Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μελιτίνια. Το γνωστό Πασχαλινό γλύκισμα της Σαντορίνης

Cutting out the dough

 


Making Melitinia
Είχα εκφράσει την επιθυμία μου να φωτογραφήσω τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουν τα Μελιτίνια, το γνωστό Πασχαλινό γλύκυσμα της Σαντορίνης... Έτσι, με κάλεσε η κυρία Άννα από το Ακρωτήρι στο σπίτι της...


Spreading the dough
Το μελιτίνι αποτελείται από δύο πράγματα. Την ζύμη και την γέμιση. Για την ζύμη χρειάζεστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις (750 γραμμάρια), ελαιόλαδο (ένα ρακοπότηρο), και μαστίχα Χίου. Τα υλικά αυτά τα ανακατεύουμε με χλιαρό νερό. Την ζύμη που θα προκύψει την απλώνουμε μέχρι να γίνει πολύ λεπτή. Προσέχουμε, βέβαια, να είναι ομοιόμορφη...


Cutting out the dough
Με μία φόρμα κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης...


The cream
Για την γέμιση χρειαζόμαστε ανθότυρο (1 κιλό), ζάχαρη (1 κιλό), μπέικιν πάουντερ (2 κουταλάκια), αυγά (4), αλεύρι για όλες τις χρήσεις (6 κουταλιές της σούπας), μαστίχα σκόνη (2 κουταλάκια), και βανίλια (1). Αρχικά, χτυπάμε καλά στο μίξερ το τυρί και ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και μετά τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι η γέμιση να γίνει παχύρρευστη.

Υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές στην συνταγή, όπως, για παράδειγμα, προσθήκη λίγου ούζου στην ζύμη ή βούτυρο αντί για ελαιόλαδο...


Pinching the Melitinia
Όταν μου είχαν πει πρώτη φορά ότι το σημαντικό στο μελιτίνι είναι το "τσίμπημα", δεν φανταζόμουν ότι πραγματικά τσιμπάνε τα μελιτίνια! Κι όμως... Και μάλιστα όσα περισσότερα τα τσιμπήματα τόσο πιο μαστόρισσα η μαγείρισσα! Στην φωτογραφία η Μαρία, η μικρότερη κόρη της κυρίας Άννας "τσιμπάει" ένα μελιτίνι...


Pinching the Melitinia
Η Κατερίνα, η μεγαλύτερη κόρη της κυρίας Άννας τσιμπάει μελιτίνια...


Pinching the Melitinia
Σε αυτό το μελιτίνι μετρήσαμε 43 τσιμπήματα...



Pinching the Melitinia
Δεν ξέρω από που προέρχεται το όνομα "μελιτίνι", πάντως στην αρχαιότητα "μελίτινος" ήταν αυτός που ήταν φτιαγμένος από μέλι ή γλυκός σας μέλι...


Melitinia
Ο στόχος ήταν τα 250 μελιτίνια...


Ready for the oven!
Έτοιμα για τον φούρνο... Η γεύση ήταν εκπληκτική!


Η Κατερίνα "τσιμπάει" ένα μελιτίνι...




http://klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com/2011/04/melitinia-recipe-and-more.html