Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Κοκτέιλ Μοχίτο Mojito

Το Κοκτέιλ Μοχίτο - Mojito, μας έρχεται από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (όπου και εφευρέθηκε) και αποτελεί ακόμα ένα από τα καλύτερα κοκτέιλ!
Ένα από τα πλέον πιο διαδεδομένα cocktail ανά τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην χώρα μας, είναι το μοχίτο (mohito). 
Το παραδοσιακό αυτό κουβανέζικο κοκτέιλ έχει καθιερωθεί σαν μια  από τις πιο δροσιστικές και δημοφιλείς  καλοκαιρινές επιλογές.
Πατρίδα του μοχίτο θεωρείται η Κούβα, αν και υπάρχουν ποικίλες εκδοχές για την ακριβή προέλευση του. Σύμφωνα με μια φήμη ένα ποτό κατά πολύ
παραπλήσιο με το μοχίτο πρωτοεμφανίζεται στις αρχές του  16ου αιώνα, με το όνομα "EL Draque", προς τιμήν του σερ Φράνσις Ντρέικ. Φτιαχνόταν αρχικά απο tafia/aguardiente, αλλά από τη στιγμή που το ρούμι έγινε ευρέως διαδεδομένο, αποτέλεσε και το βασικό συστατικό. Μέντα ή δυόσμο, λάιμ και ζάχαρη προστέθηκαν για να μετριάσουν τη δυνατή γεύση
του οινοπνεύματος, και να προστεθεί μια πιο γλυκιά γεύση. Την εποχή εκείνη  το κοκτέιλ αυτό δεν ονομαζόταν μοχίτο, ωστόσο αποτελούνταν από τα αντίστοιχα συστατικά.
Διάφοροι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι Αφρικανοί σκλάβοι που δούλευαν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου στην Κούβα, κατά το 19ο αιώνα σχετίζονται με τις απαρχές του μοχίτο. Ο χυμός απο τα ζαχαροκάλαμα, που ήταν δημοφιλές ρόφημα των σκλάβων, συχνά προστίθονταν στο μοχίτο.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το όνομα μοχίτο (mojito). 
Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομα αυτό προέρχεται από το "mojo", ένα κουβανέζικο μπαχαρικό φταγμένο από λάιμ, που χρησιμοποιούνταν για να δίνει ωραία γεύση στα φαγητά.
Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το όνομα μοχίτο προέρχεται από την ισπανική λέξη "mojadito" (= λίγο υγρός) ή τη λέξη "mojado" (=υγρός)
Τέλος είναι γνωστό, ότι το μοχίτο ήταν το αγαπημένο ποτό του διάσημου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος έπινε τα μοχίτο του χωρίς ζάχαρη
Ένα πολύ αγαπημένο και δημοφιλές κοκτέιλ, φρέσκο και δροσερό.

Υλικά συνταγής:

Δυόσμο: 2φυλλαράκια
Λευκό ρούμι: 40 - 60 ml
Λάιμ: 1 κομμένο στη μέση
Τριμμένο πάγο: όσο σας αρέσει
Σόδα: όσο πάρει

Οδηγίες:

1. Μαδάτε τα φυλλαράκια από το ένα κλαδάκι δυόσμο και τα βάζετε σε ποτήρι.
2. Στύβετε το μισό λάιμ και βάζετε το χυμό στο ποτήρι. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το ρούμι και ανακατεύετε.
3. Προσθέτετε τον πάγο και συμπληρώνετε με τη σόδα.
4. Κόβετε σε φέτες το άλλο μισό λάιμ και γαρνίρετε με τις φέτες και τον υπόλοιπο δυόσμο.