Ο μέσος άνθρωπος παράγει 1,5-2 λίτρα ούρων την ημέρα. Από τι αποτελείται όμως όλη αυτή η ποσότητα; Το ούρο είναι διάλυμα το οποίο αποτελείται από νερό (περίπου 95%), ουρία, ουρικό οξύ, κρεατινίνη, αμμωνία, οξαλικό οξύ, διάφορα άλατα (φωσφορικά, θειικά, χλωριούχα κ.α.) και άλλες οργανικές ή ανόργανες ουσίες, παραπροϊόντα του μεταβολισμού.
Πως παράγονται τα ούρα;
Από τους νεφρούς περνούν καθημερινά περίπου 200 λίτρα αίματος και από αυτά ξεκαθαρίζουν και αποβάλλονται περίπου 2 λίτρα ούρων με όλες τις άχρηστες ουσίες που παρήγαγε ο οργανισμός και οι οποίες ως βλαπτικές θα έπρεπε να απομακρυνθούν.
Αρχικά στα σπειράματα διηθούνται (κοσκινίζονται με απλά λόγια τα 200 λίτρα αίματος), δηλαδή αφήνονται να περάσουν όλα όσα πρέπει και ότι περιέχει το αίμα (δεν φεύγουν τα κύτταρα του αίματος, τα λευκώματα και οτιδήποτε έχει μεγάλο μέγεθος) και στη συνέχεια στα σωληνάρια ξεκαθαρίζεται ποια θα φύγουν και ποιες ακόμη ουσίες θα προστεθούν (εκκριθούν) μέσα στα σωληνάρια για να απομακρυνθούν.
Εκτός από την αποβολή των άχρηστων ουσιών, οι νεφροί είναι υπεύθυνοι και για την παραγωγή σημαντικών ορμονών, οι οποίες είναι η ενεργός βιταμίνη D3 (υπεύθυνη για την κατασκευή των οστών και άλλων λειτουργιών που έχουν σχέση με το ασβέστιο), η ερυθροποιητίνη (υπεύθυνη για την παραγωγή αίματος) και η ρενίνη (υπεύθυνη για την ρύθμιση των υγρών του οργανισμού την αρτηριακή πίεση).
Τα ούρα μετά την παραγωγή τους στους νεφρούς, με τους ουρητήρες οδηγούνται στην κύστη όπου μπορούν να παραμείνουν από μία έως 8 ώρες.
Από τι εξαρτάται η ποσότητα των ούρων που εκκρίνουμε;
Η ποσότητα του ούρου ποικίλει ευρέως ανάλογα με την κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού, τη δραστηριότητά του, περιβαλλοντικούς παράγοντες και την κατάσταση της υγείας κ.α. Αυτό όμως που παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο είναι η ποσότητα του νερού που έχουμε καταναλώσει(είτε μέσω του φαγητού, είτε μέσω του ποτού).
Στον άνθρωπο η φυσιολογική ποσότητα είναι 1 με 2 λίτρα την ημέρα. Σημαντικά μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα σημαίνει παθολογική κατάσταση και ορίζεται ως πολλακιουρία και ολιγοουρία αντίστοιχα. Συχνοουρία είναι η αύξηση της συχνότητας ούρησης, ενώ κατά την ανουρία έχουμε έλλειψη της ούρησης.
Γιατί μας πιάνει συχνοουρία όταν πίνουμε μπύρα;
Απλά σκεφτείτε ότι το 95% της μπύρας αποτελείται από νερό. Ακόμα σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αίσθησης της ούρησης μετά από κατανάλωση μπύρας παίζει και η σημαντική ποσότητα αλκοόλ που περιέχει. Ο Οργανισμός μας μετά από κατανάλωση αλκοόλης νιώθει μια αίσθηση ευφορίας και χαλάρωσης κάτι που κάνει τους μυς της ουροδόχου κύστης να χαλαρώνουν και αυτοί με την σειρά τους.
Χρησιμότητα
Πρώτη και βασικότερη λειτουργία του ούρου είναι η αποβολή παραπροιόντων του μεταβολισμού ενός οργανισμού.
Επίσης, με χημικη ανάλυση ή καλλιέργεια των ούρων μπορούμε να διαγνώσουμε διάφορες (παθολογικές ή μη) καταστάσεις ενός οργανισμού (πχ. αιμοσφαιρινουρία, ναρκωτικά, στρεσσικές καταστάσεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού, διαβήτης κ.α.)
Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν ούρα σε πληγές προς αποφυγή μολύνσεων ή πόσιμα για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών.
Οι Ινδοί στην Αγιουρβεδική ιατρική πιστεύουν μεταξύ άλλων πως το ούρο έχει καθαρτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Στην Ελλάδα είναι κοινή "λαϊκή ιατρική" η χρήση τών ούρων για την αντιμετώπιση του κνησμού που προκαλείται από την τσουκνίδα ή από τσίμπημα σφήκας.
Παλιότερα τα ούρα εμπλέκονταν στη δημιουργία νιτρικού καλίου για την παρασκευή πυρίτιδας.