Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
Γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα;
Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο έντερο κρύβονται πίσω από την αστείρευτη λαχτάρα στον άνθρωπο να «φάει κι άλλο ένα», «κι άλλο ένα»…
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διεξήχθη από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν.
Η Ντανιέλε Πιομέλι εκτιμά ότι το «μυστικό» βρίσκεται στην εξελικτική ιστορία των θηλαστικών, όταν τα λίπη -που δεν υπήρχαν σε αφθονία στη φύση- ήταν ζωτικά για την επιβίωση του ζώου, οπότε ο οργανισμός χρειαζόταν «ενθάρρυνση» για την κατανάλωση κι άλλων ποσοτήτων.
Σήμερα, βέβαια, που τα λίπη αφθονούν στη διατροφή μας, ο ίδιος αυτός βιολογικός μηχανισμός, ο οποίος ενθαρρύνει την κατανάλωση λίπους, κάνει κακό, οδηγώντας σε παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο κ.α.
Η μελέτη δείχνει ακόμα ότι μπλοκάροντας τα μηνύματα των ενδοκαναβινοειδών, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της απόλαυσης, που ωθεί τους ανθρώπους να τρώνε ανεξέλεγκτες ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού με λίπη.
Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει απαραίτητα ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο αφού η καταστολή της παραγωγής ενδοκαναβινοειδών στον εγκέφαλο μπορεί να έχει ως παρενέργεια την πρόκληση άγχους και κατάθλιψης
Ευελπιστούν ότι σύντομα θα βρουν το φάρμακο εκείνο το οποίο θα στοχεύει κατευθείαν στους υποδοχείς καναβινοειδών στο έντερο εξαλείφοντας παράλληλα και τυχόν παρενέργειες.