Για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά του κυνηγετικού όπλου πρέπει να έχετε υπόψη και να τηρείτε τα εξή
1. Να φυλάσσεται λυμένο και κλειδωμένο σε ασφαλή χώρο. Η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι αδύνατη σε οποιονδήποτε άλλο πλην του κατόχου, και ιδιαίτερα σε παιδιά. Για πρόσθετη ασφάλεια, καλό είναι να φυλάσσεται ο ξυστός (πάπια) στα δίκαννα
και το πώμα αερίων στις καραμπίνες, καθώς και τα φυσίγγια, σε ξεχωριστό μέρος.
2. Απαγορεύεται η φύλαξη του κυνηγετικού όπλου σε αγροικίες, εξοχικά, οχήματα και λοιπούς χώρους που δεν πληρούν τους επιβαλλόμενους όρους ασφαλείας. Το όπλο φυλάσσεται μόνο στην κύρια κατοικία του κατόχου, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, εάν κλαπεί ή χαθεί, οι κυρώσεις είναι αυστηρές.
3. Να λαμβάνεται κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή κλοπής, απώλειας ή οποιασδήποτε προσωρινής αφαίρεσης του κυνηγετικού όπλου, εάν όμως συμβεί αυτό, θα πρέπει να δηλώνεται αμέσως στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή.
4. Απαγορεύεται η παραχώρηση του κυνηγετικού όπλου σε άτομα που δεν είναι εφοδιασμένα με άδεια θήρας.
5. Η οπλοφορία με κυνηγετικά όπλα απαγορεύεται, εκτός των περιπτώσεων της χρήσης τους για άσκηση θήρας ή σκοποβολής και τη μετάβαση ή την επιστροφή από τους χώρους αυτούς, έχοντας πάντα μαζί την άδεια κατοχής του κυνηγετικού όπλου και την άδεια θήρας, το δε όπλο κατά τη μεταφορά πρέπει να είναι λυμένο και εντός θήκης.
6. Κατά την χρονική περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι, το κυνηγετικό όπλο πρέπει να φυλάσσεται όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο, εάν όμως είναι απαραίτητη η μεταφορά του για κάποιο λόγο (επισκευή, σκοπευτήριο κ.λ.π.), αυτή πρέπει να γίνεται γρήγορα, χωρίς περιττές καθυστερήσεις, και με όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια θήρας, άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου).