Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αντιδράσεις από τη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων για τις μετεγγραφές φοιτητών




Για εμπαιγμό και διωγμό των πολύτεκνων οικογενειών κατηγορεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας λόγω των ρυθμίσεων που καταργούν τις μετεγγραφές φοιτητών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ.


«Μετά τον περυσινό εμπαιγμό των αδιόριστων πολύτεκνων εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας, φέτος ήλθε η σειρά των φοιτητών μας με τις αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών και μάλιστα παραμονές των πανελληνίων εξετάσεων, αποπροσανατολίζοντας και τρομοκρατώντας τα παιδιά μας!» αναφέρει η ΑΣΠΕ, η οποία ζητεί την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, χωρίς να αποκλείει την οργάνωση κινητοποιήσεων σε όλη την χώρα από τα περίπου 1,3 εκατ. άτομα πολυτεκνικών οικογενειών. Ειδικότερα, με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο από φέτος καταργούνται οι μετεγγραφές και όσοι έως και πέρυσι δικαιούνταν ελεύθερα μετεγγραφή (παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, εισακτέοι με βαριές παθήσεις κ.ά.) με βάση τα μόριά τους θα διεκδικούν ειδικές θέσεις σε κάθε σχολή, επιπλέον του γενικού αριθμού εισακτέων.

«Δημογραφικό κίνητρο»

Η ΑΣΠΕ θεωρεί το νέο σύστημα αντισυνταγματικό καθώς, όπως λέει, «οι πολύτεκνοι είναι η μοναδική κατηγορία φοιτητών που προστατεύεται ευθέως από το Σύνταγμά μας». Και προσθέτει: «Ο νομοθέτης δεν θεσμοθέτησε τις μετεγγραφές πολυτέκνων ως μέτρο αρωγής, αλλά ως δημογραφικό κίνητρο για να αποκτήσουν τα νέα ζευγάρια πολλά παιδιά, σε μια χώρα που είναι η τρίτη πιο γηρασμένη στον κόσμο. Ο νόμος των μετεγγραφών ξεκίνησε αποκλειστικά για τους πολύτεκνους και έφθασαν σήμερα οι πολύτεκνοι να είναι μόλις το 30% του συνόλου των μετεγγραφόμενων φοιτητών. Τώρα τον καταργούν, ως να είναι οι πολύτεκνοι υπαίτιοι για την καταστρατήγηση του νόμου αυτού!».
Η συνομοσπονδία κατηγορεί την υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου για αλλαγή θέσης, τονίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 ανέφερε στην ολομέλεια της Βουλής ότι: «Να κάνω πολύ καθαρό και σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πολυτέκνων. Οι ισχύουσες διατάξεις δεν αγγίζονται. Οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι έχουν τα δικαιώματα που είχαν την προηγούμενη περίοδο».