Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πότε «κολλάμε» ένα κρύωμα;

Εάν κανείς είναι κρυωμένος και έρθουν σε επαφή μαζί του εκατό άτομα, πόσοι από αυτούς τελικά θα κολλήσουν και γιατί όχι όλοι;
Τα ποσοστά μετάδοσης ενός κρυώματος κυμαίνονται από 50 έως 80 τις εκατό, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει από τη Δρ Elizabeth Jacobson, του Κέντρου Iris Cantor Women’s Health στη Νέα Υόρκη (ανήκει στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Weill Cornell), η οποία είναι παθολόγος και αλλεργιολόγος.
Από την άλλη υπάρχει πάντα το ερώτημα, γιατί κάποιοι ιοί γρίπης, εξαπλώνονται περισσότερο από άλλους. Η Δρ Jacobson αναφέρει ότι, «υπάρχουν εκατοντάδες
διαφορετικές μορφές ιών, οι οποίες αντίστοιχα έχουν και διαφορετικά ποσοστά μολυσματικότητας. Προηγούμενη επαφή με τον ιό ενδεχομένως να έχει προσφέρει κατά κάποιο τρόπο σε ένα άτομο ανοσία, η οποία όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα με το πέρασμα του χρόνου να εξασθενήσει, καταστώντας και πάλι το ίδιο άτομο ευαίσθητο απέναντι στον ίδιο ιό».
Η αντίσταση του οργανισμού στην εισβολή ενός ιού, μπορεί να εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως είναι η έλλειψη ύπνου, η κακή αναπνευστική και καρδιαγγειακή λειτουργία, η έλλειψη αντισωμάτων ή ακόμα και η λήψη πολλών φαρμακευτικών ουσιών για την αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων.

Αντίστοιχα, άνθρωποι που δεν πλένουν συχνά τα χέρια τους ή αγγίζουν τη μύτη και τα μάτια τους συνέχεια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν ένα κρύωμα από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο! Οι πιθανότητες αυτές δε, φθάνουν σε ποσοστό εκείνες που διατρέχουν άτομα τα οποία διαμένουν με κάποιον που είναι κρυωμένος!

Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να είναι κάποιος κρυωμένος, αλλά να μην έχει έντονα συμπτώματα, γεγονός που εξαρτάται από την αντίδραση του κάθε οργανισμού ξεχωριστά, αλλά και από το είδος του ιού το οποίο έχει κολλήσει.

Τέλος, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στο πόσο θα μπορέσει να επιβιώσει ένας ιός επάνω σε άψυχες επιφάνειες με αποτέλεσμα να διασπείρεται, παίζει και η θερμοκρασία του αέρα, όπως και τα ποσοστά υγρασίας του περιβάλλοντος.