Η εμμονή σχετικά με την καθαριότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο δρ Αντριου Μίλερ, ψυχίατρος από την Ατλάντα ανακάλυψε ότι τα «αποστειρωμένα» σπίτια και γραφεία, οδηγούν σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος αφού ο οργανισμός δεν εξασκείται στο να «πολεμά» εχθρούς όπως τα βακτήρια και τελικώς σε προβλήματα της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πεντακάθαρα σπίτια οδηγούν σε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η «υπόθεση της υγιεινής» που πρωτοεκφράστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των επιστημόνων: σύμφωνα με αυτή τη θεωρία όταν τα παιδιά εκτίθενται σε ελάχιστους ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς στην αρχή της ζωής τους, επηρεάζεται η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μη φυσιολογικές ανοσολογικές αποκρίσεις και τελικώς να αναπτύσσουν αλλεργίες και άσθμα.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Psychiatry» …πάει αυτήν την υπόθεση ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας ότι τα πιο αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα δείχνουν υπερβολική αντίδραση σε αλλεργιογόνα όπως η σκόνη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλλεργίες οι οποίες με τη σειρά τους επιβραδύνουν την παραγωγή από τον εγκέφαλο των χημικών της «ευτυχίας», όπως η σεροτονίνη. Τελικώς η υπερβολική καθαριότητα φαίνεται να προκαλεί …κατάθλιψη.
Η μελέτη διεξήχθη σε 27 άτομα τα οποία εκτέθηκαν σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C – επελέγησαν τα συγκεκριμένα φάρμακα καθώς προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Όπως σημείωσε ο δρ Μίλερ «πιστεύουμε ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Καθώς ένα άτομο αναπτύσσεται, αναπτύσσεται παράλληλα και το ανοσοποιητικό σύστημά του. Εάν εκτεθεί σε περισσότερα βακτήρια και παράσιτα, είναι σε θέση να ελέγξει καλύτερα τις φλεγμονές. Σήμερα που τα περιβάλλοντα στα οποία ζούμε είναι σχεδόν αποστειρωμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν γνωρίζει πώς να αντεπεξέλθει στους μολυσματικούς παράγοντες».