Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ρολά κανέλας με καραμέλα γάλακτος και καρύδια

Ρολά κανέλας με καραμέλα γάλακτος και καρύδιαΣυνταγή για το νοστιμότερο συνοδευτικό του καφέ 
Τα ρολά κανέλας μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά του καφέ. Η συνταγή που ακολουθεί περιγράφει πώς μπορείτε να φτιάξετε τέτοια ρολά κανέλας με καραμέλα γάλακτος και καρύδια.
Υλικά:

Για τη ζύμη:

550 γραµµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή μαγιά

200 ml γάλα χλιαρό (3/4 ποτήρι νερού)
3 κ.σ. γεμάτες βούτυρο λιωμένο
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:
1 φλ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη

2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
2/3 φλ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
1 κ. σ. κανέλα
2 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά (αλεύρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλάτι) στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε µε το γάντζο ζυμώματος για 6΄-7΄, μέχρι να μαζευτούν σε µία µπάλα. Η ζύμη θα είναι λίγο υγρή.


Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και αλευρώνουμε και τον πάγκο εργασίας. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και ζυμώνουμε για 10΄μέχρι να γίνει λεία, αφράτη και να μην κολλάει πια στα χέρια. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 έως 1 ώρα και 30΄.


Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την καραμέλα γάλακτος. Βάζουμε σε μπολ τη μαύρη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε µε κουτάλι, να λιώσει καλά η ζάχαρη. Την αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκ. Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε την καραμέλα µε τα χοντροκομμένα καρύδια.


Αφού ανέβει (φουσκώσει) η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και µε χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε τετράγωνο φύλλο πάχους 2 εκ. Αλείφουμε το φύλλο µε την πραλίνα αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω. Τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε σε φέτες πάχους 2-3 εκ. και ακουμπάμε µε την κομμένη πλευρά στην καραμέλα. Στριμώχνουμε όλα τα ψωμάκια στο ταψί.


Ψήνουμε για 25΄-30΄ στους 170οC, να ροδίσουν. Τα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε µε την καραμέλα του ταψιού.