Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Gazpacho : η διάσημη σούπα της Ισπανίας

Τα βασικά για ένα καλό gazpacho είναι καλές ώριμες ντομάτες, και ένα εξαιρετικό αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο! Μην παραλείψουμε να έχουμε σπίτι μας ένα ξύδι από κρασί καλής ποιότητας (προτιμώ να μην είναι πολύ σκούρο σαν αυτό της Modena, γιατί σκουραίνει το χρώμα του gazpacho, ούτε όμως και πολύ άσπρο γιατί είναι πιο ξινό απ’ το συνηθισμένο ξύδι).


Συστατικά : 

2 μέτρια αγγούρια, ξεφλουδισμένα και κομμένα - 5 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες - 1 μεγάλο κρεμμύδι,ψιλοκομμένο - 1 μέτρια πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη - 2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο - 1 κουτ.σούπας ντοματοπελτέ - ¼ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο - 4 φλιτζάνια κρύο νερό - 4 κουτ. γλυκού αλάτι

Οδηγίες
1.Ανακατέψτε το αγγούρι , την ντομάτα, το κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά και το σκόρδο σε ένα βαθύ μπολ.
2.Προσθέστε ανακατεύοντας νερό, ξύδι και αλάτι.
3.Πολτοποιήστε το μίγμα στο μούλτι, προσθέτοντας δύο φλιτζάνια κάθε φορά.
4.Χτυπήστε το ελαιόλαδο μαζί με τον ντοματοπελτέ με ένα χτυπητήρι μέχρι να γίνει πουρές.
5.Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.
6.Σκεπάστε το μπολ καλά με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη.
7.Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να γίνει η σούπα πολύ δροσερή.

Υπάρχει μια παραλλαγή του gazpacho που είναι πιο πυκνή, ονομάζεται salmorejo ή porra antequerana και συνοδεύεται από τεμαχισμένα βραστά αυγά, jamon serrano και τόνο (προαιρετικά).