Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κέρδη 2.500€ ανά στρέμμα από την καλλιέργεια του βάλσαμου !

Συνιστά μια εναλλακτική καλλιέργεια με ελκυστικές αποδόσεις, για την ανάπτυξη της οποίας μάλιστα μπορούν να αξιοποιηθούν φτωχά και ξηρά πεδινά και ημιορεινά εδάφη. Ο λόγος για το γνωστό σε όλους βάλσαμο, που εμφανίζει σημαντικές προοπτικές, όντας ένα φυτικό προϊόν που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων.
Η εμπορία του μπορεί να χαρακτηρίζεται από τον μικρό αριθμό των αγοραστών χονδρικής αλλά και από τον ανταγωνισμό που ασκείται από άλλες χώρες, όπου τα εργατικά είναι χαμηλότερα, ωστόσο, η αγορά για βιολογικά φαρμακευτικά φυτά είναι σε διαρκή ανάπτυξη.
Χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες, το βάλσαμο μοιάζει ικανό να δώσει μια διέξοδο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία.
Με ακαθάριστο εισόδημα της τάξης των 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, η καλλιέργεια βάλσαμου στην Ελλάδα μπορεί να αφήσει σημαντικό κέρδος στους καλλιεργητές, δεδομένου μάλιστα ότι το ετήσιο στρεμματικό κόστος παραγωγής υπολογίζεται μεταξύ 250 και 350 ευρώ. Βέβαια, το ακριβές κόστος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, επειδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που είναι διαφορετικοί σε κάθε γεωργική εκμετάλλευση.