκετό αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλήσει.
Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό περίπου 1 εκατοστό σε πάχος. Πάρτε ένα ποτήρι με διάμετρο 6 εκ. και κόψτε στρογγυλά (αν θέλετε χρησιμοποιείστε ένα πιο μικρό για να κόψετε το κέντρο να γίνουν σαν δακτυλίδια).
 
Τοποθετήστε τα σε βουτυρωμένες λαδόκολλες 
Αφήστε τα να ανέβουν για 20'.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° για 15' , μέχρι να γίνουν  χρυσοκάστανα.
Βγάλτε τα από το φούρνο. 
έχετε έτοιμο το λιωμένο βούτυρο με ένα πινελο, καθώς και τη ζάχαρη σε αλουμινόχαρτο απλωμένη. 
 Περάστε το κάθε ενα με το λιωμένο βούτυρο και μετά κυλήστε το στη ζάχαρη.