Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Οι δυνατοί άνεμοι, η έλλειψη νερού και η έντονη ηλιοφάνεια δημιούργησαν τόσο στρεσογόνες συνθήκες στους αμπελώνες της ηφαιστειακής θηραϊκής γης, ώστε να παράξουν κρασί πολύ πλουσιότερο σε πολυφαινόλες, απ' ό,τι άλλοι αμπελώνες της ελληνικής επικράτειας.
Το τρίπτυχο των προϊόντων της θηραϊκής γης «ασύρτικο - φάβα - τοματάκι» παρουσιάστηκε χθες στη «Μεγάλη Βρετάννια», παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος εκθείασε το έργο της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ), με επικεφαλής τον Μάρκο Καφούρο, που αριθμεί πάνω από 1.100 μέλη.
Ηδη η Σαντορίνη έχει αναγνωρίσει δύο προϊόντα ως ΠΟΠ, το κρασί ασύρτικο και τη φάβα. Εχει προετοιμάσει όμως φάκελο και για να γίνει ΠΟΠ το τοματάκι Σαντορίνης, το οποίο είναι πλούσιο σε ιμβερτοσάκχαρα, που κυμαίνονται από 18%-26%.
Η φάβα Σαντορίνης προέρχεται από το φυτό «Lathyrus Clymenum L», και σπόροι που έχουν βρεθεί σε πήλινα δοχεία στο Ακρωτήρι χρονολογούνται 3.500 χρόνια πριν. Εχει υψηλή θρεπτική αξία και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Η ΕΣΘΠ, που ιδρύθηκε το 1947, δεν βαρύνεται από χρέη ή δάνεια κι έχει δημιουργήσει τα κρασιά Santowines, Ασύρτικο, Νυχτέρι, Vinsanto και τα παραδοσιακά προϊόντα SANTO, με τοματοπολτούς, σάλτσες κ.ά., κάππαρη, γλυκά, όπως το «κουφέτο», που διατίθενται σε πολλά σημεία της Ελλάδας, σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.
Εχει δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στο χωριό Πύργος, στο οποίο εφαρμόζει συστήματα ασφάλειας και ποιότητας, διαθέτει το μοναδικό πια εργοστάσιο μεταποίησης τομάτας στο Μονόλιθο, αλλά έχει αναζωπυρώσει και το ενδιαφέρον για τη γεωργία σε συνδυασμό με τον τουρισμό.