Μια διπλή διαδικασία σφραγίσματος γνωστή ως «methode champenoise» χρησιμοποιείται από το 17ο αι. για να δημιουργήσει το εορταστικό αφρώδες κρασί.
Η συγκεκριμένη διαδικασία παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο οδηγεί σε εσωτερική πίεση περίπου 5-6 ατμοσφαιρών, ποσότητα που ισοδυναμεί σε παραπάνω από 5 κιλά βάρους για κάθε εκατοστό γυαλιού.
Η συγκεκριμένη πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη για τα συμβατικά μπουκάλια κρασιού, για αυτόν το λόγο τα μπουκάλια σαμπάνιας είναι πολύ πιο χοντρά και βαριά, ενώ οι φελλοί τους πρέπει να συγκρατούνται από συρμάτινα κλουβιά που εμποδίζουν την πρόωρη εκτίναξη του φελλού.