Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όταν εισπνέουμε από τη μύτη πιπέρι, μας προκαλεί φτέρνισμα; Τι συμβαίνει και φτερνιζόμαστε; Ας δούμε λοιπόν!
Και γιατί αντιδράει έτσι; Γιατί φτερνιζόμαστε;
Γιατί πολύ απλά ”πιστεύει” ότι αφού ερεθίστηκαν οι απολήξεις αυτών των νεύρων, τότε η ουσία ίσως είναι επικίνδυνη.
Έτσι ο μόνος τρόπος που ξέρει για να την αποβάλλει, είναι το φτέρνισμα!
Το πιπέρι λοιπον, περιέχει μία ουσία που ονομάζεται πιπερίνη. Αν εισπνεύσουμε την ουσία αυτή, τότε θα ερεθίσει τις απολήξεις των νεύρων του βλενογόνου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το φτέρνισμα!
Αν και δεν είναι επικίνδυνη η πιπερίνη, όπως και άλλες ουσίες, από τη στιγμή που ερεθίζουν τις απολήξεις των νεύρων του βλεννογόνου, χτυπάει το καμπανάκι!
Έτσι απλά!
Τώρα, από το στόμα αν εισπεύσουμε πιπέρι (άλλο να το φάμε και άλλο να το εισπνεύσουμε), είναι πολύ πιθανόν να μη φτερνιστούμε, γιατί πολλές φορές θα τύχει να μην έρθει σε επαφή το πιπέρι με τις απολήξεις νεύρων του βλεννογόνου.
Αρχικά ας δούμε γιατί φτερνιζόμαστε. Έτσι θα καταλάβουμε και γιατί το πιπέρι μας προκαλεί φτέρνισμα.
Το φτέρνισμα είναι μία ”αντίδραση” του οργανισμού μας ή ένα αντανακλαστικό, που ενεργοποιείται όταν διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις μέσα στο βλεννογόνο της μύτης.
Πιο απλά, όταν μια ουσία ”ερεθίζει” τις άκρες των νεύρων μέσα στη μύτη, τότε ο οργανισμός μας αντιδράει με το φτέρνισμα.
Γιατί πολύ απλά ”πιστεύει” ότι αφού ερεθίστηκαν οι απολήξεις αυτών των νεύρων, τότε η ουσία ίσως είναι επικίνδυνη.
Έτσι ο μόνος τρόπος που ξέρει για να την αποβάλλει, είναι το φτέρνισμα!
Το πιπέρι λοιπον, περιέχει μία ουσία που ονομάζεται πιπερίνη. Αν εισπνεύσουμε την ουσία αυτή, τότε θα ερεθίσει τις απολήξεις των νεύρων του βλενογόνου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το φτέρνισμα!
Αν και δεν είναι επικίνδυνη η πιπερίνη, όπως και άλλες ουσίες, από τη στιγμή που ερεθίζουν τις απολήξεις των νεύρων του βλεννογόνου, χτυπάει το καμπανάκι!
Έτσι απλά!
Τώρα, από το στόμα αν εισπεύσουμε πιπέρι (άλλο να το φάμε και άλλο να το εισπνεύσουμε), είναι πολύ πιθανόν να μη φτερνιστούμε, γιατί πολλές φορές θα τύχει να μην έρθει σε επαφή το πιπέρι με τις απολήξεις νεύρων του βλεννογόνου.