Διχάζει την επιστημονική κοινότητα η χρωστική ουσία, καραμελοχρώμα, που χρησιμοποιούν στη συνταγή τους Coca-Cola και Pepsi στις ΗΠΑ.
Μάλιστα οι δύο κολοσσιαίες εταιρείες αλλάζουν τον τρόπο παρασκευής της χρωστικής ουσίας καραμελόχρωμα που χρησιμοποιούσαν στα αναψυκτικά τους.
Οι εταιρείες αναψυκτικών οδηγήθηκαν σε αυτή τους την απόφαση εξαιτίας ενός νέου νόμου της
Καλιφόρνια, ο οποίος υποχρεώνει τα ποτά που περιέχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο καρκινογόνων ουσιών να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα για κίνδυνο καρκίνου.
Coca-Cola και Pepsi δήλωσαν ότι οι αλλαγές, οι οποίες έχουν ήδη γίνει για τα αναψυκτικά που πωλούνται στην Καλιφόρνια, θα πρέπει να επεκταθούν σε εθνικό επίπεδο για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών παραγωγής τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λος Άντελες, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται η συγκεκριμένη χρωστική ουσία, η οποία δίνει το γνωστό καφέ χρώμα στην Coca Cola και την Pepsi, καθώς το 2011, οι αμερικάνικες υγειονομικές αρχές τόνισαν ότι οι δύο χημικές ενώσεις (2-methylimidazole and 4-methylimidazole) που σχηματίζονται όταν η ζάχαρη ενώνεται με αμμωνία και με σουλφίδια για να δημιουργηθεί το χρώμα της καραμέλας, προκαλούν αποδεδειγμένα καρκίνο στους πνεύμονες, στο συκώτι και στον θυρεοειδή τρωκτικών.
«Παρόλο που πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να δικαιολογεί αυτή την αλλαγή, ζητήσαμε από τους προμηθευτές μας να κάνουν αυτό το βήμα, ώστε τα προϊόντα μας να μην υπόκεινται στην απαίτηση μιας επιστημονικά αβάσιμης προειδοποίησης», δήλωσε η Diana Garza-Ciarlant, εκπρόσωπος της Coca Cola.
«Κάποιος πρέπει να καταναλώσει πάνω από 1000 αναψυκτικά τη μέρα για να λάβει την ίδια ποσότητα της συγκεκριμένης χημικής ουσίας που δόθηκε στα ποντίκια, στα οποία παρατηρήθηκε καρκίνος», δήλωσε με τη σειρά του ο Doug Karas, εκ μέρους της Αμερικανικής αρχής τροφίμων και φαρμάκων (FDA).
Τέλος, σε δημοσίευμα του Reuters, η Αμερικάνικη Ένωση Ποτών (American Beverage Association) επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ενώσεις που περιέχονται στο καραμελόχρωμα είναι καρκινογενείς.
http://www.dealnews.gr
Μάλιστα οι δύο κολοσσιαίες εταιρείες αλλάζουν τον τρόπο παρασκευής της χρωστικής ουσίας καραμελόχρωμα που χρησιμοποιούσαν στα αναψυκτικά τους.
Οι εταιρείες αναψυκτικών οδηγήθηκαν σε αυτή τους την απόφαση εξαιτίας ενός νέου νόμου της
Καλιφόρνια, ο οποίος υποχρεώνει τα ποτά που περιέχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο καρκινογόνων ουσιών να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα για κίνδυνο καρκίνου.
Coca-Cola και Pepsi δήλωσαν ότι οι αλλαγές, οι οποίες έχουν ήδη γίνει για τα αναψυκτικά που πωλούνται στην Καλιφόρνια, θα πρέπει να επεκταθούν σε εθνικό επίπεδο για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών παραγωγής τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λος Άντελες, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται η συγκεκριμένη χρωστική ουσία, η οποία δίνει το γνωστό καφέ χρώμα στην Coca Cola και την Pepsi, καθώς το 2011, οι αμερικάνικες υγειονομικές αρχές τόνισαν ότι οι δύο χημικές ενώσεις (2-methylimidazole and 4-methylimidazole) που σχηματίζονται όταν η ζάχαρη ενώνεται με αμμωνία και με σουλφίδια για να δημιουργηθεί το χρώμα της καραμέλας, προκαλούν αποδεδειγμένα καρκίνο στους πνεύμονες, στο συκώτι και στον θυρεοειδή τρωκτικών.
«Παρόλο που πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να δικαιολογεί αυτή την αλλαγή, ζητήσαμε από τους προμηθευτές μας να κάνουν αυτό το βήμα, ώστε τα προϊόντα μας να μην υπόκεινται στην απαίτηση μιας επιστημονικά αβάσιμης προειδοποίησης», δήλωσε η Diana Garza-Ciarlant, εκπρόσωπος της Coca Cola.
«Κάποιος πρέπει να καταναλώσει πάνω από 1000 αναψυκτικά τη μέρα για να λάβει την ίδια ποσότητα της συγκεκριμένης χημικής ουσίας που δόθηκε στα ποντίκια, στα οποία παρατηρήθηκε καρκίνος», δήλωσε με τη σειρά του ο Doug Karas, εκ μέρους της Αμερικανικής αρχής τροφίμων και φαρμάκων (FDA).
Τέλος, σε δημοσίευμα του Reuters, η Αμερικάνικη Ένωση Ποτών (American Beverage Association) επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ενώσεις που περιέχονται στο καραμελόχρωμα είναι καρκινογενείς.
http://www.dealnews.gr