Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πετρέλαιο – Από το υπέδαφος στο σπίτι μας


Η δημιουργία των κοιτασμάτων πετρελαίου έγινε στο υπέδαφος πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια, όταν θαλάσσιοι μικροοργανισμοί που συσσωρεύονταν στον πυθμένα των θαλασσών και των λιμνών καταπλακώθηκαν από άμμο και πετρώματα. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν και της υψηλής πίεσης, με το πέρασμα του χρόνου, οι οργανισμοί αυτοί μετατράπηκαν σε μόρια χημικών ενώσεων που αποτελούν το πετρέλαιο. Τα μόρια αυτά ονομάζονται υδρογονάνθρακες και αποτελούνται από άτομα υδρογόνου και άνθρακα.



Μεγάλα αποθέματα πετρελαίου υπάρχουν:
- Στη Μέση Ανατολή.
- Στη Σιβηρία.
- Στις Η.Π.Α.
- Στη Λατινική Αμερική.
- Στη Βόρειο Θάλασσα.
Κοιτάσματα πετρελαίου υπάρχουν και στην πατρίδα μας στην περιοχή Πρίνος της Θάσου


Για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων πετρελαίου γίνονται ειδικές μελέτες. Για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου χρησιμοποιούνται τα γεώφωνα (ηχητικές μετρήσεις), όργανα μέτρησης της έντασης της γήινης βαρύτητας, μαγνητόμετρα (μέτρηση του γήινου μαγνητικού πεδίου).  


Το πετρέλαιο που εξορύσσεται από το υπέδαφος ονομάζεται αργό πετρέλαιο. Αφού εντοπισθούν σε μια περιοχή κοιτάσματα πετρελαίου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος.


Κοιτάσματα πετρελαίου υπάρχουν και κάτω από τη θάλασσα.


Ο εντοπισμός τους είναι πιο δύσκολος και η άντληση του κοστίζει περισσότερο. Για την άντλησή του κατασκευάζονται ειδικές πλωτές εξέδρες εξόρυξης.




Υπάρχουν τρεις μέθοδοι εξόρυξης του πετρελαίου:

α) εξόρυξη με συρματόσχοινο
Ένα σφυρί-πρέσσα βυθίζει μια δαγκάνα που ανοίγει το έδαφος και βγάζει τα χώματα.
β) εξόρυξη με περιστροφικό εξοπλισμό
Χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερα βάθη. Αποτελείται από ένα σωλήνα με ένα τρυπάνι. Το τρυπάνι μαζί με το σωλήνα βυθίζεται στο έδαφος και καθώς περιστρέφεται βγάζει έξω τα χώματα.
γ) θαλάσσια εξόρυξη
Κατασκευάζεται μια ημιβυθισμένη εξέδρα απ΄ όπου εφαρμόζεται η μέθοδος με τον περιστροφικό εξοπλισμό.



Τα κοιτάσματα αργού πετρελαίου περιέχουν ποσότητα μεθανίου ή άλλων αερίων. Όταν το γεωτρύπανο χτυπήσει το πετρέλαιο, η πίεση απελευθερώνεται στο υπόγειο κοίτασμα. Τα αέρια σπρώχνουν το αργό πετρέλαιο στην επιφάνεια.




Η μεταφορά του πετρελαίου από τις περιοχές άντλησης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας (διυλιστήρια) γίνεται είτε με πετρελαιαγωγούς είτε με δεξαμενόπλοια


Ο ελληνικός στόλος αποτελεί σήμερα το 40,6% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων. Πολλές φορές έχουν υπάρξει περιπτώσεις διαρροής πετρελαίου από δεξαμενόπλοια που δημιούργησαν σημαντικές περιβαλλοντικές καταστροφές.


Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις για την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Prestige στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας το 2002.



Κάνε κλικ εδώ και εδώ για να διαβάσεις για τη διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού το 2010.
Κάνε κλικ εδώ για να δεις εικόνες από την οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού. 


http://paidio.blogspot.com/2011/04/blog-post_2796.html