Ο αχινός στην Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση, για το λόγο ότι τα αυγά του γίνονται πεντανόστιμη αχινοσαλάτα η υπεραλίευση έφερε και το αποτέλεσμα
Αχινός και Αχινοσαλάτα
Η αλίευση του αχινού από ερασιτέχνες απαγορεύεται και όχι μονο απαγορεύεται αλλά και τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά τα οποια ξεκινούν από 400 ευρώ μέχρι 3000.
Ο αχινός είναι ζωντανός οργανισμός στατικός, δηλαδή κάθεται σε ένα σημείο και αν η θάλασσα είναι μολυσμένη μπορεί να μολυνθεί και ο αχινός, άρα και επικίνδυνο να καταναλώνεται χωρίς πριν να έχει γίνει έλεγχος προέλευσης
Πλέον δεν επιτρέπεται η πώληση αχινού από ερασιτέχνες στα εστιατόρια με τον οποία φτιάχνουν την γνωστή αχινοσαλάτα και τα εστιατόρια πρέπει να δικαιολογούν την προέλευση του