Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πως φτιάχνουμε αλισίβα για κουραμπιέδες μελομακάρονα, κουλουράκια κλπ

Για να έχουμε νόστιμα, τραγανά και αφράτα κουλουράκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες κλπ, προσθέτουμε αλισίβα με την πιο κάτω διαδικασία παρασκευής: 
  • 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη από καμένα ξύλα και
  • 2 ποτήρια νερό.(Παλιά χρησιμοποιούσαν βρόχινο νερό)
Εκτέλεση :
Βράζουμε τα υλικά για 2-3 λεπτά και μετά σουρώνουμε το υγρό σε πολύ λεπτό σουρωτό ή χρησιμοποιούμε φίλτρο του καφέ.

Η αλισίβα είναι ένα Ισχυρό αλκαλικό διάλυμα. Δηλαδή με λίγα λόγια μαλακώνει το νερό. Αλλάζει το PH.. 
 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να λαμβάνεται προσοχή κατά την παρασκευή αλισίβας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα αλκαλικά διαλύματα είναι καυστικά. Σαφώς τα αποτελέσματα της δράσης τους εξαρτώνται από τη συγκέντρωσή τους (δηλαδή το πόση στάχτη διαλύω σε πόσο νερό).

Κατά την παρασκευή της να μη βάζετε τα χέρια σας μέσα...