Οι αμπελουργοί της Σαντορίνης ετοιμάζουν τα αμπέλια τους την Άνοιξη ώστε να μεταμορφωθούν από ένα κομμάτι κούτσουρο σε ένα φουντωτό δεντράκι με πλούσιο φύλλωμα, με την μοναδική στον κόσμο μέθοδο της "κουλούρας".
Οι γεωργοί φροντίζουν ώστε τα μεγάλα κλαριά με τα φύλλα να δημιουργούν "κουλούρες" γύρω από το φυτό ώστε να προστατέψουν τον πολύτιμο καρπό από τον δυνατό ήλιο του καλοκαιριού.
Η όλη αυτή διαδικασία επιτυγχάνεται κάθε χρόνο επιτυχώς, εξ αιτίας μιας μοναδικής ιδιαιτερότητας που έχει η Σαντορίνη, χάριν του "μικροκλίματός" της, που σημαίνει ότι η γή της αποτελείται από μεγάλα στρώματα ελαφρόπετρας -ως αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου- που έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν και να διατηρούν την υγρασία από τις λίγες ετήσιες βροχές, δίνοντας στις καλλιέργειες το νερό που τους χρειάζεται.