Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ενεργειακό τζάκι

Ενεργειακό τζάκιΑνακάλυψε την εναλλακτική θέρμανση!
Ζέστανε το σπίτι σου οικονομικά και οικολογικά...
Ο χειμώνας όπου να 'ναι θα φανεί και το τζάκι θα πάρει φωτιά. Είναι μια καλή στιγμή λοιπόν να μάθεις για το ενεργειακό τζάκι!
Τα ενεργειακά τζάκια είναι κλειστού τύπου εστίες από πυρότουβλα ή μαντέμι, που κλείνουν μπροστά με πυρίμαχο τζάμι και είναι ιδιαίτερα οικονομικά ως προς τη λειτουργία τους.
Απαιτούν 6 κιλά περίπου ξύλα την ώρα, όταν τα παραδοσιακά καταβροχθίζουν 20. Επίσης, μπορούν να κάψουν βιομάζα (pellets) και εκπέμπουν 6 γραμμάρια ανθρακούχων αερίων την ώρα, έναντι 47 των συμβατικών τζακιών.
Το μειονέκτημα των ενεργειακών τζακιών είναι βέβαια ότι δεν υπάρχει άμεση επαφή με τη φωτιά, χάνεις δηλαδή σε «ατμόσφαιρα». Αν είσαι βαθύτατα ρομαντικός, δεν είναι για σένα. Αν πάλι προτιμάς την οικονομία, σκέψου το καλά. Το κόστος κατασκευής ενός ενεργειακού τζακιού υπολογίζεται στα 2.000-3.000 ευρώ, ενώ το ήδη υπάρχουν τζάκι σου μετατρέπεται εύκολα σε ενεργειακό.
Αν πέρα από οικονομία ψάχνεις και την περιβαλλοντική συνιστώσα, υπάρχουν και τα οικολογικά τζάκια, τα οποία διαθέτουν επιπλέον και σύστημα επανάκαυσης καπναερίων πριν την έξοδό τους από την καπνοδόχο. Είναι βέβαια ακριβότερα από τα ενεργειακά, αλλά έχουμε κι ένα περιβάλλον να σκεφτούμε...
Το κλειστό ενεργειακό τζάκι (όπως και το οικολογικό) μπορεί να λειτουργήσει κι ως αερόθερμο. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να εκπέμπει θερμό αέρα στον χώρο όπου βρίσκεται, θερμαίνοντάς τον εξολοκλήρου. Μπορεί επιπλέον να συνδεθεί και με αεραγωγούς, ώστε να μεταφέρουν τη θερμότητα και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού.
Οι επιλογές σε τζάκι έχουν πράγματι εμπλουτιστεί εξαιρετικά, οπότε καλό είναι να το ψάξεις. Και η καλύτερη ευκαιρία είναι τώρα, πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας...