Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Kαταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Υποχρεώσεις ιδιοκτητών και εργαζομένων


  •  Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας


Για την ίδρυση και λειτουργία καταστήματος ή εργαστηρίου ή εργοστασίου υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται άδεια του οικείου Ο.Τ.Α ή άλλης Αρχής όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις, χορηγούμενη με σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής ή, αν δεν προβλέπεται από το Νόμο τέτοια Επιτροπή, της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας, ότι πληρούνται οι όροι των σχετικών Υγειονομικών διατάξεων.
Η παραπάνω άδεια διατηρείται μαζί με το θεωρημένο από την Υγειονομική Υπηρεσία σχεδιάγραμμα κάτοψης όλων των χώρων της επιχείρησης εντός υαλόφρακτου πλαισίου σε εμφανές σημείο του καταστήματος.(Υγειον.Διάταξη Α1β/8577/1985 αρθ.6 & 7)

  • Βιβλίο Υγειονομικών Επιθεωρήσεων


Σε κάθε κατάστημα ή εργαστήριο ή εργοστάσιο υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υπάρχει Βιβλίο Υγειονομικών Επιθεωρήσεων αριθμημένο και θεωρημένο από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.
Το Βιβλίο Υγειονομικών Επιθεωρήσεων είναι επίσημο δημόσιο έγγραφο, για την καλή δε διατήρηση τούτου ή την τυχόν απώλεια ή καταστροφή ή παραποίηση του ευθύνεται ο κάτοχός του ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του.
Για τη θεώρηση του Βιβλίου Υγειονομικών Επιθεωρήσεων ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίσει στην Υγειονομική Υπηρεσία απαραίτητα την άδεια λειτουργίας του καταστήματος ή εργαστηρίου ή εργοστασίου του και το δελτίο Αστυνομικής ταυτότητός του. (Υγειον.Διάταξη Α1β/8577/1985 αρθ.12)


  • Βιβλιάρια Υγείας Προσωπικού


Όσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, είτε ως ειδικοί επαγγελματίες, είτε ως υπάλληλοι ή εργάτες ή βοηθοί αυτών, ή απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση σε ξενοδοχεία, δημόσια λουτρά, καθαριστήρια, κομμωτήρια, κουρεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στο Κοινό, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με Βιβλιάριο Υγείας, στο οποίο θα βεβαιώνεται ότι ο κάτοχός του δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα και δεν είναι φορέας εντερικών παθογόνων μικροβίων και παρασίτων.
Τα βιβλιάρια υγείας του προσωπικού θα κρατούνται στη Διεύθυνση της Επιχειρήσεως και θα επιδεικνύονται όταν ζητούνται, στα αρμόδια Όργανα υγειονομικού ελέγχου.
Οι νομείς καταστημάτων, ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι τούτων οφείλουν να μην προσλαμβάνουν ή απασχολούν άτομα, τα οποία δεν κατέχουν βιβλιάριο υγείας ή δεν τα έχουν θεωρήσει.
Σε κάθε κατάστημα ή εργαστήριο ή εργοστάσιο υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υπάρχει αναρτημένη σε κατάλληλη θέση, ώστε να μπορεί να ελέγχεται ευχερώς από τους αρμοδίους υγειονομικούς υπαλλήλους, ονομαστική κατάσταση των απασχολούμενων σαυτό ατόμων, στην οποία θα αναφέρεται και το είδος της εργασίας, με την οποία ασχολείται το κάθε άτομο. Η κατάσταση αυτή θα ενημερώνεται σε περίπτωση αλλαγής της συνθέσεως του προσωπικού της επιχειρήσεως (αποχώρηση ή πρόσληψη υπαλλήλων) (Υγειον.Διάταξη Α1β/8577/1985 αρθ.14)

  • Βιβλίο Αναφοράς του Ν.3868/2010


Το «Βιβλίο Αναφοράς για την εφαρμογή του αρθ. 17 του Ν. 3868/2010» πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο άρθρο 3, παρ. 2 της υπ. αριθμ. 104720 Κ.Υ.Α. Ειδικότερα η τήρησή του απαιτείται σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε.) και στις αμιγείς επιχειρήσεις υπηρεσιών διαδικτύου.
Η αρίθμηση του Βιβλίου Αναφοράς γίνεται ανά σελίδα από τον υπεύθυνο του καταστήματος και η θεώρησή του γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή, χωρίς αίτηση του ενδιαφερομένου στην πρώτη και στην τελευταία σελίδα αυτού, όπου θα αναγράφονται η επωνυμία και το είδος της επιχείρησης, το ΑΦΜ, η ΔOΥ, η Ταχ. Δ/νση και ο αριθμός άδειας λειτουργίας. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή κατά τη θεώρηση του Βιβλίου Αναφοράς, είναι: φωτοαντίγραφο της άδειας του καταστήματος και μία μηδενική ταμειακή απόδειξη με το Α.Φ.Μ. της επιχείρησης του ενδιαφερομένου.
Η μη τήρηση Βιβλίου Αναφοράς αποτελεί παράβαση και βεβαιώνεται ως παράβαση («μη συνεργασία του υπευθύνου με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου») συνεπάγεται δε, πρόστιμο όπως ορίζεται στην περ. 5 του Παραρτήματος Α΄ της Κ.Υ.Α.



  • Εκπαίδευση προσωπικού
Σύμφωνα με την Υγειον. Διάταξη Α1β/8577/83(ΦΕΚ 526/τ.β/1983) «στο εξής όλοι οι εργαζόμενοι γενικά στις επιχειρήσεις τροφίμων ή και ποτών ως χειριστές τροφίμων ή και ποτών με οποιοδήποτε τρόπο, οφείλουν να προσαρμόζονται σε θέματα εκπαίδευσης και ειδίκευσής τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία»
Οι επιχειρήσεις που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-07. ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007.

Ψαρίδης Κωνσταντίνος
Υγιεινολόγος Τ.Ε.
http://asfaleiatrofimon.blogspot.com/2011/03/blog-post_28.html